Gábor Zoltán

Olympus Mju 720 SW ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7,1 megapixel (3072 x 2304)
Optikai zoom: 3x (37-111mm)
Videó rögzítés: 640x480, 15 képkocka/másodperc, hang nélkül
LCD kijelző: 2,5", 115 000 pixel
Memóriakártya: XD, 19MB beépített
Energiaellátás: Lítium-ion (740 mAh)
Képstabilizátor: Nincs
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 100 000 Ft
2006 januárban az Olympus bejelentette a világ első előnézeti képpel bíró DSLR vázát, az E-330-at. Ez az esemény szinte teljesen kiütötte a címlapról a világ első víz alatt is használható digitális kompakt gépét, a szintén Olympus színekben versenyző Mju 720 SW-t. Azon túl, hogy 3 méteres mélységig víz alatt is használhatjuk a gépet, ráadásul még egy másfél méteres zuhanást is képes kibírni, továbbá kevésnek nem mondható 7,1 megapixeles felbontással büszkélkedhet. Nem csoda, hogy vártam a találkozást.

Külső kialakítás

A gép igen masszív vázat és szép dizájnt kapott. Az egész váz fémből készült, amit nem is csodálok, hiszen másfél méteres magasságból ütésállónak hitelesítették. A gépen váltakozva fényes és matt fém felületek uralkodnak, így kellően elegáns maradt a kissé robusztus kitüremkedések és a laza vonalvezetés mellett is. Markáns csavarok tartják össze a masinát, amire nyilván szükség is volt. Az objektív mérete elég csekély, ráadásul nem kúszik ki a vázból, végig annak rejtekében marad. Az egész gép masszív, szép, kellemes külalakú. Egy igen nagy fém kitüremkedést találunk az oldalán, ami segít a biztos fogásban és a csuklópántot is ezen bújtathatjuk át.

A memóriakártya, akkumulátor és a csatlakozó nyílások ajtajai szintén fémből készültek, és természetesen gumival vannak szigetelve. A bekapcsoló gomb és az exponáló gomb a gép tetején, a többi kezelőszerv a gép hátlapján kapott helyet. A bekapcsoló gomb eléggé süllyesztve van, véletlenül nem tudjuk bekapcsolni. Az exponáló gomb pedig elég méretes és jó billentése van. Sajnos nem találunk az előlapon semmilyen kitüremkedést amiben középső ujjunkat megakaszthatnánk, a gép fogása lehetne biztosabb is. Hüvelykujjunknak elég helyet hagyott a gyártó, viszont pont a kis hangszórót takarjuk el, ha fotózáshoz kézbe vesszük a gépet. Azt hiszem nagyon jól sikerült a gép dizájnja, gratuláció az Olympusnak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelőszervek

A gép kezelése gyerekjáték és egész kényelmes is, lévén a legtöbb kapcsoló a hüvelykujjunkhoz közel található. A zoomkapcsolók lehetnének méretesebbek és állhatnának ki jobban a vázból, a menüvezérlő gombok pedig akár nagyobbak is lehettek volna kicsivel, mivel lenne hely nekik. A zoomkapcsolók alatt találjuk a képvisszajátszási és módválasztó gombokat. Ezek kicsit jobban süllyesztettek, kezelésük hosszúkörmű hölgyeknek nehéz lehet. Alul találjuk a menü-, illetve a közvetlen nyomtatásért felelős kapcsolót, ezek valamivel jobban kiállnak a gépvázból.

Kijelző

A Mju 720 SW LCD kijelzője számomra érthetetlen módon gyengébb felbontású, mint a nála jóval olcsóbb FE-150 készüléké. A 2,5" -os kijelzőn csak 115 000 képpont felel fotóink visszajátszásáért, ami nem vészesen kevés, de ha egy belépőszintű gépbe 230 000 képpontos kijelzőt szerelnek, akkor nem értem miért kell egy ilyen komoly masinánál ezen spórolni. Nem mintha annyira zavaró lenne, csupán nagyon enyhén pixelesek a képek, de azért ez lehetne jobb is. A láthatóság egyébként hasonló mint az előbb említett FE-150-nél, azaz oldalról tökéletes, felülről és alulról már elhalványul hamar. Átnézeti keresőt nem találunk a gépben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Áramellátás

Egy aprócska lítium-ion akkumulátor működteti a masinát, melynek kapacitása 740 mAh. Azt sajnos nem tudtam lemérni hogy ez pontosan hány képre elegendő, de kb. 100 - 200 között várható az LCD kijelző használatától függően.

