Berta Sándor

Szuperrendőrséggé válna az Europol

Egy brit jogászprofesszor szerint komoly aggodalomra adhat okot az Európai Bizottság azon javaslata, miszerint a jövőben jelentősen kibővítenék az európai rendőri szervezet tevékenységi területét és jogait.

Steve Peers, az Essexi Egyetem Emberi Jogi Központjának munkatársa a Statewatch brit polgári jogi szervezet kérésére készítette el tanulmányát. A dokumentumban többek között leszögezte, hogy az előterjesztés elfogadása esetén jelentősen korlátozódna az európai nemzeti parlamenteknek az Europol fejlődésére gyakorolt befolyása.

A hágai székhelyű hatóság így egyre inkább egy európai szövetségi rendőrséggé alakulna át, amely szabadon hozzáférhetne a nemzeti adatbázisokhoz és az ott tárolt információkat beépíthetné a saját rendszerébe. Emellett az Europolnak megnőnének az operatív lehetőségei is.

A jövőben a szervezetet érintő fontos kérdésekben már nem lenne szükség az európai uniós tagországok parlamentjeinek szavazásaira, hanem minden kérdésben az Európai Bizottság döntene egy egyszerű határozattal. Az Europol nyomozói a jövőben már nem csak a szervezett bűnözés elleni harcra fognak koncentrálni, hanem más fontos bűncselekményekre, valamint az internet megfigyelésére is. Így a szervezet feladata lesz a terrorizmus elleni és a gyermekpornográfia elleni harc is. Mindez azt jelenti, hogy megszűnhet az egyes nemzetek vétójoga a fontos kérdésekben.

A biztonságot az Europol továbbra is elsősorban megfigyelésekkel, lehallgatásokkal és más hasonló akciókkal biztosítaná. Ezenkívül a szervezet a jövőben együtt fog működni a vám- és pénzügyőrségekkel is. Emellett az Europolnak lehetősége lesz új adatbázisok létrehozására, amelyekben nyilvántarthatják majd például a rendszeresen és erőszakosan tüntetőket, a terroristákat, a terroristagyanús és a pedofil személyeket. Steve Peers leginkább azt kifogásolta, hogy az Európai Unió nem gondolta végig mi lehet egy ilyen lépés következménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrImy #9
    "Mindenki egyenlő!" volt a kommunizmus jelszava, de miért pont a Sztálinnak volt érdeke bevezetni a terrot, miért nem Iván vagy Natasa?
    Azért, mert a világ újrafelosztása nem térképen történik, hanem gazdaságilag, ez az újrafelosztás eredménye elsz egy super-elit amely bevezeti a globális diktatúrát, igaz csak egy évig lehet életképes.
    Persze lehet hogy én látom a sötét oldalát az ilyen dolgoknak egyedül...
  • Tetsuo #8
    Hát, jó az egységesítés meg minden (most már ugye nincs vissza), de talán nem a rendőrséggel kéne kezdeni..
  • AranyKéz #7
    Nem tudom honnan veszed ezt a terrort, miért lenne érdeke bárkinek is ?

    Ami pedig a parlamentet illeti, ha kellene választanom Gyurcsányék és az EP között... hát igen...
  • MrImy #6
    Tényleg kevés a veszély legalább nem honfitársunk veri szét a fejünket, hanem valamelyik tagországból ideszalajtott p.cs!
    Na igen mi van akkor ha az EP feloszlatja a NP-eket, akkor az europolnak jogában áll a törvényt betartatni és akkor vége mindennek, nemigaz? Ill. valami elkezdődik egy EU méretű terror.
  • AranyKéz #5
    Én nem sok veszélyt látok benne a leírás alapján, sőt, valszeg jobban is végezné a dolgát mint a nemzeti rendőrségek, hisz nagyobb figyelmet kapna.
  • Vang So #4
    A probléma egyértelmű, azzal hogy az Európai Bizottság irányít egy ilyen rendőrségek fölötti rendrőséget az jár együtt, hogy az ebben a bizottságban nagyobb súllyal jelenlévő tagok átnyúlhatnak a kicsik rendőrségének feje felett, akik nemzeti szinten nem tudnák védeni vagy ellenezni az érdekeiket (nem csupán közös európai érdek létezik), azaz kieshetnek a döntési láncból és elveszne a kontrolljuk egy olyan érzékeny területen, amely szoros szomszédságban van a hírszerzéssel is (adatbázisok lenyúlása és felhasználása).
  • rhonkhan #3
    ez olyan mint az INTERPOL, szóval valami hasonló lehet
  • Cactus #2
    Ez amolyan EU-s FBI?
  • AranyKéz #1
    Ééés ?