Kruza Richárd

Díjat nyert az Olympus Evolt E-330

Egy magazin szerint az Olympus előnézeti képpel bíró tükörreflexes fényképezőgépe az év 20 leginnovatívabb terméke között van.

Az Olympus a héten a már lapunk által is letesztelt E-330 típusú DSLR fényképezőgépével elnyerte a PC World "Az év 20 leginnovatívabb termékei" nevű díját. Ez a gép valóban rendelkezik egy kategóriájában egyedülálló képességgel és megoldja a tükörreflexes gépek szinte egyetlen hátrányát a kompaktokkal szemben: immár nemcsak a keresőn keresztül tudunk komponálni, hanem a képernyőn is folyamatos élőképet látunk - akárcsak a kompakt gépek esetében.

A keresőképpel felszerelt gépek nagy előnye, hogy képek komponálásakor nagyfokú szabadságot nyújtanak a fotósnak. Sok fotóművész között éppen ezért népszerű a mai napig például a Sony DSC-F828 (vagy akár elődje, a DSC-F717 ami még most is sokak kedvence), vagy az Olympus C-8080 és még egy sor hasonló gép. Aki fogott már ilyen jellegű gépet tudja, milyen könnyű vele magasról fej felett fotózni, vagy alacsonyról, akár a talajról is anélkül, hogy a piszkos földön kellene hasonfeküdni. Egy ilyen gépet bárhová el lehet helyezni, csak a képernyőt kell magunk felé fordítani és már lehet is komponálni - a lehetőségek sokkal szélesebbek mint egy tükörreflexes géppel, de ha valakinek többféle objektívre van szüksége, természetesen SLR gépet fog várárolni.


A tükörreflexes gépek mechanikai adottsága eddig megakadályozta az élőkép képernyőre való elhelyezését: alapállásban a tükör eltakarja a szenzort, mivel éppen az a célja hogy a képet rátükrözze a keresőre. Az Olympus ezt egyszerre kétféleképpen oldotta meg: 1. "Full-time live view" mód, ilyenkor a tükör marad a helyén és egy a keresőnél elhelyezett másodlagos kisméterű CCD érzékeli a képet, 2. "Macro live view" mód, a tükör felcsapódik, a redőnyzár kinyílik és gép E-330 típusú "Live MOS" nevű szenzora működésbe lép.

Harry McCracken, a PC World főszerkesztője és alelnöke szerint ez mindenképp "a leginvenciózusabb és legkorszakalkotóbb termékek közé tartozik, melyek áttörik a hagyományokat és magasabbra helyezik a technológia korlátait. A győztesek segítenek meghatározni az ipari szabványokat, és nagyobb teret engednek a kreativitásnak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vrob98 #32
    Megvan a kép, a különbség csökkent, de még így is óriási.

    eos300 f5,6 55mm:
    http://www.sg.hu/galeria/1002872801/10028728011170099513.jpg

    e-330:
    http://www.sg.hu/kep/2006_05/0508_e330_teszt2.jpg
  • Blasta #31
    Ennyire nem lehetsz egyszerű
  • G_ArchAngel #30
    [GYÁSZ]
  • babajaga #29
    "F10 a legtágabb rekesz azon az objektíven?"

    F:10 eleve nem lehet a legtágabb rekesz egy viszonylag kis gyújtótávolságú optikán. Nagyobb teléknél van ilyen hogy 8-as a legnagyobb rekesznyílás főként a tükörobjektíveknél, ( ezeknél nincs is szűkítési lehetőség a szerkezete szerint nem is lehet)
  • babajaga #28
    Evidens, a vázak között nincs akkora különbség mint az objektívek között.( na meg aki a kezébe veszi a vázat. Hapi nagy fotós szöszmösz volt az égboltján fekvő állásban, fújta az érzékelő felső részét mint az őrült és dühöngött hogy a szösz még mindíg ott van. Mondom neki ember a képet nem ordítva, hanem fordítva kell nézni! Csak nézett.)
  • Blasta #27
    "Pedig az E-330 drágább gép mint a belépő EOS-ek kittel. "

    Csak hogy a kép részletességéhez jelen esetben semmi köze annak, hogy melyik váz drágább.
    Itt csak az kitobjektív rajza oszt vagy szoroz.
    F5,6-on a canon kitobi sem lesz ennél job sztem, de más napszakban, más fényviszonyok között más lesz az eredményed a canonnal.
  • vrob98 #26
    45mm-t benéztem a cikk képén, most látom hogy ez a tele a az e-330-on.

    De mostmár érdekel, ha arra járok lekapom a Canonnal tele, F5,6-on is.
  • Lateralus #25
    F10 a legtágabb rekesz azon az objektíven?
    Melyik obi tudja ezt?
    18-34mm-es ? :)))

    Felesleges összehasonlítani más beállításokkal, más fényviszonyok között készült képeket. Lehet, hogy szar az Oly kitobi, de ebből az összevetésből nem tudunk meg semmit.
  • vrob98 #24
    "De tág rekesszel egyik, hasonló kategóriás kitobi sem rajzol ennél jobb képet"

    Ezt nemrég én, mint amatőr is lekaptam.

    EOS300 kitobi 1/160 F/10 34mm:
    http://www.sg.hu/galeria/1002872801/10028728011169466813.jpg

    Szvsz ég és föld a különbség. Pedig az E-330 drágább gép mint a belépő EOS-ek kittel.
  • Lateralus #23
    "vajon mi okozhatja a részlettelenséget?"

    A zufók voltak?