MTI

75 dollár hasznot hoz egy Xbox 360

A konzolok vásárlásánál ugyan fontos vásárlói szempont, hogy technikailag mire képesek, és milyen játékok jelennek meg hozzájuk, ám hosszú távú pályafutásukat mégis egy rendkívül prózai tényező befolyásolja leginkább: az ár.

Akár a Microsoft játékgépének, az Xbox 360-nak drukkol valaki a Sony-féle Playstation 3 ellenében, akár fordítva, az tagadhatatlan, hogy az ár, illetve a gépek elterjedtsége tekintetében egyelőre az Xbox 360 jobban áll. Erre világított rá - nyílván némileg hazabeszélve - Robbie Bach, a Microsoft szórakoztató részlegének elnöke egy interjújában, amelyet a San Jose Mercury News-nak adott. Bach mélységesen meg van róla győződve, hogy a két konzol közötti birkózást az árháború végeredménye dönti majd el.

"Vizsgáljuk csak meg a konzolpiac gazdasági oldalát. A konzolok életciklusa során melyik gép költséghatékonyabb? Melyikünk tud jobb ár/minőség arányt nyújtani a vevők számára?" - vetette fel Bach magabiztosan. "Mi voltunk kint először a piacon, már egy évvel ezelőtt, így sokkal több konzolt eladtunk. A konzolgyártási ciklus nálunk sokkal gyorsabb. Emellett pedig a teljes gyártási költségvetést sokkal jobban tudtuk kezelni, így kétségtelen, hogy előnyben vagyunk a Sony-val szemben."

"A Sony elszámolta magát a gyártás és az elosztás terén is. Ráadásul egyszerre próbál a mi Xbox 360-unkkal és (a kis kézi játékgépen, a PSP-n keresztül) a Nintendo DS-el (a másik japán cég hordozható gépével) megküzdeni - ez minden céget kimerítene" - tette hozzá Bach.

Győzelmi mámorát alátámasztja az iSuppli nevű független cég kutatása: míg egy évvel ezelőtt darabonként 125 dollár veszteséget termelt az Xbox 360 gyártása és eladása, addig a tajvani alkatrészek olcsóbbá válása miatt már nyereségessé vált a gépek eladása is: minden eladott Xbox 360 75 dollár hasznot hoz.

A konzolpiacról annyit érdemes tudni, hogy a konzolok veszteséges árusítása megszokott dolog, ugyanis az igazi nyereség nem a gépek eladásából, hanem a játékokéból és a fejlesztési licencekből származik, ezért a konzolgyártó cégek gyakran hajlandók áldozni a masinák eladásában. Ebből a szempontból pedig tényleg nagy eredmény, hogy az Xbox 360 termelése viszont már nyereséges.

Ugyanezt nem mondhatja el magáról a Sony, amely a 840 dollárba kerülő "prémium" (többek között nagyobb merevlemezzel ellátott) gépének eladása után 241 dolláros veszteséget könyvelhet el, ami sokkal több, mint a Microsofté egy évvel ezelőtt, de az olcsóbb PS3 változat még többe, 306 dollárba kerül gépenként a japán cégnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #186
    hopsz nem ide akartam, hanem ide: http://www.sg.hu/cikkek/41393/feltortek_az_xbox_360_masolasvedelmet
  • Sir Ny #185
    "nincs feltörhetetlen rendszer"

    mondjuk tényleg nincs. de azért vannak olyan dolgok, amelyek feltörése sokszázmillió évbe kerül. ilyeneket használnák a bankok.

    csak pár 4 darab párszáz jegyű prímszám kell hozzá...
  • dez #184
    (Na persze a G4, mint olyan, már tényleg end-of-life közeli.)
  • dez #183
    "es a processzort is gyakorlatilag mar end of life kozeli, mivel mar csak a harom konzol hasznal PPC-ket"

    Ugyan. A PowerPC procik az IBM Power procicsaládjának (amit nagyon is aktívan fejlesztenek, és szerverekben alkalmaznak) a derivátumai, így közel sem end-of-life közeliek. Mellesleg nem csak a konzolokban alkalmazzák őket, hanem az iparban több helyen.

    "(a wii egy G4-est, az xbox360 egy 3 magos G5-ost, a ps3 pedig egy G5 magos dsp chip-et)"

    Ez így inkorrekt, hogy sima DSP chip! Egyébként nem sima G5-ösök azok.

