47
  • Aspirin
    Dehogyisnem. Akkoriban egy ECS K7S5A vason nyomultam 256 SD rammal, 850-es duronnal, egy 7,5 gigás UDMA33-as Quantummal, és egy S3 virgeDX/GX + Voodoo2-es párosítással. Ebben váltottam DDR-e 40 gigás Seagate ATA 100-as vinyóra és Voodoo Banshee-re, mert az már AGP-s volt. Majdnem kétszer gyorsabb lett minden!
  • maestro85
    Azért szerintem nem teljesen így van. Anno az SD és DDR között sem volt nagy különbég a legelső megjelenéseknél. Nekem még most is a legelsők közötti Abit KG7-esem van, ugyhoyg konkrétan tudom, hogy nem egy szélvész a memóriakezelés. Pedig még ráadásul tuningolva van. (144MHz@288DDR) Várni kell majd míg megfelelően optimalizálják majd a rendszereket, ez az amire várni kell szerintem.
  • NEXUS6
    Igen ezért lennének az eladók, de azért ne ringasd magad hiú ábrándokba, elég kevésnek lehet szakvizsgája közüllük "különböző gyártók által forgalmazott CPU-k összehasonlító teljesítmény-analízise" nevű tárgyból.;)))
  • aqua
    Tulajdon képpen azért vannak az eladók az üzletben hogy rávezessen mire is jó ez. Elmondja mi mire előnyös, és ha tudod mire szeretnéd akkor mit válassz. És legyünk őszinték, a mai 3ghz környékén üzemelő gépek már mindenre jók csak a memórián vagy a vidón kell változtatni. Most már sokkal inkább a fogyasztásra kellene koncentrálni lásd--> közel 100w csak a proci. Igaz AMD utitervben már láttam 40w körüli értéket is a 2007 évre. Az intellel mi a helyzet ezen a téren tud errőlvalaki valamit?
  • Gerygrey
    Szerintem tökjó ez a káosz, egyre kevesebben fognak tudni lépést tartani a hardverpiaccal, és jó sokat lehet kérni egy gépösszerakásért.

Egyébként az átlagembernek a megahertz/pr érték sem mond már semmit. Múltkor beszélgettem egy sráccal, aki amúgy még nem is annyira hülye a dolgokhoz, szóbakerült hogy vettem új gépet, megkérdezi milyen. Kezdem sorolni, hogy amd a64 3800+ satöbbi, erre ő: "-és az pentium hányas?" Na erre nem nagyon tudtam mit mondani. Nagyon sokan nem tudják már most hova tenni ezeket a számokat hogy mondjuk 3800+, de ezután ha ilyen hülye kódszámok lesznek a típusjelölések mint a videokariknál, akkor marha nehéz lesz még egy nem annyira laikusnak is procit választani. Addig volt jó amíg a boltban volt 286-os, 386-os meg 486-os gép, tudtad hogy melyiket vedd ha belépőkategóriás, közepes vagy high-end gépet akarsz...
  • lee56
    ...ha nagy zavar az a 1-2%-nyi visszalépés, kompenzálhatod a tuningal, ami azért csak jobban fog menni 65nm-es procin...
  • dez
    Hogy jön a 20 ciklus a éhes kapitalizmushoz? Nem lehet, hogy a gyártástechnológiához több köze van...? (Így jobb a kihozatali arány talán.)
    Annyit, és annyiért most sem veszünk, mint korábban. Ha semmit sem vennénk, nem jönnének ki semmivel, mert bezárnák a kaput.
  • dez
    De úgy lehetnének még gyorsabbak (ha elég jók hozzá).
  • Aspirin
    Persze-persze. Az AMD 65nm-es zsír AM2-je meg 20 ciklus alatt végzi el azt amit az elavult 90 nm-es 12-ből elintézett. És ki tartotta vissza az AMD-t hogy ne lépjen valami tényleg újat? Az éhes kapitalista p0f@ja!!! Csak ne jönnének állandóan olyan felhangokkal, hogy "ez nakünk júzereknek milyen jóóóóóóóóóóóóó!". Mintha nem mi fizetnénk mindent.
    Én személyesen ki vagyok az új tehnológiákra (PCI-x, SATA, DDR2), anno a PCI-AGP UDMA-ATA és SDR-DDR közt kézzelfogható jelentős teljesítménybeli különbségek voltak, és bojkottra bújtanám a júzereket
    Ha nem vásárolnánk a szemetüket akkor kénytelenek lennének valami tényleges előrelépést jelentő újításokkal előállani.
  • Sanyix
    Talán mert egy vadiúj technológia a 3-4 évessel szemben? Amúgy az hogy nincs integrálva meg is fog látszódni nemsokára.
  • Aspirin
    A Conroekban sincs integrálva, mégis gyorsak.
  • Sanyix
    Miért ne lenne lassabb? A 667 mhz-s DDR2 is lassabb mint egy 400-as DDR1, mert selejt szabvány, 533 ddr2ről nem is beszélve...
  • dez
    Figyelj, az integrált memóriavezérlő adta a gyorsulás jó részét AthlonXP -> Athlon64 váltáskor. Talán ezért kell "előltetni".
    Amit mondasz lassulást a 65nm-eseknél, az meg ilyen 1-2%. Állítólag van célja, de az is lehet, hogy később eltüntetik.
  • Sadist
    Termékjelölésben valami ilyesmi kéne, hogy első számjegy a proci magjainak a száma, utána meg a frekije. Meg valahova bele egy X betű, mert az nagyon menő.
  • Sadist
    Látom itt sokan azt hiszik, hogy a procigyártás annyiból áll, hogy beállítjuk a futószalagot, hogy na most pedig kell nekünk 10000 db 4 magos 2 GHz-es xy típusú proci, aztán a szalag másik végén meg jön ki a kész processzor.
    Azért van ennyiféle processzor, mert egyrészt mások a vevők igényei, meg nem tudnak tökéletes processzort gyártani. Ha egy proci jól sikerül, akkor megy a high-end gépekbe, amit apucianyuci megvesz agresszív ödönkének karira, hogy ezsgén feszíthessen, hogy neki milyen über gépe van, ha pedig rosszabbul sikerül, akkor a halott részeit letiltják, és megy az olcsóbb kategóriába.
  • Aspirin
    EZT A HÍRT TESSÉK ELOLVASNI:
    http://prohardver.hu/hirek/2006-12-22/lustabb_65_nm_amd_processzorok_gyorsitotara.html

