Gyurkity Péter

Felmentették a VIA vezetőit

Több éven át tartó vizsgálat ért véget, amelyben végül felmentették a VIA két vezetőjét a vádak alól. Nem bizonyosodott be a D-Link azon állítása, hogy a cég ipari kémkedést folytatott egy mérnökük segítségével.

A D-Link még 2003 decemberében fordult a tajvani ügyészi hivatalhoz azzal a váddal, hogy egyik korábbi munkatársuk a VIA elnöke, Wen Chi Chen, valamint felesége, az igazgatótanács elnöki posztját betöltő Cher Wang kifejezett kérésére csatlakozott a vállalathoz. Szerintük ugyanis az átigazolás célja az volt, hogy fontos technológiákra tegyék rá a kezüket a tégla segítségével, és ezt bizonyítja, hogy a mérnök - három hónapon át - elbocsátása után is fizetést kapott a VIA-tól.

A szóban forgó alkalmazott 1995 és 2000 között valóban a VIA-nál dolgozott, majd 2000-ben a D-Link szoftverfejlesztési részlegéhez igazolt. Innen nem egészen két év múlva távozott, és a VIA egyik leánycégénél, a VIA Network Technologies-nél talált ismét munkát. Az átmeneti munkaadó szerint több fontos dokumentumuk később a chipkészletgyártó FTP-szerverén bukkant fel, és nem kérdéses, hogy milyen úton-módon jutottak hozzá ezen anyagokhoz.

A kerületi bíróság mostani döntése szerint a két vezető és alkalmazottjuk nem bűnös a szerzői jog megsértésével, valamint az ipari kémkedéssel kapcsolatos pontokban. Ezzel mintegy elfogadták a VIA azon korábbi állítását, miszerint a fizetés átutalása adminisztrációs hiba miatt történt, és egyébként is bárki feltölthette a D-Link chiptesztelő kódját saját publikus szerverükre, amely a cég vásárlóinak igényeit elégítette ki.

Az ítélet nagy változást nem hoz az ügyben, hiszen a két fél már két évvel ezelőtt megegyezett, de a megállapodás részleteit természetesen a mai napig nem hozták nyilvánosságra. Az ügyészi hivatal tovább vizsgálódott, láthatóan nem sok eredménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!