MTI

Műholdas városkalauz készül

Útikönyv, vagy útbaigazítás nélkül is fellelhetők a települések nevezetességi a jövőben azon műholdas navigációs rendszer segítségével, amelynek tesztelése a közelmúltban kezdődött Pécsett, Sopronban és Egerben - közölte a program pécsi részét felügyelő EU NET2000 Kht. stratégiai és pr-menedzsere.

A szolgáltatáshoz mindössze PDA-készülékre, műholdkövetőre és a megfelelő programmal ellátott kártyára van szükség, s a lelkes idegen máris biztos lehet abban hogy nem fog eltévedni, élményei közül pedig egyetlen fontos történelmi emlék, műtárgy sem marad ki - mondta el Sarkadi Gábor. Beszámolt arról, hogy az úgynevezett intelligens városkalauzt a GVOP kutatásfejlesztési pályázatán elnyert 64 millió forintból, az MTA Számítástechnikai és Analizálási Intézete, valamint Pécs, Sopron és Eger önkormányzatának közreműködésével hozták létre.

A GPS-szolgáltatást már tesztelik, Pécsett két szállodában és a Várostörténeti Múzeumban rendelkezésre állnak az ehhez szükséges készülékek. Az érdeklődők az útvonalvezetéssel ellátott programnak köszönhetően a baranyai megyeszékhelyen 200 nevezetes helyet, és a Várostörténeti Múzeumot találhatják meg. A 200 helyről magyar, angol és német nyelven mintegy 220 ezer, a múzeumról 75 ezer karakternyi szöveget olvashatnak, hallhatnak, és a tájékozódást 600 kép is segíti. A felhasználónak lehetősége van tematikus városnézésre is. A készülékét beállíthatja például úgy is, hogy csak a világörökségi helyszíneket, a templomokat, vagy a török korból fennmaradt műemlékeket mutassa.

Az intelligens városkalauz nem helyettesíti a klasszikus idegenvezetést. Azoknak segít az eligazodásban, akik egyedül, vagy családdal érkeznek és kevés az idejük, célirányosan akarnak mozogni a városban - mondta Sarkadi Gábor. Erre Pécsett szükség is van, hiszen az Európa kulturális fővárosa cím elnyerésével a város népszerűbbé válik, várható, hogy egyre több turista keresi fel a következő években, akiknek így olyan érdekességek megtekintésére is lesz módjuk, amelyeket esetleg nem is jelölnek az útikönyvek és a térképek.

A rendszer elterjedését azonban egyelőre hátráltatja, hogy még drágának számít, hiszen a készülékek ára mintegy 150 ezer forint. Szakemberek jelenleg dolgoznak a szolgáltatás üzleti tervének kidolgozásán. Valószínű, hogy az idő múlásával a szükséges technikai eszközök árának csökkenésével olcsóbbá válik, de addig is azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a készülékek megvásárlását, kölcsönzési lehetőséget szándékoznak biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!