Berta Sándor

Anonimitást biztosító szervereket foglaltak le

Ismét áll a bál Németországban. A nagy felzúdulást ezúttal az váltotta ki, hogy a német hatóságok se szó, se beszéd lefoglaltak több anonim internetezést lehetővé tévő szervert.

A hatóság emberei szeptember 6-án megjelentek az érintett szolgáltató karlsruhei szervertermében és lefoglalták a Schleswig-Holsteini Független Adatvédelmi Tartományi Központ (ULD) több szerverét is. A szervezetet a lépésről csupán öt nap elteltével értesítették. Az intézkedésre a konstanzi bíróság határozata alapján került sor, az erről szóló értesítést azonban a központ csupán szeptember 13-án kapta meg. A német hatóságok azzal indokolták a meglehetősen érdekes lépést, hogy így lépnek fel az anonimitást biztosító számítógépek mögé elrejtőző pedofilok és bűnözők ellen.

Az eset azonban nemcsak ezért kavart vihart, hanem azért is, mert az elszállított szerverek részét képezték a német gazdasági és munkaügyi minisztérium AN.ON - Online Anonimitás nevű programjának és lehetővé tették, hogy a JAP szoftver segítségével bárki névtelenül szörfölhessen a világhálón. "Nyilvánvaló, hogy közös érdeke a nyomozóhatóságoknak és a szolgáltatóknak az online gyermekpornográfia elleni harc. Erre bármikor van lehetőség, ha egy konkrét ügyről van szó" - nyilatkozta Thilo Weichert, az ULD vezetője. A probléma csak ott kezdődik, hogy nem túl szerencsés ilyen akciókat végrehajtani, hiszen sérülhet az adatvédelem, ráadásul még a szolgáltatót sem értesítik.

Bár a szakember megérti a hatóságokat, az eljárás módja iránt már korántsem volt ennyire elnéző, ezért hivatalosan is panaszt nyújtott be a konstanzi bíróság ítélete ellen. Az AN.ON pedig hamarosan ismét elérhető lesz - igaz ehhez a központnak előbb új szervereket kell üzembe helyeznie. Szervereket a hatóságok egyébként világszerte előszeretettel foglalnak le és láthatóan nem érdekli őket, hogy jogszerűen teszik-e mindezt. Hazánkban is számos szerverlefoglalás történt már, s bizony felmerült a kérdés, hogy nem alkotmánysértők-e ezek a lépések.

Az is igaz, hogy gyakran ezek az intézkedések sem szegik kedvét a különböző csoportoknak, elég például csak a The Pirate Bay nevű svéd csapatra gondolni, akik néhány napos kiesés után új szervert találtak és folytatják a tevékenységüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ryuuzaki #15
    Kezdem magam egyre inkább Orwell 1984-ében érezni. Az ilyen akciók sosem igazán a bűnözők/pedofilok/maffiozók/ellen vannak, hanem ezek után majd nem mersz anonim proxy-t, dinamic IP-t használni, mert potenciális bűnöző vagy.
  • irkab1rka #14
    Ott a pont!
  • irkab1rka #13
    Durva.
    Kapják el a pervezeket, kérjék ki a szervert, adják ki az adatokat.
    De a többit ne piszkálják.

    Egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a "rendőrség" dolog ebben a formban nem üzemképes. Olyan, mint a maffia, csak nem olyan elegáns az egyenruha.
  • HUmanEmber41st #12
    Az a baj a mindenkori magyar vezetéssel, h állandóan a nyugati világot lesik-majmolják. Ha majd itt is bekeményítenek, és minden adatforgalmat ellenőrizni akarnak, kíváncsi leszek, mennyien fognak elmenni tüntetni a parlament elé????
  • Béla bácsi #11
    Vannak jóval primitívebb országok/népek is a németeknél, hidd csak el.
  • quentit #10
    Az ilyen logika vezet el oda is, hogy nem érdemes egészségesen élni, mert a levegő is mérgező...

    Fordítás: azért, mert van olyan meleg aki menőzik a médiában, azért az összesnek börtönben a helye? Nem vagy te egy kicsit elfogult?

    ...és akkor mi legyen győzikével?
  • fourgee #9
    Én már azt várom, hogy legyen egy cég, amelyiktől lehet szervert bérelni - de úgy, hogy azok egy műholdon legyenek elhelyezve. Igaz, ez nagyon behatárolná a szerverek mennyiségét, meg egyéb dolgokat is, de milyen poén lenne már a kopogtató rendőröknek felmutatni az égre, és azt mondani, hogy igen, lefoglalhatjátok, lehet próbálkozni.

    :)

    Ne, ne szerver-műholdra gondoljatok, hanem egy olyan műholdra, amin keresztül egyébként is internet kapcsolat van a világ különböző pontjai között. Ott elférne.
  • Sanyix #8
    Jól volt, legalább nem mutogatják magukat a médiában, hogy milyen menők, hanem csöndben töcskölhetik egymást a börtönben :)
  • wanek #7
    "Ja, és 1980-ig pl. börtönbüntetés járt azért mert valaki meleg volt... Igen, ez is egy, a náci diktatúrából fennmaradt paragrafus ami 1980 körülig még élt!" - ez pl. nálunk is így volt. Mellesleg biztos az NDK-ra gondoltál, ugyanis 1980.-ban még létezett az NDK és NSZK :)
  • wanek #6
    "németország élen jár a igazságtalanul (alaptalanul) elmegyógy intézetekbe zár emberek számában" - ez a gyakorlat a volt szocialista országokra volt igaz. Németországban ezt ma nem alkalmazzák alaptalanul.
    "Meg a terrorizmusra meg pedofiliára hivatkozva folyamatosan megsértik az emberi jogokat." és "Németország amúgyis elképesztően primitív, és egyre diktatórikusabb." - ez az usara igaz, eltévesztetted az országot.