Gyurkity Péter

A CES-nél is jobban sikerült a Macworld

Az Apple megint megcsinálta: elemzői vélemények szerint a cég egymaga, mindössze két termék bemutatásával nagyobb érdeklődést váltott ki, mint a CES alatt megjelenő és fejlesztéseiket bemutató vállalatok ezrei.

A párhuzamosan lezajlott két rendezvény utáni összefoglalókból kiviláglik, hogy Steve Jobs ezúttal is jól játszotta meg az ütőkártyát. Ismét egyedül próbáltak meg ellensúlyt produkálni a szórakoztatóelektronikai ipar összes többi szereplőjével szemben, ami be is jött, köszönhetően az iPhone körüli felhajtásnak, pontosabban a várakozásnak és a speku­lá­cióknak véget vető bemutatónak. A beszámolókban és értesítőkben az Apple maga mögé utasította riválisait, ami mindenképpen jó rajt az új termék számára.

Az összesített adatok szerint a Las Vegasban megrendezett idei Consumer Electronics Show bemutatóin és sajtó­tájékoztatóin összesen mintegy 140 ezer érdeklődő fordult meg.

Amerikai és egyéb cégek ezrei jelentek meg a kiállításon, termékek, tervek és elképzelések sokaságáról rántva le a leplet. Elég, ha csak a Blu-ray és HD DVD tábor bejelentéseit vesszük, de a sorban megtalálható számos hardvergyártó és szoftverfejlesztő is, úgy mint a Casio, a Sharp és természetesen a Microsoft.

Az Apple viszont San Franciscóban, a Macworld alatt mintegy 4000 újságíró, elemző és alkalmazott részvételével ismertette az iPhone és az AppleTV készülékeket, amelyek azonnal óriási felbolydulást váltottak ki. A várhatóan nyáron megjelenő, 500 és 600 dollárba kerülő telefonokról már évekkel ezelőtt megjelentek különböző részletek, a vállalat azonban eddig mélyen hallgatott, okosan táplálva ezzel az érdeklődés lángját. Az elemzők nagy része egyetért abban, hogy a cég ezzel elvitte a pálmát, messze a legfontosabb bejelentést tette a múlt héten, amihez foghatót egyetlen másik gyártó sem produkált.

Kérdés persze, hogy ez a felhajtás elegendő lesz-e a sikeres debütáláshoz. Itt egyelőre bizakodás figyelhető meg, sokan úgy vélik, hogy az iTunes/iPod páros kellően megalapozta a cég hírnevét, amit csak valami óriási baklövéssel lehetne megrendíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tyberius #35
  Az már akkor is csak marketing volt. Steve Jobs jó üzletemberhez mérten felismerte a helyzetét, és így talált fogást a "mindent uraló" IBM-en / piacot a Macintosh-nak.

  Most meg az iPod sikerén felbuzdulva (Amerikában effektíve az iPod "a" hordozható zenelejátszó) egyszerűen azzal nyit, hogy itt az iPhone, ezentúl ez lesz a mobiltelefon, tessék elfogadni. És megteheti, még akkor is, ha nem feltétlenül fogja kiszorítani a piacról a többi mobiltelefont. Ezek egyszerű marketingtrükkök, és aki ezekbe lázadást meg jövőképet vízionál, az bedőlt nekik.
 • NEXUS6 #34
  Azért 20 évvel ezelött SJ még maga volt a lázadó ifjúság és másokat ostorozott, hogy bigbrader módra megpróbálják elnyomni/uralni a piacot. Ehhez képest ez a mostani IPonos média hadjárat maga a bigbarderes kinyilatkoztatás egy szebb jövőről, olyan termékkel amit mások már rég megcsináltak.

  Steve Jobs 1984 vízió
 • Su0my #33
 • Su0my #32
  iAudio is az, te agymosott...
 • Su0my #31
  sajnos nem...
 • Su0my #30
  4000 újságíró volt-gondolom azért ennél jócskán többen látogattak el
 • Capra Ibex #29
  Nem pletyka!

  Illetve valamivel árnyaltabb a dolog, mert (és hogy ez a gyakorlatban mit jelent, majd a megjelenés után tudjuk meg persze) :
  “That doesn’t mean there’s not going to be software to buy that you can load on them coming from us. It doesn’t mean we have to write it all, but it means it has to be more of a controlled environment.” by [email protected]
 • csorfab #28
  Emberek, könyörgöm... A 3rd party alkalmazások lehetőségének hiánya csak PLETYKA, SEMMI KONKRÉTUM nincs ezzel kapcsolatban. Várjátok már meg, amíg kijön!
 • Capra Ibex #27
  ""de viccnek titulálni azért enyhén erős."

  hát egy amcsiban 2 év előfizetéssel 600 dolláros telefon 3G, memóriaslot és alkalmazások nélkül bizony igencsak viccnek tűnik."

  Ha lejjeb olvasol kiderül, hogy ez szerintem is sok (meg az amerikai átlag szerint is) és egyáltalán nem védem az iPhone-t. (Sőt a 3rd party alkalmazások hiánya meg nekem elég erőteljesen deal breaker.)
  Másrészt azt sem mondtam, hogy nálunk olcsóbb lesz, viszont 600$ azért sehol nincs 250ezer forint. (Épp 150 ezer sem, de ezt még elfogadom az általános egy az egyben dollár-euró átváltás miatt. És ez a valósághoz valószínű közel álló feltételezés, de csakis az.)

  ACL : Tudtam, hogy ha valaki belémköt akkor a jogosultságkezelés miatt lesz...
  De!
  1. Szőrszálhasogatás : A Tiger 2005 áprilisban jött ki, az pedig nem tavaly volt.
  Azt elismerem, hogy ezzel (legalábbis szerverek esetén) elég nagy hiányosságot pótoltak (hogy /statisztikailag/ milyen egy átlagos desktop környezet azt nem tudom, de nekem itthonra mondjuk megfelel a "sima" unixos perm kezelés is), de már benne van és én arról beszéltem, hogy mi van MA. (Tegnap. :) )

  Egyéb észrevételt szeretettel várok.
 • csorfab #26
  Talán olvasd el a hozzászólásomat, mielőtt válaszolsz rá. Azt írtam, hogy a -viszonylag- szűk, "kocka" rétegen kívül gyakorlatilag senki se tudja, hogy létezik egyáltalán a CES, és az ott bemutatott újdonságokról se hallottak, legalábbis nem keltette fel az érdeklődésüket. Az iPhone-ról viszont szinte mindenki hallott már, még a 80 éves nagymamám is. Ezzel nem az iPhonet akarom fényezni (bár nekem személy szerint tetszik), hanem megvédeni az igazát a cikkírónak.