SG.hu

Biztonsági funkciókkal bővült a Solaris 10

A Sun a webes alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz készült új biztonsági és virtualizációs funkciókkal bővíti a Solaris 10 operációs rendszert.

A Sun Microsystems a mai napon új termékfejlesztéseket jelentett be Solaris 10 operációs rendszeréhez. A termékfrissítések leginkább az adatközpontok és az internetes cégek dolgát könnyítik meg. Ők azok, akik tudják használni a világ legfejlettebb operációs rendszereként számon tartott, ingyenes, nyílt forráskódú Solaris 10 operációs rendszer beépített virtualizációs funkcióit, magas rendelkezésre állását, és magas színvonalú biztonsági technológiáit.

A Solaris 10-be teljes mértékben integrált és ahhoz elérhető biztonsági szolgáltatások közé tartozik a Solaris Trusted Extensions, amely a Solaris eddigi biztonsági szintjét tovább növeli azzal, hogy címke alapú biztonsági technológiával a különböző érzékenységi szinteknek megfelelően biztosítja az adatok és alkalmazások védelmét. Az új biztonsági csomaggal a felhasználók a korábbiaknál gyorsabban, bonyolult elemzések elvégzése vagy összetett biztonsági szabályok megírása nélkül újabb alkalmazásokat rendelhetnek a rendszerhez, így mindvégig sziklaszilárd védelmet biztosíthatnak. A különleges előírások vagy adatvédelmi követelményeknek megfelelni köteles felhasználók immár kihasználhatják a címke alapú funkcióban rejlő lehetőségeket, amelyek korábban csak igen speciális operációs rendszerek vagy készülékek esetében álltak rendelkezésre.

A Solaris 10 operációs rendszerhez készült másik új biztonsági szolgáltatás a Secure By Default Networking, amely csak a felhasználók és a folyamatok hozzáférés-szabályozásához szükséges jogosultságokat adja meg a felhasználók számára, így fokozza a hálózat biztonságát. Emellett automatikusan kikapcsolja a ritkán használt szolgáltatásokat, ezáltal a rosszindulatú programoknak kisebb támadási felületet hagy, miközben a rendszer teljesen funkcionális állapotban marad.

Virtualizációs fejlesztések

A Solaris Containers futtatókörnyezetet is tovább bővítette a Sun, így az ügyfelek az egyszerűbb virtualizáció, a rendszererőforrások hatékonyabb kihasználása és a fokozottabb alkalmazásbiztonság érdekében leválaszthatják, klónozhatják és áthelyezhetik a futtatókörnyezeteket. A rugalmas, szoftveresen meghatározott határok segítségével egymástól elkülönítve kezelhetők a szoftveralkalmazások és szolgáltatások, így a Solaris egyetlen példányán számos különálló futtatási környezet hozható létre. A rendszeradminisztrátorok a gyorsan változó igények rugalmas kielégítéséhez új futtatókörnyezeteket hozhatnak létre, illetve a meglévőket tetszés szerint átrendezhetik a rendszeren belül.

A virtualizáció terén egy másik újítás a logikai tartományok (Logical Domains) használata, ami az UltraSPARC T1 alapú rendszerekhez biztosítja a megfelelő virtualizációs és particionálási technológiát. A Solaris futtatókörnyezetek és a logikai tartományok használatával a CoolThreads kiszolgálók esetében akár 80%-os rendszerkihasználtság is elérhető.

A 2007-es évre tervezett másik virtualizációs újdonság a Xen nyílt forráskódú, paravirtualizációs technológia, ami a virtuális gépek felügyelőmoduljaként szoftveres interfészt biztosít számukra, és a http://opensolaris.org/os/community/xen/ webhelyen található OpenSolaris Xen projektközösség oldaláról tölthető le.

A 7. hálózati protokollrétegben működő gyorsítótár (Layer 7 Cache) a Solaris 10 IP-stack megvalósított fejlesztéseket felhasználva HTTP-gyorsítótárat hoz létre a webhelyekhez a Solaris kernelben. A webhely forgalmának gyorsítótárazásával lerövidíthető a webkiszolgáló válaszideje, így az gyorsabban és egyszerre több kliensgépet tud kezelni. A Solaris 10 binárisan és forráskód szerint is kompatibilis maradt az előző 10 évben megjelent verziókkal. A Solaris 10 operációs rendszer eddig 125 világrekordot állított fel, több mint 2000 független szoftvergyártó 4000 különböző alkalmazást készített hozzá, nyílt forráskódú alkalmazások százainak integrálását és támogatását is megvalósítva.

A Sun olyan új támogatási programokat, távoli rendszerfelügyeleti funkciókat, migrációs támogatást, valamint képzési programokat jelentett be, amelyekkel a Solaris 10 méltó versenytársa a kereskedelmi forgalomban kapható Linux operációs rendszernek. Kizárólag a Solaris egyesíti a nyílt forráskód adta előnyöket (alacsony költségű, közösségi támogatás, valamint gyors innováció) a robusztus méretezhetőséggel, biztonsággal és a megbízhatósággal, mely jellemzőket az üzletileg kritikus fontosságú nagyvállalati és Web-es alkalmazások megkövetelnek.

A Solaris 10 több mint 700 x64/x86-alapú rendszeren fut, köztük olyan gyártók modelljein, mint a Sun, Hewlett-Packard, IBM, Dell. A Sun emellett átszervezte a Solaris viszonteladói programját, hogy ezzel is javítsa a Solaris-ügyfelek számára nyújtott támogatási lehetőségek minőségét és mennyiségét. A Solaris 10 operációs rendszerhez szintén ma bejelentett új termékfrissítésekkel együtt ezek a programok könnyebbé és olcsóbbá teszik a vállalatok számára, hogy kiaknázzák az ingyenes és nyílt forráskódú Solaris 10 beépített biztonsági és az üzletmenet folytonosságát szolgáló funkcióit webes rétegükhöz, alkalmazásaikhoz és adatbázisszerver-architektúrájukhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Senki? Hát nem vmi népszerű ez a oprendszer..