SG.hu

Térinformatikai fejlesztés a fővárosi tűzoltóságnál

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon megindult térinformatikai fejlesztés révén a riasztási rendszerhez kapcsolódó információk könnyen és gyorsan hozzáférhetőek lesznek a tűzoltók számára.

A térinformatika a helyhez kapcsolódó információk gyűjtésével, tárolásával, elemzésével, megjelenítésével foglalkozó, igen gyorsan fejlődő szakterület. A térinformációs rendszereket alapvetően két funkció, a térbeli elemzés és a tér ábrázolása - gyakran térképi formában - különbözteti meg más információs rendszerektől. A térinformatikában rendelkezésre álló információk robbanásszerű növekedése (pl. egyre nagyobb felbontású űrfelvételek), valamint a térinformatika sokoldalú felhasználhatósága jelentősen hozzájárult a szakterület sikeréhez.

A mostani térinformatikai fejlesztést azok a korábbi beruházások teszik lehetővé, amihez jelentős támogatást nyújtott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, illetve jogelődje. 1997 és 2005 között a tárca összesen 135 millió forinttal járult hozzá a tűzoltóság hírközlési, illetve informatikai rendszerének korszerűsítéséhez.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A pályázati támogatások segítségével a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kiépítette jelenlegi hírközpontját, megújította a hírközlési infrastruktúrát, kifejlesztette és üzembe állította az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszert, megteremtette 17 laktanya között a digitális adatátviteli hálózatot. A 2004-ben és 2005-ben nyújtott támogatások lehetővé tették a Tűzoltóparancsnokság integrált vészhelyzetkezelő és lakossági segélynyújtó rendszerének továbbfejlesztését, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer nagybiztonságú szerverparkjának kialakítását, illetve a hálózat korszerűsítését, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság hatósági, szakhatósági és adminisztrációs rendszerének kialakítását.

2006-ban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium újabb 15 millió forinttal támogatja a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságot. Ezzel lehetővé válik a Tűzoltóparancsnokság Segélyhívás fogadó Központjában és laktanyáiban elérhető, egységes adatbázison alapuló, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszerhez kapcsolódó és azt továbbfejlesztő térinformatikai rendszer megvalósítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!