Menürendszer

A menü az új Olympus stílust követi, ami négy irányban használható, nagy ikonos főmenüt és vízszintes rendezésű almenüket jelent. A design szép és még kevésbé csicsás mint az FE-150-nél láttuk, már-már konzervatív. Használata kényelmes, semmi nehézséget nem jelentett a megszokása és kezelése. A setup menüben testreszabhatjuk a készüléket, beleértve a menü színsémáinak beállítását, illetve akár az ébresztőórát, míg a "camera menu" pontban a fotózásért felelős opciókat találjuk. Külön menüt kapott a képminőség beállítása, amit nyolc lépésben állíthatunk.

Beállítások, üzemmódok

Egy komoly ultra-kompakt gép menüjében minimum ennyi funkciót elvár az ember. Fehéregyensúlyból hatfélét választhatunk, az ISO érzékenységet ISO64-től akár ISO1600-ig állíthatjuk. Legrövidebb záridőnek 1/1000, leghosszabb záridőnek négy másodpercet választhat az automatika. Mind a fénymérés, mind az autófókusz képes intelligens ESP illetve spot módban működni. Természetesen találunk a gépben egy panoráma üzemmódot is, amit csak Olympus XD kártya használatával kelthetünk életre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Sajnos a panoráma funkció nem úgy működik mint azt más gyártóknál megszokhattuk: itt csupán azt a részt jelöli kék kerettel a szoftver, amit figyelnünk kell a későbbi tökéletes illesztéshez (tehát nem látható az előző kép széle halványan). 24 témamódot találunk a készülékben, köztük jó pár víz alatti témát is, illetve bekapcsolhatunk egy "képstabilizátort" is, ami sajnos nem igazi képstabilizátor, csupán az ISO érzékenységgel variálva készíthetünk a segítségével gyenge fényviszonyok között is helyesen kiexponált felvételeket (de ilyenkor nő a zajszint).

Speciális funkciók

Talán a víz alatt használható témamódok illenek ide, név szerint: underwater wide, wide2, underwater macro és underwater snapshot (azaz portré) funkciók.

Optika

Az ultra-kompakt szegmensben már-már alapértelmezett az f2,8-as fényerő. Jelen esetben a gépbe épített objektív erre nem képes, csupán 1:3,5 - 5,0 a tudása. Átfogása háromszoros, kisfilmes értékre átszámolva 37 - 111 mm. A gyengébb fényerőt azért sem értem, mert a víz alatt jóval kevesebb a fény, így határozottan nem ártott volna az az f2,8. Az optika a vázban marad, így biztonságosabb mind a víz alatt mind a véletlen földet éréseket tekintve. Sajnos a 38 mm-es nagylátószög nem túl szerencsés, picit szélesíthettek volna ezen a tervezők. A zoom motor meglepően gyors, nagylátószögből 1 másodperc alatt tele állásban találhatjuk magunkat. Az optika képminősége remek, de ez nem meglepő, ha az Olmypus minőségi objektívjeit vesszük figyelembe.

Érzékelő

Az érzékelőt kevés képzaj, és visszafogott zajszűrés jellemzi. A részletek jók, a zajszűrést nagyon kellemesen végzi a gép. ISO 64 -től ISO200 -ig nyugodtan használhatjuk a gépet, komlyabb zajosodás csak ISO400 -nál lép fel. Dicséretes, hogy ISO800 és ISO1600 kiválasztása is lehetséges, de sajnos - mint az várható volt - ezeknél az érzékenységeknél nagyon erős lesz a képzaj mértéke, így használatuk kérdéses.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Nagylátószögű és tele állásban készített képek

Vaku, éjszakai mód

A vaku sajnos nem egy atomvillanás. Partikon, beltérben még csak-csak kiszolgálja az igényeket, de nagyobb tér bevilágításához kevés az ereje. Amennyiben kívánjuk, használhatjuk vörösszemcsökkentő módban, illetve akár a legnagyobb teljesítményen is üzemelhet. Éjszakai módban a teret nem sikerült rendesen lefotózni, viszont normál üzemmódban egész tisztességes képeket készítettem, csupán egy hangyányit lett aláexponálva a fotó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
1-2: Éjszakai felvételek; 3: Vakuval készült fotó; 4: Vaku nélküli beltéri fotó

