Berta Sándor

Beszélő videokamerák Nagy-Britanniában

Először szereltek fel különleges videokamerákat egy angol városban. Middlesbroughban egy kísérleti projekt keretében a 158 felszerelt kamera közül hét belvárosi készüléknél alkalmazzák a kiegészítő hangos funkciót.

Ez azt jelenti, hogy ezeknél a megfigyelőkameráknál a biztonsági személyzetnek lehetősége nyílik az adott területen tartózkodó és nem megfelelően viselkedő, például randalírozó személyek szóbeli rendre utasítására.

A cél nem is annyira a bűnözés, hanem az úgynevezett antiszociális viselkedés visszaszorítása. A sötétben egy váratlanul megszólaló hang például egy falfirkáló vagy részeg fiatal esetében meglehetősen érdekes hatást válthat ki, a pillanatnyi meglepetésről nem is beszélve.

"A rendszer bevezetése óriási siker. Nagy különbség, hogy valaki csak tudja, hogy ott vannak a videokamerák vagy mellé megkapja a szóbeli feddést is" - összegezte az első tapasztalatokat Jack Bronner, a személyzet egyik tagja. A szakember szerint sok ember ilyenkor a nyilvános felelősségre vonás alkalmával úgy érzi magát, mint egy kisgyerek, akit rajtakaptak valami csíny elkövetésén. A beszélő videokamerák biztonságossá tehetik a várost, megakadályozhatják a csendháborításokat és biztosíthatják, hogy az emberek visszafogják és az eddiginél jobban kontrollálják a viselkedésüket.

A Mail on Sunday lap beszámolt egy esetről. Egy fiatal biciklis figyelmetlenül behajtott a gyalogos zónába, és hirtelen a következő mondatot lehetett hallani: "Fiatalember ott a kerékpáron, kérem szálljon le és tolja, mivel gyalogos zónában van." Az illető teljesen megzavarodott, majd egy idő után észrevette a kamerát és engedelmeskedett. Más esetek is előfordultak és ilyenkor megköszönték az együttműködést a személyzet tagjai.

A kamerák bevezetését Middlesbrough polgármestere, egykori rendőrtiszt sürgette. Nagy-Britanniában egyébként 2003-ban már Wiltshire-ben is felszereltek hasonló készülékeket. Szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy az emberekben így nagyon hamar kialakulhat az az érzés, hogy "egy nagy digitális börtönben élünk" és sérülhetnek az emberi és a szabadságjogok. A lakosság többsége egyébként támogatta a rendszer bevezetését.

London Shoreditch városrészében egyébként egy ideje hozzáférhető az a szolgáltatás, amely akár biztonsági célokra is használható, hiszen a helyi rendőrség különleges csatornájának élő képeit is lehívhatják a lakók a televízióik képernyőjére. Így a lakók mindig tudják, hogy milyen események történnek a környezetükben, értesülhetnek a legújabb körözésekről vagy forgalom-elterelésekről, ezáltal segíthetnek a bűnözők elfogásában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiezro #18
    oks mondjuk az.... de nem szeretem ha figyelnek, vagy mondjuk nem szeretem ha az érdekembe olyan dolgokat hoznak ami felhasználható ellenem
  • BiroAndras #17
    Ezt hívják paranoiána. Amikor az embernek mindenről csak az jut eszébe, hogy biztosan ellen fogják felhasználni.
    Egyébként csak szólok, hogy már nálunk is jó ideje vannak utcai kamerák, és eddig nem volt probléma (csak a bűnözöknek).
  • wiezro #16
    mondjuk a felvételekkel simán vissza lehet élni.... mittomén a jó nőkből videót rak össze az unatkozó biztonsági, meg a padon kilesnek a csajjal, stb....

    vagy épp ittas vagy, vagy csalod a barátnőd azt megzsarolnak vele...

    vagy csak fáradt néni esik egyet a bringájával, vagy vmi sérült egyén megy végig, azt rögtön megy a videó a netre és lehet rajta röhögni....

    nem jó az, ha olyan nagyon meg vagy figyelve... mert mindent ki lehet használni ellened...

    mondjuk Mo-n sztem szórakozás tárgya lenne egy ilyen rendszer:D
    lehetne anyázni a kamerába és visszaszólna
  • pTk #15
    csak megérti hogy: Stop please :)
  • GutBesserWasser #14
    Nem rossz. De mi van azzal, aki nem tud angolul, és úgy helytelenkedik? :)
  • PíszLávJuniti #13
    Nem olyan rossz a térfigyelő, de egy járőr többet ér..
    Bár már tanuja voltam egy esetnek, amikor azért nem vertek agyon valakit, mert kamera volt az utcán.. így csak párat kapott.
  • Szefmester #12
    bizony, bizony kamerát mindenhova.. engem pár hónapja a rendőrségtől mintegy 50m-re! vertek meg és raboltak ki, egy haver társaságában... igaz még aznap reggel megfogták őket...
  • Indigo #11
    1984 ott kezdődik, amikor a magánszférádba tolakodnak be.
  • Indigo #10
    És a tisztességes állampolgár általában örülni szokott annak, ha rendőrt lát.
  • Indigo #9
    Ez ugyanaz, mintha a térre kiállna egy rendőr, és aki rendbont, azt figyelmezteti! Csak így sokkal takarékosabb a rendszer. Ez azért még messze van 1984-től.