Gyurkity Péter

6 millió Xbox 360 konzol kelt eddig el

A Microsoftnál minden a terv szerint halad, már ami az Xbox eladásokat illeti. Eddig 6 millió példány talált gazdára, év végére 10 milliót ígérnek. A PlayStation 3 rajtja viszont rázósra sikeredhet.

A szoftvercég legfrissebb negyedéves jelentésében megemlítették az Xbox 360 eddigi eredményeit, illetve ezek hatását a bevétel alakulására. A hivatalos adatok szerint eddig mintegy 6 millió darabot adtak el a család második tagjából, ám az év végén erőteljes hajrába kezdenek, hogy elérjék a tervezett 10 milliós számot. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkennek az előállítási költségek, vagyis a korai rajt kezdi meghozni gyümölcsét.

A régiók közötti eloszlásból jól látható, hogy a Microsoft hol tudott igazán komoly pozícióra szert tenni a második generációval. Észak-Amerikában 3,6 millió, Európában 1,7 millió, mindenhol máshol pedig összesen 700 ezer példányt sikerült eddig értékesíteni, vagyis a két fő bástya – ahogy azt eddig is jól tudtuk – az Egyesült Államok és az öreg kontinens. Ennél jóval nagyobb hírértékkel bír, hogy az ünnepekre elérhetőnek tartják a 10 milliós számot, és egyre lejjebb szorítják a költségeket. Az eladásoknak köszönhetően ugyanis a szórakoztatói részleg az első üzleti negyedévben 96 millió dolláros veszteséget szenvedett el, ami nem rossz eredmény az egy évvel korábbi 173 millió hiányhoz képest. "Fokozatosan csökkentjük a gyártási költségeket, így minden egyes darabbal egyre jobb helyzetbe kerülünk" - jelentette ki Chris Liddell, a pénzügyekért felelős igazgató.

Elmondása szerint bár nem lineáris javulásról van szó, az eredmények világosak. Ehhez kapcsolódnak a szoftverekből és kiegészítőkből származó bevételek, amelyek rekordszintet értek el, miközben az Xbox Live szolgáltatás tábora immár több mint 4 millió tulajdonost foglal magába.

A Sony háza táján ennél valamivel borúlátóbbak, elsősorban azért, mert – ahogy arról már korábban is írtunk – a PlayStation 3 esetében rázós debütálásra számíthatnak. Nagy valószínűséggel készlethiányt okoz majd a hatalmas érdeklődés, és a cég csak szép fokozatosan elégítheti ki a vásárlók igényeit. Arra nem sokan tippelnek, hogy mindez az Xbox felé fordítja az ingadozókat, de könnyen előfordulhat, hogy az elégedetlenség némileg csökkenti az elhivatottságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #123
    Hosszas huzavona után sajnos eldőlt, Európában nem lesz idén Playstation 3. A japán cég a megjelenés időpontját valamikor 2007. I-II negyedévére jelölte meg, a PAL régiókódos országokban, így ez a bejelentés nem befolyásolja az észak-amerikai és japán premiert amely 2006. november közepén lesz.
    A gépből kétféle változat fog forgalomba kerülni, 499-599 (kb. 140-170 ezer Ft) eurós árcédulával.

    Még egy érv a BOX mellett
  • muerte2 #122
    Észbontó ez a vita!
    1. Hogy mi mennyire tetszik úgy is én döntöm el.
    2. Összehaonlítani és rangsorolni több féle képpen lehet, mindegyiknek van alapja, de hozzátenném, hogy véleményem szerint célszerűbb kategorizálni, esetleg a kategóriagyözteseket majd egy közös best of -ra helyezni.
    3. Mi a fenének vitatkoztok lényegtelen dolgokon, ami lassan már erősen elkanyarodott a témától?!
    4. Na ide már nem jut eszembe semmi értelmes, de 5pont kellene, mert jobban néz ki.
    5. Úgy is nekem van igazam mert szerintem ez így van. :D
  • cateran #121
    Tehat ha egy ilyen szavazo oldalon tobb fps rajongo szavaz(altalaban) mint mondjuk csonstrategia kedvelo,akkor a szavazatokbol leszurheto lesz,hogy az fps jatekok sokkal jobbak mint a csonstrategiak (es az best of all-time listakon-:D- majd egyaltalan nem szerepelnek)? Mond az a szo valamit,hogy kozvelemnykutatas? Az hogy nehyany 10ezer emberke szavazott (ha szavazott egyaltalan) semmit sem jelent a tobb 10 millio szamitogepes jatekosbol!(hasrauteses szamok:))
  • Sanyix #120
    De a wow az egy olyan játék, amibe van újdonság. Egy hl2-be mi volt? Egy unalmas tucatfps amiből évente 10 van. Csak hype, és ennyi, és ezért nevetséges hogy év játéka...
  • Tinman #119
    Így van, a te véleményed és az én véleményem SEMMIT nem számít.
    De amikor több ezren szavaznak valamire és kijön egy érték, azért az már egy értékelhető eredmény nem?

    A Warcraft 3 fogalmam sincs, hogy hányadik az all-time listákon, de biztosra veszem, hogy rangosabb helyezést kapott, mint a Doom3.

    Egyetlen egy lényeges kritérium létezik: Tetszett/nem tetszett --> összhatás.
    A többi teljesen lényegtelen, így a kategória is mellékes.

