Berta Sándor

Nő az iraki mobilhasználat

Azt hihetné az ember, hogy gyakorlatilag semmi sem működik vagy működik megfelelően az országban, pedig ez közel sincs így.

Az arab ország szinte naponta szerepel a híradásokban. A polgárháborús helyzet, a robbantásos merényletek, a napi tucatnyi helyi és amerikai halottról szóló tudósítások szinte mindennapossá váltak. Érthető, hogy a káoszra hasonlító állapotban kincset ér minden technikai eszköz. Éppen ezért a szociális kapcsolatok fenntartásában komoly szerep jut a mobiltelefonoknak.

Az irakiak negyede használja rendszeresen a mobil készülékét. Van, aki csak a rokonait keresi vagy tartja velük a kapcsolatot, a gerillák viszont így egyeztetik a legközelebbi támadásaikat és gyújtják meg házi készítésű bombáikat. A jelenlegi szürreális helyzetre jellemző az a kép, amit korábban Andrew North, a BBC riportere festett le. North éppen egy amerikai járőrt kísért Fallúdzsában, amikor visszaigazolást kapott a mobiltelefonjára egy tranzakcióról a hitelkezelő cégétől. Pont ugyanabban pillanatban érte őket támadás.


Az országban összesen három mobilszolgáltató van, amelyek persze semmit sem bíznak a véletlenre, óriási összegeket költenek a berendezések működésének biztosítására, valamint biztonsági személyzetre. A mobilszolgáltatók közül az Iraqna, az egyiptomi Orsacom Telecom leányvállalata főleg a Bagdad környéki központi régió, az Asiacell az ország északi, míg az MTC-Vodafone a déli részének mobil ellátásáért felelős. Az elmúlt három évben a hármak közös vállalata, az Atheer Telecom összesen 430 millió dollárt költött a helyi hálózat fejlesztésére.

Irakban a mobilszolgáltatók gyakorlatilag teljes védelemben érezhetik magukat, hiszen a hálózat kiesése egyik félnek sem érdeke. Sem a gerilláknak, hiszen akkor nehezen robbanthatnák fel útszéli vagy gépkocsikba rejtett pokolgépeiket és tarthatnák a kapcsolatot egymással, de a szövetségeseknek sem, akik így próbálnak meg információkhoz jutni. Vagyis megvalósulni látszik a harctéri patthelyzet. Arról nem is beszélve, hogy a különböző politikai pártok is előszeretettel terjesztik a mobilokon propagandaanyagaikat, míg az alkalmazott csengőhangok nem ritkán az egyes etnikai vagy vallási csoportokhoz való tartozást jelölik. Amennyiben valakinek például a készülékén egy utcai ellenőrzőpontnál rossz csengőhang szólal meg, az akár halálos veszélynek is kiteheti magát.

Irakban 2003 óta újra virágzik a mobil üzletág. Jelenleg a lakosok 26 százalékának van előfizetése és ez szám idén év végére elérheti a 11 millió embert, vagyis az ország lakosságának 40 százalékát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sadist #7
    Szerintem kicsit nézz utána, hogy a US Armynál mi a rendszeresített mesterlövész fegyver, és hogy mik a szabadon lengő cső és a toló forgozár előnyei, mert ahogy elnézem fingod nincs a témáról :)
  • Cat #6
    A másik ok meg az lehet, hogy igy szemmel lehet tartani a beszélgetéseket, ki kivel kommunikál, és mit, ráadásul halálpontosan lehet tudni azt is, hogy hol van. Minek vennék el az ellenféltől a mobilt, ha nagyobb előny számukra, mint hátrány? Ha meg baj van, simán letiltatják adott körzetben az egészet.
  • Molnibalage #5
    "Az elso szallitjarmuveik kozott volt olyan ami meg normandiabol maradt"

    Na kérem azért ne túlozzunk. Már M113-as sem rohangál, pedig az nem volt ott normandiában...

    "Az uj felszereles a raktarba megy"

    Na ekkora baromságot is régen halottam. Az ember nem a raktárnak gyárt modern cuccokat. Az F-22-es sem raktárban tartják és az F-15 megy tartalékba. Röhögnöm kell ezen a mondaton.
  • kvp #4
    "És nem hinném hogy pont a hadseregnek lenne rá szüksége"

    Meg itt, Koszovoban is kenytelenek voltak helyi mobiltelefonokat venni. Az amerikai hadsereg iraki feleszerelese regi. A felszerelest csak akkor dobjak ki ha tonkremegy. Az elso szallitjarmuveik kozott volt olyan ami meg normandiabol maradt. Az erositeskent erkezo mesterloveszek is manualis toltesu famarkolatu mesterloveszpuskakat kaptak. (jatekosoknak a mohaa-bol ismeros lehet) Az uj felszereles a raktarba megy, es a legregebbi jon ki a vesztesegek potlasara. Ilyen korulmenyek kozott van egy radios minden csapatban. Viszont mobilt vehetnek amennyit akarnak es azon meg haza is lehet telefonalni, nem beszelve a kisebb meretrol a hosszabb uzemidorol es az olcso kiegeszitokrol (pl. headset). A gsm rendszer pedig ha nem is erosen, de azert amatorok elott titkositott, tovabba van konferenciabeszelgetes is, tehat csak az adott csapatra ervenyes multicast. (a katonai radional viszont keresgelni kell egy nem hasznalt frekvenciat, es szerezni kell eleg adovevot is)
  • sathinel #3
    Hehe. Kicsit érdekes rámondani az USA-ra hogy csak olaj kell neki. A TV-ben azt mutatják hogy milyen gáz az élet odakinn, erre fejlesztik a mobil hálózatot is. És nem hinném hogy pont a hadseregnek lenne rá szüksége(mikor tele vannak kódolt csatornákkal amin komunikálnak.. Szerintem nekik épp a cikkben leírtak miatt parás. És mégis engedig.... Néha az összeesküvés elmélet sántít rendesen. Főleg ha azt nézzük hogy ha valakik nem szeretnének valamit akkor szabályozzák(pl.kína) ezzel szemben itt nem szabályozzák inkább felhasználják ha tudják a saját javukra.
  • quentit #2
    Kiégett, befásult majom vagy!
  • Luminas #1
    Már majdnem érdekes.