Szóval az AM2 kicsit lassabb volt (533-as és 667-es rammokkal) mint a 939-esek(DDR 400-al), erre a 65 nm-es AM2-eket meg ennél is gyatrábbra "csinálják" - erre most ez a szó a helyes. Miért kell akkor így erőltetni az integrált memóriavezérlőt? Sajna a másik jómadár is ezen az úton jár.
  • dez
    Dualcore. Bár azok is 3GHz-en.
  • dez
    Azt nem feltétlen kell emulálni.
  • Tojesz
    6000+???
    Én még egy 2400+-os AMD procit használok, egyelőre nem is cserélem le, bírja még a strapát
  • arty
    hátpersze :) teljes sebességgel az emulált videokártyán... aham :D
  • synch
    Én használom a virtualizációt, bár Intelen. Az egyik legjobb feautre. Teljes sebsséggel fut a Win XP az OS X egyik ablakában. Webfejlesztésre ideális.
  • Inquisitor
    A virtualizációt eztán se sokan (azért is van kiberhelve olcsósított Intelekből is ...), de a 64 bitet azt csak csak, ha terjed a Vista ...
    Amúgy nem tudja valaki Opteron teljesítménye hogyan viszonyul a "pór" AMD64-hez? Dánoknál 158USD egy Opteron 165-ös.
  • NEXUS6
    Erről van szó, a többmagos procikról nem is beszélve.
  • Aspirin
    Apropó a fícsörökről:
    közületek hányan használják a 64 bites vagy a virtualizációs tehnológiát?
  • NEXUS6
    A procik tokozásaira vonatkozó elképzelésiket is újragondolhatnák. Monnyuk egyik hónapban ezt mondják, a másikban meg azt. Szal kicsit csalódtam az I-am-D vezetésében mostanában.

Az viszont marhára nem izgat, hogy mi van a procira, meg a dobozra írva, kinőttem már az oviból.
    Amúgy tele van a törpöm ezekkel az új jelölésekkel. Miért nem lehet adni egy márkanevet, meg egy frekvenciát mint a régi szép időkben? Az árlistákon a végén a hosszú pedigrés nevekből úgy is csak max ennyi lesz: Intel Cel. Z xMHz, oszt lehet a valódi neve Kórnyóc-ekonómik-pentaf.szom-tizenötezer-kú is.
  • SYB
    Jaja, itt van egy ilyen a fiókban. Az első gépem procija.
  • dez
    Nocsak, érdekes.
  • Su0my
    kit érdekel, majd lássuk a teljesítményét, büdös menedzserek, mindent elcsesznek..
  • 3P
    Nem kötekedés volt, főleg, hogy mint írod még nagyobb a téveés. Egyépként igaz. Már a K5 idején is volt +-os jelölés az AMD-nél. A gond az, hogy abban az időben (elsősorban a gyenge FPU miatt) ez erősen vitatható jelölés volt a K7 esetében, majd a K8-nál, még ha helytelenül is, de még is csak reálisabb képet adott a pr jelölés.
  • IstvánTM
    Akkor ássunk mélyebbre... :)
    Amd 5x86-P75!! :) 486-os 133Mhz-es, amely szerintük felvette a kesztyűt a P75-el!

