Gyurkity Péter

CES: a Sony jövőre várja az OLED-televíziókat

A japán gyártó két készüléket is kiállított a rendezvényen, de egyelőre tartózkodnak az elhamarkodott kijelentésektől. Reményeik szerint akár már jövőre is megérkezhet az első sorozat.

A vállalat sajtóközleménye szerint két prototípust mutattak be a kiállítás közönségének, 11, valamint 27 hüvelykes példányokat, amely megadja a kezdőlökést a további fejlesztések megjelenéséhez. Ez azonban még a jövő zenéje, a Sony a mostani bemutató ellenére sem számít arra, hogy még az idén megkezdődhet a sorozatgyártás, ez legkorábban jövőre, azaz 2008-ban várható.

A két prototípus vastagsága - a legvékonyabb ponton mérve - 3, illetve 10 milliméter, és míg a kisebbik változat wide-SVGA panelt foglal magába, a nagyobbik testvér már teljes mértékben támogatja a nagy felbontású tartalmakat. A gyártó jelenleg a kisebb televíziók sorozatgyártását fontolgatja, és ezzel egy időben előkészíti a közepes és nagy méretű példányok gyártását. "Ez nincs olyan messze, mint az sokan gondolják, talán már jövőre beindulhat a dolog" - jelentette ki a kiállításon Stan Glasgow, a Sony Electronics elnöke.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az OLED-technológiában szerves anyagokat használnak fel, amelyek áram hatására fényt bocsátanak ki. Az elterjedt folyadékkristályos kijelzőkkel szemben az OLED-képernyők nem igényelnek plusz fényforrást, emiatt azoknál vékonyabbak lehetnek és étvágyuk is tovább csökkenhet. Az egyedüli probléma az árral kapcsolatban merül fel: bár a Sony 2004 szeptemberében maga is megkezdte a kisebb kijelzők gyártását - elsősorban mobil eszközökbe -, a televízióknál egyelőre nem sikerült a kívánt szintre leszorítani a költségeket.

A Samsung már 2005 januárjában bemutatta legnagyobb fejlesztését, amely áttörést jelentett. Az OLED azonban a mai napig nem jelent meg komoly súllyal a televíziók szegmensében, így jelenleg is tart a versenyfutás az első helyért. Mindeközben a Toshiba saját fejlesztését, a Surface Conduction Electron Emitter Display (SED) technológiát erőlteti, amelynek megjelenését azonban szintén több alkalommal elhalasztották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #20
    majd én veszek nekd gardzsi
  • karcsi #19
    hamar tongremety asz oled asza baj enutyan nemvezek
  • bugbal #18
    engem is a specification tábla érdekelne.. :)
  • dez #17
    Kár, hogy az "OLED TV Specification" feliratú táblát nem fényképezték le közelről..
  • fourgee #16
    Az én monitorom nem fogja a kukában végezni. Ha arra kerülne sor, akár "fegyverrel is" kényszeríteném a Samsung szervízeseit, hogy javítsák meg. Nem, ez nem elmebaj, ezt az dolgot minden 173P-193P tulajdonos átérzi. :) Ezeknél szebb monitor sajnos nem létezik... A Samsung is egyre rondábbakat dob piacra...
  • scorpeeon #15
    Jöhetne már régóta az OLED... Eddig csak mp3 lejátszókban fordult elő, illetve pár mobilban. Igazán jöhetnének a monitorok, TV-k belőle. Elvégre kevesebbet fogyaszt, sokkal szebbek a színei, sokkal jobb a világítása, vékonyabb, és az eéőállítása is olcsóbb, mint az LCD-nek... Persze azért nem tértek még át, mert ahogy itt már vki említette: hiába jobb mindenben, csak akkor dobják piara ha elég lét hozott az LCD...
  • Celeborn #14
    Én határozottan várom, hogy mi sül ki az OLED technológiából. Annak idején - talán másfél éve lehetett - amikor a Samsung bemutatta az első 17"-os OLED monitor prototípusát, nagyon megörültem. Gondoltam, lesz majd miért lecserélnem a CRT-t. De sajnos úgy fest, hogy még éveket kell várni, hogy számunkra is elérhető monitorok kerüljenek ki ezzel a technológiával. Szóval, meg is rendeltem első LCD monitoromat, hogy addig is legyen valami. :) Egyébként nekem az LCD-kkel csak az a bajom, hogy 400e színnél többet TN-Film panelek nem tudnak megjeleníteni, ami ennél többet tud, az meg igen drága... Ráadásul a "király"-t már nem is gyártják Samsung 193P. :(
  • vincuska #13
    miaz hogy jok a szinek? lattad eloben a termeket?

    mivel ez amit itt latunk, az egy fenykep, amit a CRT - jobb esetben LCD - kijelzonkon latunk... aminek a szinei adottak :-)
    olyan ez mint a Bravia TV reklamot nezed a junoszton, es megdobbensz milyen jok a szinek...

    viccet felreteve, kisse eretlennek tartom a jelenlegi plazma/LCD tv piacot egy uj termek szereplesenek, foleg amikor sonyn kivul mas is gyur az uj technologiara. addig is, legalabb a jelenlegi termekek meg olcsobbak lesznek - ami csak nekunk jo. :-D
  • Mike #12
    és a zöldek fotoszintetizálnak is?
  • Mike #11
    Sony kiáll a kapuba és várja Oledet