Gyurkity Péter

14 millióval fizet a HP a kémkedésért

A cég megállapodott Kalifornia állam főügyészével, amelynek révén elkerülték a polgári peres eljárást, ám kötelesek egy új alapot támogatni, és szorosan együttműködni az ügyészi hivatallal.

A HP közleménye szerint 13,5 millió dollárral támogatnak egy újonnan elindított állami alapot (Privacy and Piracy Fund), amely a jövőben az egyéb vállalatok által elkövetett hasonló cselekedetek felderítését, valamint a felelősségre vonást hivatott megkönnyíteni. További 650 ezer dollár fedezi a károk megtérítését, valamint 350 ezer az ügyészi hivatal vizsgálatának költségeit. Cserébe Kalifornia állam nem indít eljárást a cég távozott, valamint jelenlegi vezetői ellen, ez azonban nem jelenti a már folyamatban lévő, a vizsgálattól függetlenül megindult perek lezárását.

"Szerencsére a HP nem olyan, mint az Enron. A céget dicséret illeti az együttműködésért, a felelősség vállalásáért, illetve a kielégítő megoldás elfogadásáért" - jelentette ki Bill Lockyer főügyész. A megállapodás értelmében a Hewlett-Packard az elkövetkező 5 évben követni fogja az újonnan kinevezett etikai igazgató útmutatásait, az adatkezelésért felelős igazgató hatáskörét kiterjesztik a cég vizsgálataira, legalább egy szakértővel támogatják munkáját, ezzel egy időben pedig kibővítik a cég szabályzatát. Közvetlen felelősségre vonásra tehát nem számíthatunk, ám ez nincs különösebb hatással a már korábban megindult egyéb eljárásokra.

A vállalat mintegy 400 ezer dollárt költött az állítólagos kiszivárogtató megtalálására. A belső nyomozásban résztvevő magándetektívek újságírókat, igazgatósági tagokat és alkalmazottakat figyeltek meg, személyes adatokkal éltek vissza, egy alkalommal pedig hamis információt szivárogtattak ki a forrás megtalálása érdekében. A botrány kirobbanását kongresszusi meghallgatások követték, az ügyben az FBI és az USA főügyésze is nyomozást indított, több részvényes pedig beperelte a céget. Az eddigi legfőbb következmény Patricia Dunn vezérigazgató asszony távozása volt, aki azonban tagadja saját felelősségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!