    "Erdekes hir, de az uj sony bravia tv-kben is cell cpu van sony fele linux-al, csak ott meg tobb spe hibas, de nem is kell annyi. (pl. kep a kep nelkuliekbe kapasbol fele annyi)"

    Hmm, ez tényleg érdekes. Biztos vagy benne? Korábban volt egy olyan terv, hogy a Toshiba fogja hasonló módon alkalmazni.
  • kvp #182
    "A HDMI/DVI adapterek húzós ára arra vall, hogy nem egyszerű mechanikai átalakítást csinálnak, hanem pl. bedigizik az analóg jeleket. De az persze nem ugyanaz."

    Ez egy trukk, mivel az analog vga kimeneten 'veletlenul' nem skalaznak vissza semmilyen esetben, sot meg a dvd-ket is felskalazzak. Ez azert kellett, hogy monitorokon a megszokott pc-s kepminoseget kapjuk. Viszont ez atalakithato dititalissa, csak eppen nem olcso mivel digitalizalni es kodolni kell.

    A hdcp-s hdmi csatlakozo egyszeruen azert kell, mert igy a hddvd-k anyaga legalis formaban tud megjelenni a gep kimeneten. Amikor elkezdtek tervezni, meg nem volt biztos hogy ez kelleni fog, meg az sem melyik csatoloszabvany fog gyozni. (vegul a hdmi lett a nyertes)

    Az arcsokkenes pedig annak tudhato be, hogy a videokartya idokozben egy generacioval oregebb lett, es a processzort is gyakorlatilag mar end of life kozeli, mivel mar csak a harom konzol hasznal PPC-ket (a wii egy G4-est, az xbox360 egy 3 magos G5-ost, a ps3 pedig egy G5 magos dsp chip-et)

    Erdekes hir, de az uj sony bravia tv-kben is cell cpu van sony fele linux-al, csak ott meg tobb spe hibas, de nem is kell annyi. (pl. kep a kep nelkuliekbe kapasbol fele annyi)
  • NEXUS6 #181
    "Győzelmi mámorát alátámasztja az iSuppli nevű független cég kutatása: míg egy évvel ezelőtt darabonként 125 dollár veszteséget termelt az Xbox 360 gyártása és eladása, addig a tajvani alkatrészek olcsóbbá válása miatt már nyereségessé vált a gépek eladása is: minden eladott Xbox 360 75 dollár hasznot hoz."

    Szal egy éven belül kb 200$-t esett az előállítási költség (vagy többel, mert közben asszem még volt olcsóbbítás is). Ám legyen, csak ugye ez az egész nem a M$ hívatalos kijelentése.

    A rev2 meg még csak most fog megjelenni, és egy-két hete volt egy cikk, hogy késik a kisebb sávszélességű CPU-k gyártása, ami alacsonyabb árral, kisebb hőtermeléssel, kisebb/olcsóbb hűtőrendszerrel járna.

    Akkor most hogy van ez?
  • dez #180
    Magam sem vontam kétségbe a hangot, egyszerű kis adapterekkel megvan az SPDIF csatlakozás.

    A HDMI/DVI adapterek húzós ára arra vall, hogy nem egyszerű mechanikai átalakítást csinálnak, hanem pl. bedigizik az analóg jeleket. De az persze nem ugyanaz.
  • vax #179
    Az 100% hogy a hang kijön mivel eleve a prémium csomaghoz olyan átalakítót adtak amin rajta van az optikai hang kimenet, mer erre kötöttem a hangot. Igazán erről, hogy a hdmi jelek ott vannak e én magam nem győződtem meg (de ha egyszer lesz egy kis időm bemérem, hogy mik jönnek ott ki), de jártamban keltemben találkoztam olyan átalakítókkal amelyek a hdmi és dvi-ra alakította a jelet. Persze ezek lehet, hogy valami trükközések. Próbaként nem akartam megvenni mert elég húzós az áruk. Igazából csak a számítógép monitorokon tudtam volna a DVI-t kipróbálni a HDMI-t nem.
  • dez #178
    Mármint az ICT nélküliek nem követelik meg a leszabályzást (legalábbis digitális kimeneten).
  • dez #177
    A játékok mennek nagyfelbontásban. A filmek ügyében úgy vettem észre, már egy éve megy a vita a fórumokon, mert elvileg az ICT nélküli (HDCP nélkül leszabályzást megkövetelő) filmek is csak leszabályozva mehetnek ki analóg kimeneten. De lehet, hogy a MS speciális kérelmet nyújtott be a megfelelő szervezetnél, és/vagy megállapodott a kiadókkal, hogy rendes felbontásban játszhassa le a filmeket is. Csak azt nem tudom, miért nem próbálja ki végre valaki.