4
  • waterman
    egyszer láttam egy filmet, hogyan javították a tengeri vezetéket: a hajó megy a vizen ahol feltételezik, hogy a kábel van, az alján pedig valami szenzor mutatja, hogy valóban itt van alattunk (abban a vezetékben ment némi nagyfeszültség is, valahogy azt figyelték), aztán amikor elértek a hiba körülbelüli helyét, leküldtek egy jó két méteres rák formára hasonlító robotvalamit, amivel szépen kimarkolták az iszapból a vezetéket. ezt nagyon óvatosan a felszínre emelték, majd szépen nagyon lassan mentek előre a hajóval. ami elöl felhúztak, azt hátul leengedték. nem tudom, hogy pontosan hogyan találták meg a hibát, de volt benne olyan is, hogy az üvegszál egy rugalmas köntösben van szálanként is, tehát hacsak nem szakad el teljesen, akkor a fény még valahogy átvergődik rajta. kiemeléskor műszerrel mérhetően változik a fény átbocsátása, ezért a két végpontról valahogy addig navigáltak, míg a hajón, a kábelen meg nem találták azt a pontot, ahol tekergetve egyértelműen változik. különben ha csak egy szakadás van, akkor a hiba helyét ilyen méretekben is kb 20 méteres pontossággal meg lehet találni szintén megfelelő műszerekkel(a végpontokról). aztán a legvégén még óvatosan felvágták azt a kb 6 centi átmérőjű kábelt, aminek a nagy része merevítést meg a strapabíróságot növelő huzalokkal meg szigetelésekkel van tele és kibontották a lényeget, a kb fél centi vastag többszáz érrel teli középső részt. kiválogatták melyik szál a hibás és megpróbálták újra összeolvasztani, úgy hogy még a fényt is vezesse. aztán visszacsomagolták kicsit leengedték a vízbe az utolsó pár méteren meg már csak magától esett lefelé. hát a filmben egy egész napjuk elment a srácoknak egy darab repedés lokalizálására és javítására, mert a javítás sem egyszerű. egy harmad miliméter átmérőjű szálacska közepét egy masik hasonló szálacska közepéhez kell illeszteni, az illesztendő felületnek merőlegesnek kell lennie a kábel hosszmetszetére. és ezeket még dolgozza össze az ember. szóval le a kalappal azoknak akik ezt megcsinálják. bár a hírből az jön le, hogy olcsóbban megúsznák, ha új kábeleket húznának ki.. szerintem.
  • lapaleves
    "ha nincsa a földhöz rögzítve" - pl. leomlott sziklák törmelékei alatt. legalábbis gondolom ez okozta a károkat, más tippem nem nagyon van.
  • Cat 02 #2
    felhúzzák a felszínre és ott asszem és ahogy mennek új jönm fel és a régi lessülyedd de ez elvielg csak akkor jó ha nincsa a földhöz rögzítve
  • Teppik Amon
    Tengerfenéken, X méter mélyen hogyan tudják ezeket megheggeszteni? Esetleg teljes szakaszokat cserélnek? Valaki mesélje el hogy van ez! Érdekes téma szerintem.