Berta Sándor

Ujjlenyomat olvasót kapnak a brit rendőrök

Újabb komoly vitát válthatnak ki a szigetországban a legújabb tervezett fejlesztések. A brit rendőrség ugyanis számos új eszközt akar rendszeresíteni, ez azonban sokaknak nem tetszik.

Richard Thomas szigetországi információs biztos legutóbbi jelentése sem kecsegtette túl sok jóval a brit polgárokat, s a kialakult helyzeten az új beruházásokról szóló hírek sem javítanak. A brit rendőrségnél a tervek szerint az utcai, fegyvert nem hordó járőrök számára rendszeresítenének egy a rendőrök sisakjára szerelhető miniatűr kamerát, de ezenkívül szó van hordozható ujjlenyomat-leolvasó készülékek beszerzéséről is. A cél, hogy az egyszerű közrendőr a szervezet digitális szemévé és fülévé váljon, aki kamerája segítségével képeket, a leolvasóknak köszönhetően pedig ujjlenyomatokat továbbíthat a központi adatbázisnak.

A kamerát egyelőre még csak tesztelik, a mobiltelefon méretű ujjlenyomat-leolvasókat viszont már a napokban szolgálatba állítják. A készülékek GPRS-szabványú titkosított kapcsolatokon keresztül továbbítják az információkat az IDENT1 nevű brit nemzeti ujjlenyomat-adatbázis számítógépeibe. A 6,5 millió ujjlenyomatot tartalmazó központi rendszer pár perc alatt képes visszajelezni és a közrendőr már tudja, hogy az illető büntetett előéletű vagy éppen körözött személy-e, vagy csak egy békés állampolgár.

A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a brit igazságügyi szervek azon a helyzeten próbálnak meg változtatni, miszerint Nagy-Britanniában nincsenek személyi igazolványok. Így a rendőrség kénytelen új személyazonosító megoldásokat tesztelni és szolgálatba állítani.

A londoni Metropolitan Police pedig azt tervezi, hogy a rendőrök sisakjára szerelt miniatűr kamerákkal ellenőriznék a parkoló autók rendszámait. A kamerák összeköttetésbe állnak majd a gépjármű-nyilvántartó rendszerrel. Így kiszűrhetők lesznek a lopott vagy lejárt érvényességű rendszámtáblával rendelkező gépkocsik. A felvett képeket a kamerák először a rendőrök övébe szerelt merevlemezbe továbbítják, majd innen kerülnek a központi rendszerbe.

Komoly aggodalomra elsősorban az ujjlenyomat-leolvasók adnak okot, hiszen mi történik például, ha egy közrendőr elveszíti a készülékét vagy ellopják tőle, valaki feltöri a rendszert és így számos ember személyes adataihoz fér hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #2
    Attól tartok, ez pont azt a problémát nem oldaná meg, amit szeretnél.
    A közbiztonságrakülönösenveszélyes nagylétszámúcsaládok továbbra ia hadonászva és ordítozva fenyegetnék az önkormányzati ügyintézőt, ha nem kapnak elegendő segélyt (nekik semmi sem elegendő, mint tudjuk), és a tanárokat is bántatlanul verhetnék sz**rá, a rendőr ODA SE MERNE menni hozzájuk hogy az ujjlenyomatukat megvizsgálja.

    Viszont a te autódat baszogatnák korlátlanul és gátlástalanul, még az eddiginél is pimaszabb és ostobább ürügyekkel. Ááááhh én sajna túl szkeptikus vagyok, a sok rossz tapasztalat.
  • MhyCroft #1
    Ilyet itthon is el tudnék viselni, jól jönne a közbiztonság terén egy ilyen persze megfelelő védelemmel és ellenörzéssel!!