http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_1260_1268,00.html

http://content.answers.com/main/content/wp/en/thumb/a/a1/180px-Am5x86S3.jpg
  • dez
    Az is 90MHz-es is volt, nem?
  • dez
    Az valóban 75MHz-es volt. És úgy emlékszem, akkor még lassabb volt, mint az Intel P1.
  • IstvánTM
    http://www.cpu-world.com/CPUs/K5/L_AMD-AMD-SSA-5-75ABR.jpg
    Mármint ez :)))
  • IstvánTM
    nem a k75?:D
  • Anotino
    Hat ha mindenaron kotekedni akarsz a cikk irojaval akkor elobb nezz utana, mert az elso pr jelolesu amd proci a k5 90 volt.
  • dez
    Hát ja, azt az apróságot hivatott elfedni, hogy a P4-ek a magasabb órajel ellenére nem hajtottak végre többet a legtöbb utasításból adott idő alatt, azaz általában nem voltak gyorsabbak a megfelelő PR számú, jóval alacsonyabb órajelű (és mellesleg árú) Athlon XP-nél.

Az Intel meg az új számozást azért vezette be még a Core-ok előtt, mert annak az AMD-hez hasonló alacsony órajele láttán a legtöbb Intel-párti vásárló csak bután nézett volna (így is előfordul, hogy nem tudják egyesek elhinni, hogy tényleg gyorsabb), és jobban kihangsúlyozódott volna a korábbi marketing (órajel mindenek felett) álságossága.
  • DjDano
    tök mindegy hogy jelölik, aki okos csak Intelt vesz
  • 3P
    "A PR annak idején azt az apróságot volt hivatott elfedni, hogy az AMD az órajel tekintetében megrekedt a 2 GHz környékén."

Már nem azért, de ez úgy hülyeség ahogy van! A Pr jelölést messze nem 2 GHz környékén vezették be. Az első Pr jelöléses proci a Thunderbird korszak után jött (2001 október kb), azaz az Athlon XP-k idején. A Pr jelölés megszületésekor 3 processzor jelent meg. 1500+, 1600+, 1700+ (azaz 1333, 1400, illettve 1466 MHz-es órajeleken). A mag akkor még csak 0,18 mikronos volt, s ezzel a maggal a leggyorsabb proci is csak 2100+ volt 1733 MHz-es órajellel. Az első 2 GHz-es AMD proci csak jóval később jöt (tehát nem a pr jelölés megszületésekor, úgy 2 évre rá) a 0,13 mikronos 2400+ személyében.

Egyébként a hivatalos állítás szerint azt volt hivatott megmutatni, hogy hány GHz AMD Athlon, vagyis Thunderbird-nek felel. Gyakorlatilag azonban, az akkor startoló P4-hez képesti besorolást segítette az egyszerűbb halandók számára.
  • scythe1992
    Hát ez nemjó.Most jöttem rá,hogy lehet kiszámolni,hogy mennyi + egy akárhány MHz-s A64-t,X2-t,Sempron-t
  • waterman
    lehet csak én vagyok ilyen maradi, és lehet hogy csak én nem akarom minden fölösleges fityingemet a gépemre költeni, de én csak azért adtam el a jól bevált, betonstabil passzív hűtésűvé moddolt ti4200-asom, mert nem ment bele az új alaplapomba.. de szívesen megtartottam volna még. tehát vannak, akiknek a játék HDR nélkül is játék, vannak akik nem látnak 30 fps felett és a játékélményre hajtanak nem a csillivilli kinézetre. a többiek meg vegyenek új kártyát. tehát én támogatom azokat, akik azt mondják, hogy ne legyen annyi felesleges tipus meg a régiek újramatricázása (attól nem lesz benne új fícsör ) inkább legyenek hosszú életciklusú termékek. mondjuk azt is megértem, hogy a mostani teljesítményéhes világban ez nem igazán kivitelezhető, mert aki nem villog eleget az lemarad..