    Gondolod, hogy amikor az elmúlt 5 év best of GameCube listát elkészítették, akkor bárkit is érdekelt, hogy melyik volt TPS és melyik volt árkád?

    Én mindent megértek, de azt már nem, hogy ezer+1x írtam le, hoztam fel példákat a SZAKMÁBÓL, néhányan mintha meg sem hallanátok.

    Elhiszem, hogy fáj, megértem a fájdalmatokat, ha kell együtt is érzek, de ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy a SZAKMA, RANSGOROL, ÖSSZEHASONLÍT és ne adja ég még listákat is készít.

    És mi ebben a rossz? Miért nem lehet ezt elfogadni?

    Egy biztos a Super Mario népszerűbb, kedveltebb játék a Föld nevű planétán, mint pl. a Doom3.
    Tetszik, nem tetszik ez van.
  • cateran #118
    Ertsd mar meg,hogyha ossze is hasonlitanak jatekokat,az mindig kategorian belul tortenik! Tehat egy fps es egy rts osszehasonlithatatlan,egesz egyszeruen mert mas kriteriumoknak kell hogy megfeleljenek!Vagy megis hogy gondolod? A Warcraft 3 rosszabb mint a Doom 3, mert nincs benne annyi lofegyver?Az EGYENI velemeny 1 dolog (melyik stilus,jatek jon be jobban)a kategorian beluli ertekeles meg egy masik....
    "ezek meg a tenyek" Atyaeg,ha az ign azt mondja,hogy matol egyel szappant es ezt alatamasztja egy 9.8/10 1000000 szavazat kiirassal,akkor onnantol kezdve szappant fogsz enni? Komolyan,naivitasbol csillagos otos!
    (megjegyeznem,hogy pl. az elso helyezett Super Mario,nalam az elso 1000-ben sem lett volna bennt! De ez csak az en SZEMELYES velemenyem)
  • Tinman #117
    Oscart is csak művészfilm kaphat ugye?
  • Tinman #116
    Most vegyél be egy doboz andaxint és nézd meg mit hoztál össze.
    Személyeskedő, kétségbeesett fröcsögés, nulla érv.

    Az, hogy egy méltó vitapartnertől fényevekre vagy, az már az elején kezdett világossá válni.

    Ezek meg a tények:

    http://top100.ign.com/2005/
    http://archive.gamespy.com/articles/july01/top50index/
    A legrosszabb játékok: http://seanbaby.com/nes/egm.htm

    Ezen kívül még az offline sajtó is rendszeren készít ilyet.

    Várom a linkeket arról, ahol a SZAKMABELIEK (tehát nem az olyanok, mint te) kijelntik, hogy nem lehet játékokat összehasonlítani, de talán jobb volna ha a számítógép kábeleit leadnád a MÉH-be, nevet változtatnál és beállnál az "Üzbég" focicsapat cserepadjára kapusnak. Közöd nincs a témához.

  • Mardel #115
    Gyerekek, ez a vita kezd nevetségessé válni. Még a Szív hídjai vs. Die Hard 3 is semmi volt ahhoz képest, ami azóta megy, így muszájnak éreztem, hogy Mardel barátom közvetítésével beleszóljak a dologba. Év játéka? Érdekes, de általában nem a pénz dominál (mivel a cégek nem adnak pénzt az újságoknak), hanem a hírnév és az exkluzivitás joga. A HL2 imádatát anno a PC Gamer indította el 2004 novemberében, és annak volt elsősorban betudható, hogy exkluzív tesztelési lehetőséget kaptak. Pénzt? Azt nem, de mindegy, ugorjunk.

    Xbox 360: @Skynet Te megint nem gondolkozol. Mondod, hogy ugyanazt tudja, mint egy high-end PC. Igazad van. Sőt, lassan kevesebbet tud. De az nem jutott eszedbe, hogy egy olyan gép kb. 300 ezer Forint, míg egy Xbox 360 már 100 alól is kijön? Nem mi? Eh...

    @Tinman: Játékkínálatban amúgy az Xbox szerintem most veri a konkurenciát. A PS3 a Metal Gear Solid 4-en és GT5-ön kívül egyelőre nem mutat fel semmit. Azok meg jók, de nem elegendőek egy ilyen gépnek... Halo téren annyit fűznék hozzá, hogy nem élrtek egyet veletek, nekem az egy meghatározó játék volt.


    written by Chocho
  • Mardel #114
    "Szív hídjait vs. Die Hard 3"

    Látom képtelen vagy összehasonlító üzemmódba kapcsolni, az már nem az én bajom.

    Ez meg tény:
    - Die Hard 3 --->7.1/10 (34,511 szavazat alapján) --> Gondolkodj és következtess. Ha 34k ember úgy gondolta, hogy veszi a fáradtságot és szavaz a filmre. Akkor összességében AZ EMBEREK véleménye szerint melyikk volt a jobb FILM?

    - The Bridges of Madison County ---> 6.8/10 (10,332 szavazat alapján)
    Nahát erre 24k-val kevesebb ember szavazott --> Érdektelenebb, kevésbé jó film.


    Imdbn is kategórizálnak, és nem úgy filmre megy a szavzás, hogy év filmje választásra, vagy a hónap filmjére. Egyszerűen egy 10es pontozáson hogyan ítéled meg.
    Tehát nem hasonlítgatnak, hogy ez meg ez volt a jobb. Így a hozzászólásod is erősen belemagyarázás.