Berta Sándor

Újságírók után is kémkedett a HP

Újabb fordulattal bővült a Hewlett-Packard kínos kémkedési ügye. Kiderült ugyanis, hogy a vállalat vezetői által felfogadott magándetektív és társa a riportereket és a telefonbeszélgetéseiket is figyelte.

Mint ismeretes, kiszivárgott információk szerint a Hewlett-Packardnál magánnyomozókkal végzett figyeltetések, adatlopások egyaránt előfordultak. A botrány azután pattant ki, hogy idén májusban kirúgták a HP igazgatótanácsából Tom Perkinst. Az új részletek a kaliforniai államügyészség nyomozati anyagából szivárogtak ki. Kiderült: a magánnyomozó és segítője összesen kilenc újságírót, köztük Dawn Kawamotót és Tom Krazit-ot, a CNet hírportál két szerkesztőjét is rendszeres megfigyelés alatt tartotta. Sőt, a gyanú szerint a két felbérelt szakember még a különböző adataikhoz (bankfolyószámlaszám stb.) is hozzáfért.

A CNet két munkatársa egyébként akkor húzta ki a gyufát, amikor idén januárban cikket írtak a Hewlett-Packardnak az Intelhez, illetve az AMD-hez fűződő üzleti kapcsolatáról. Az informátor a HP vezetői szerint csakúgy, mint Carly Fiorina eltávolításakor, ebben az esetben is George Keyworth volt. Szintén a kilenc megfigyelt újságíró közé tartozik Pui-Wing Tam, a The Wall Street Journal szerkesztője is, aki még tavaly írt cikket a konszern igazgatótanácsa és Carly Fiorina akkori elnök között zajló vitáról.

"Mélységesen megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a szakemberek az újságírók tudta nélkül megfigyelték a telefonbeszélgetéseiket. Biztosítottuk az ügyészséget arról, hogy mindenben készek vagyunk együttműködni" - nyilatkozta Mike Moeller, a konszern szóvivője. A vállalat gyakorlatilag elismerte, hogy a magánnyomozó és a társa ugyan a HP akkori elnökségének megbízásából jártak el, de illegális módon szerezték meg a kért információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #3
    "Mélységesen megdöbbentünk, amikor kiderült, hogy a szakemberek az újságírók tudta nélkül megfigyelték a telefonbeszélgetéseiket."
    Én ezen a ponton a képébe röhögtem volna. :D
  • Deffyant #2
    nah és most jönnek a "csúnya gonosz nagyvállalatok" című hozzászólások...
  • Cruzifix #1
    Jobb lett volna, ha a HP a saját prtáján nézett volna jobban szép, akkor talán nem kellettt volna bevállalnia ezt a remek produkciót.