Berta Sándor

Hibridlemez a Warner Brotherstől

Elsősorban a felhasználók helyzetét akarja megkönnyíteni legújabb döntésével a Warner Brothers. A Time Warner tulajdonában lévő vállalat ugyanis filmjeit olyan hibrid lemezeken akarja piacra dobni, amelyek egyaránt lejátszhatók lesznek a Blu-ray és a HD-DVD meghajtókban is.

A Blu-ray kontra HD-DVD formátumháború során sokan bíztak a specifikációk egyesítésében, illetve abban, hogy lesznek köztes, hibrid megoldások. Nos, legújabb döntésével ezt a tábort szeretné erősíteni a Warner Brothers. Az első termékek bemutatására várhatóan a jövő héten kezdődő Consumer Electronics Show (CES) kiállításon kerül majd sor.

Barry M. Meyer, a cég elnöke a The New York Times amerikai lapnak elmondta, hogy a döntésükkel, a Total HD Disc nevű lemezek piacra dobásával elsősorban a felhasználóknak és csak másodsorban a kereskedőket akarnak kedvezni. A vezető kijelentette, nem hiszi, hogy a formátumháború hamar véget érne. Véleménye szerint hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön, a Blu-ray vagy a HD-DVD kerül-e ki győztesen ebből a harcból. A Total HD Disc viszont megkönnyítheti a vásárlók számára a döntést.

"Egyáltalán nem biztos hogy baj, hogy az emberek két formátum közül választhatnak. A legjobb, ha elfogadjuk ezt a helyzetet és a felhasználóknak nem származik hátrányuk ebből. Ráadásul a hibrid lemezeknek köszönhetően a kereskedőknek sem kell majd így egy filmből két változatot megvásárolniuk" - tette hozzá Barry M. Meyer.

A két formátum megosztotta egymással nemcsak a gyártókat, de a hollywoodi filmstúdiókat is. A Sony, a 20th Century Fox és a Walt Disney például a Blu-ray mellett tette le a voksát, míg az Universal Studios kizárólag HD-DVD formátumú lemezeken jelenteti meg a filmjeit. A Warner Brothers és a Paramount vezetői viszont az arany középutat választották és mindkét formátumot támogatásáról biztosították. Jeffrey L. Bewkes, a Time Warner elnöke szerint döntésüket megkönnyítette, hogy a korábbi felméréseikből kiderült: a vásárlók szívesen fizetnek kicsit többet az olyan korongokért, amelyeket mind a Blu-ray, mind a HD-DVD meghajtókban le tudnak majd játszani.

Bob Chapek, a Walt Disneyhez tartozó Buena Vista elnöke szerint ugyanakkor a hibrid lemezek nem jelentenek igazi megoldást, az erősebb formátum nyeri majd meg ezt a harcot. Természetesen minden pozitívuma ellenére nyitottak maradtak azok a kérdések, hogy mennyire lesz működőképes a Total HD Disc, mit szólnak majd hozzá a különböző gyártók műhelyeiben készülő asztali és a számítógépes lejátszók, illetve hogy a hibridlemezek milyen fogadtatásra számíthatnak a boltok polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lowdog #17
    "Elsősorban a felhasználók helyzetét akarja megkönnyíteni legújabb döntésével a Warner Brothers"

    vagy leginkább a saját helyzetüket...
  • fawcet #16
    Jó poén volt. Tetszett.
  • arty #15
    remélem kihal, mielőtt megjelenne az első egyberagasztott sz*r ... franc akar többet fizetni, márpedig itt a warner mindkét fél felé perkálhat + gyártás (ami főleg eleinte tétel)... ehh...
  • Inquisitor #14
    Szóval jön a HD-DVD + BR lejátszó. Ugyan úgy ki fog halni mint a régi kétoldalas DVD filmek (4:3 vs 16:9) is.
  • Inquisitor #13
    Ellenben:

    "LG Electronics will be the first to launch a dual-format player at the CES 2007 next week in Las Vegas, according to a LG press released issued in Korea yesterday."
  • Inquisitor #12
    Kétoldalas, az összes forráscikkben bennevolt ...
  • TH448 #11
    "A Time Warner tulajdonában lévő vállalat ugyanis filmjeit olyan hibrid lemezeken akarja piacra dobni, amelyek egyaránt lejátszhatók lesznek a Blu-ray és a HD-DVD meghajtókban is." Kiadják egyszerű dvd-n, aztán röhögnek egyet. :D:D:D:D
  • Chriss745 #10
    És technikaileg ezt hogy oldják meg? A két formátum teljesen különböző! Szerintem leginkább úgy, hogy két lemez lesz a tokban, egy HD-DVD meg egy Blu-ray. Vagy a lemez egyik oldala BD lesz a másik meg HD-DVD?
  • PíszLávJuniti #9
    dvd nél melyik formátum nyert ? A + vagy a - ? Az RW vagy a RAM ?
    értelmetlenül mindegyik megmaradt sajnos.
    szívni viszont mi fogunk.
  • ssdb #8
    majd kiderül.... de ha választanom kell akkor hd-dvd nyer.