Gyurkity Péter

Növekvő kémkedés az USA-ban

Az Egyesült Államokban gyorsan növekszik a gyanús külföldi kapcsolatok száma, az illetékesek szerint egyre több titkosszolgálat dolgozik az amerikai technológiák lenyúlásán, vagy legalábbis megismerésén.

A titkosszolgálati tevékenységeket megfigyelő DSSCO (Defense Security Service Counterintelligence Office) 35 oldalas, jelszóval védett, de azóta kiszivárogtatott jelentésében a gyanús esetek számának gyors emelkedéséről számolt be a közelmúltban. Eszerint a védelmi technológiák fejlesztői és beszállítói által jelentett esetek száma egyetlen év alatt 43 százalékkal nőtt, ami a külföldi titkosszolgálatok növekvő érdeklődését jelzi. Az első számú tettesek a Távol-Keletről, a csendes-óceáni régióból érkeztek.

A 2005-ös pénzügyi évben a gyanús külföldi kapcsolatok, ajánlatok és megfigyelések száma egészen pontosan 971 volt. 90 helyett immár 106 ország próbálta rátenni a kezét valamilyen amerikai technológiára, a kedvenceknek a lézertechnológiák, rakétarendszerek, szenzorok, megfigyelő megoldások és egyéb fontos fejlesztések bizonyultak. A módszerek ezúttal is szerteágazók voltak, a hamis üzleti ajánlatoktól kezdve a számítógépes hackereken át a jó öreg csábítást is bevetették. Példaként említik egy hivatásos fordító esetét, akit egy külföldi ügynöknő hálózott be, hogy azután a megszerzett jelszó segítségével vírusokkal fertőzzék meg a biztonságosnak vélt hálózatot.

Az esetek 31 százalékában távol-keleti elkövetők voltak a ludasok, további 23 százalékot uralnak a közel-keleti ügynökök és szervezeteik, az eurázsiaiak 19, míg dél-ázsiai kollégáik 13 százalékot mondhatnak magukénak. Afrika és általában a nyugati félteke kénytelen megelégedni 11 százalékkal. A jelentésben konkrét országokról nem esik szó, de talán nem okoz nagy meglepetést, hogy az amerikai szakértők elsősorban Kínát, Oroszországot, valamint Iránt említik a legtevékenyebb államok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    :)) Hát igen.
  • fawcet #7
    Amcsik is kémkednek, erre visszakémkednek. Ilyen a kémelhárító kémek élete.
  • craesh #6
    jelenleg minden komolyabb katonai / biotechnologiai / fizikai, vagyis összefoglalva breakthrough-technology research Amerikában zajlik.

    semmi meglepő nincs ebben hogy mindenki le akar valamit nyulni.

    Nyilván lopni olcsobb, mint saját magunk fejleszteni. (amugy asszem ez a kinai vezetők egyik föelve is)
  • halgatyó #5
    "az amerikai szakértők elsősorban Kínát, Oroszországot, valamint Iránt említik a legtevékenyebb államok között" Aahhh! Ha ezt az Iránt nem tették volna oda, akkor nem lógna ki ennyire a lóláb! Pont Irán, még véletlenül se Pakisztán, India, vagy a megnevezhetetlen kis közelkeleti... esetleg Japán
    vagy bármely olyan ország, amelyik tudja is hasznosítani az így beszerzett infókat, azaz NEM Szomália vagy Etiópia...

    Valahogy meg kell dolgozni a közvéleményt az Irán elleni támadás előtt. Meg nem árt -- őszerintük -- ha egy icipici nyomás a másik két országra is
  • Inquisitor #4
    Ha meg hadiipar: Ott vannak a franciák is, meg Izrael is a szeren. :)
  • turul16 #3
    USA hadiipar reklám. Baromság.
  • ffxi #2
    Mért amcsiét? Mért nem japánét?
  • Inquisitor #1
    "Az Egyesült Államokban gyorsan növekszik a gyanús külföldi kapcsolatok száma, az illetékesek szerint egyre több titkosszolgálat dolgozik az amerikai technológiák lenyúlásán, vagy legalábbis megismerésén."

    Még jó, hogy fordítva elvétve se fordulhat elő ilyen. Lol. :D