Makrózás

Két makró módot találunk a gépben. Sima makro állásban zoomolhatunk is, így a legközelebbi fókuszpont 20 cm-re kerül nagylátószög állásban. Super makro módban a zoom nem használható, de a legközelebbi fókuszpont 7 cm-re esik, ami igen jó érték, meggyőző makrofelvételeket lehet készíteni a 720 SW-vel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Makro felvételek

Sorozatfelvétel, videórögzítés

Sorozatfelvételre képtelen a gép és videóklippeket is csupán 15 fps sebességgel készíthetünk, ami nem túl fényes teljesítmény 2006-ban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
1-2: Éjszakai képek; 3-4: Víz alatt illetve vízben készült felvételek

Összegzés, személyes benyomások

Méltatlanul kicsi az érdeklődés ez iránt a remek gép iránt. Nem csak a képminősége, a dizájnja és a kezelése nagyszerű, de még olyan extrákat is nyújt, amit egyetlen vetélytársa sem. Élmény volt vele fotózni, és a képeket visszanézve nem is kellett csalódnom a képminőségben. Pár apró negatívum persze itt is becsúszott, gondolok itt a gyenge sorozatkészítési és videórögzítési képességére, de gyanítom ezeket majd a későbbi utódokban orvosolni fogja a cég. Ajánlom a gépet mindazoknak, akik mostanában terveznek ultra-kompakt gépet vásárolni, és nem csupán a gép külsejével szeretnének kitűnni a tömegből.

Bruttó 100 000 Ft körüli összegért nem csak egy szép, de remek képminőséggel megáldott kompakt gépet kapunk, amit ráadásul nem is kell ANNYIRA féltenünk, akár síelés vagy egyéb sport űzése közben sem. Plusz a vásárlásával megúszunk egy igen drága víz alatti tok beszerzését. Bár komolyabb búvároknak azért nem ajánlott a gép, hiszen a 3 méteres vízállóság könnyen kevés lehet, de akik nyaranta egyszer merülnek egy kellemeset az Adrián, remek választás lehet a Mju 720 SW.

Előnyök, hátrányok
+ design
+ víz és ütésálló
+ remek képérzékelő
+ jó objektív
- f3,5 fényerejű objektív
- nincs sorozatfelvétel
- gyenge videó képesség

A fényképezőgépet az Olympus Hungária bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #19
    :D
  • Placebó #18
    Most gondolj bele hogy egy halnak milyen képe is van rólunk, tuti azért fosnak...:D
  • quentit #17
    Ezek a képek nagyon rossz minőségűek 100% nagyításban! Vagy csak a Cannon minőséghez vagyok szokva? Szinte bármelyik ixus bealázza...

    Persze ez egy vízalatti gép, de akkor se írjon ilyet a cikkíró, hogy nincs gond a minőségével...
  • nikkel #16
    Kössz szépen!
  • Blasta #15
    Szia!

    Nem könnyű döntés.
    Sztem ha a Canon 620 vs. Oly 350 között kéne választani, akkor a technikai paramétereket tekintve a Canon a győztes.
    Az okok:
    -nagyobb látószögű és zoomátfogású optika (35-140mm)
    -jobb makróképesség
    -fényerősebb optika (tele állásban f4,1)
    -erősebb vaku

    Másban lényegi különbség nincs, csak apróságokban, mindét gépnek nagyon jó képe van, sokat tudnak, jó a kezelhetőségük, fogásuk, vázuk. De az Oly is nagyon jó gép, viszont az a +1 megapixel nem támasztja alá a vásárlását
  • BiG G #14
    Canon A610/A620
  • nikkel #13
    Hello! Segitséget kérnék választásba.
    canon 610,620 v olympos 310,320,350.
    köszike
  • Blasta #12
    "az én 5 megapixeles Sony Cybershotommal szebb képeket csinálok néha ^^"
    Ezt bőven fenntartásokkal kezelem.

  • Balumann #11
    Valamiért nem tetszik egyáltalán ez a gép :|
    Azért láttam már szebb 7 megapixeles képeket, az én 5 megapixeles Sony Cybershotommal szebb képeket csinálok néha ^^.
    Jó benne hogy vízálló, és hogy ütés álló (bár haj ól értelmezem és azt írja hogy 1,5 méter magasról ütésálló, akor nem mondom, mert én is másfél méteres magasból száguldó bicajból kiejtettem a gépemet, és semmi baja nem lett :D. Na meg asztalról is esett már le nem egyszer.)
    Ennyit erről, sztem nem éri meg az árát se.
  • adik #10
    tényleg komoly gondjaim vannak a szövegértéssel. bocsi mundenki :))