MTI

Flashmob volt a Nyugatinál

Flashmob, vagy ahogy magyarul emlegetik villámgyülekezet volt a Nyugati téren kedd este.

A Mikulás megihlette a "flashmobbereket", e-mailen terjedt a hír, hogy kedden 17 órakor flashmob lesz a Nyugati téri digitális óránál. Az akcióban résztvevőknek piros sapkát kellett a fejükre húzni, majd valakit felhívni telefonon, és azt mondani neki: halló, itt a Mikulás. Azonban nem sokan értesülhettek az eseményről, mert mintegy 15 ember vett csak részt a flashmobban. Miközben az egyik színes lap fotográfusa képeket készített a gyülekezetről, megjelent egy "valódi", beöltözött Mikulás is, aki nem azért érkezett mert e-mailt kapott, de azért beállt a fiatalok közé fényképeszkedni, sőt még marcipán figurát is osztogatott.

A flashmob lényege, hogy az interneten, vagy sms-ben szerveződik, elvileg titkosan, már amennyiben az interneten lehet valamit rejtegetni, továbbá nagyon rövid ideig - néhány másodpercig vagy néhány percig tart csupán. A flashmob "szabályai" szerint az emberek egy csoportja egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozik, majd véghezvisz egy előre megbeszélt cselekményt, és utána gyorsan, mintha mi sem történt volna, távozik. Sokan kérdezik mi értelme, nos nem sok, de nem is azért szervezik, hogy értelme legyen, inkább maguk szórakoztatásáért és az emberek megdöbbentéséért.

A magyarul villámgyülekezetnek is hívott esemény 2003 körül indult Amerikából, az utóbbi három évben azonban "virágzásnak indult" a flashmob kultúra, és ma már számos országban rendeznek ilyen akciókat. Hamar eljutott Magyarországra is, az elsőt 2003. augusztus 27-én (pontosan nem tudni kik) szervezték a Deák téren, az evangélikus templom előtt. Az "esernyős" flashmob néven ismertté vált akció lényege az volt, hogy a 19 órakor megkonduló harang hangjára a téren összegyűlt néhány tucat ember kinyitotta az esernyőjét, majd amikor a harangszó abbamaradt, becsukták és elmentek.

A második hazai flashmobra még ugyanazon év október 3-án került sor a Nyugati pályaudvaron. A 12-es vágánynál lévő 706-os számú, Szegedre tartó Dankó Pista IC elindulásakor, pontban 15 óra 10 perckor a gyülekezők egy-egy kakaót vettek elő, megitták, és már mentek is tovább. Az egyik legnagyobb és legsikerültebb magyarországi flashmob a 2005. november 9-én tartott akció volt, amikor a budapesti Nyugati téren egy megadott kürtszóra a "flashmobberek" elővették addig rejtve tartott párnáikat, és a földre feküdve alvást imitáltak. A helyszínen megszólaló kürtszóra aztán párnacsatába kezdtek, mígnem egy újabb kürtszó le nem zárta az akciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Következő flashmob: Mindenki köpje le Gy. F.-et, mindegy mikor.
  • BStage #1
    "Azonban nem sokan értesülhettek az eseményről, mert mintegy 15 ember vett csak részt a flashmobban"

    kétlem, hogy az értesüléssel lett volna a baj. Egyszerűen ennyien tartották értelmesnek a dolgot és szakitottak rá időt...