SG.hu

Microsoft Innovációs Nap Budapesten

A Microsoft Magyarország az Informatikai Vállalkozások Szövetsége támogatásával ma Innovációs Napot rendezett Budapesten.

Az idei Innovációs Nap elnevezésű konferencián az üzleti és kormányzati döntéshozók, tudományos és iparági szaktekintélyek, valamint a média képviselői betekintést nyerhettek a hazai innovációt alapvetően befolyásoló európai környezet, és a tervezett magyar támogatási rendszer részleteibe, kutatási eredményekkel ismerkedhettek meg, valamint működő példákat láthattak Microsoft partnerségben megvalósított innovatív megoldásokra.

A konferencia legfőbb célja volt, hogy praktikus szempontok alapján tárgyalja, milyen lehetőségek, támogatási források állnak rendelkezésre azon - elsősorban informatikai - vállalkozások, illetve kutatócsoportok számára, amelyek K+F és innovációs tevékenységük révén kívánják piaci versenyképességüket növelni. Az előadók között kiemelt helyen szerepeltek Herczog Edit EP-képviselő, akinek fő szakterülete az európai innováció ösztönzése, Egyed Géza GKM szakállamtitkár, aki a Gazdaságfejlesztési Operatív programért felel, Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese, aki a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokat felügyeli, valamint a terület számos jeles kutatója és szakértője.

"Az innováció támogatása a Microsoft számára létkérdés, hiszen ez adja partnerkörünk versenyképességét, alkalmazkodását a változó piaci körülményekhez. Ugyanakkor a partnereink azt nyerik a velünk való együttműködésben, hogy felhasználhatják a mi saját innovációnk eredményeit - erre egyébként a Microsoft évente kb 6 milliárd dollárt költ -, és ez lehetővé teszi, hogy másokat megelőzve, náluk hatékonyabban, a valós piaci problémára koncentrálva fejleszthessék ki megoldásaikat, a mi szoftvereinket mint infrastruktúrát alapul véve" - emelte ki Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az információtechnológiát intenzíven használó vállalkozások és az állami szolgáltatások két oldalról is erősíthetik Magyarország versenyképességi mutatóit. Egyrészt a hatékonyságnöveléssel, másrészt az informált döntéshozatal révén. A hatékonyság növelésének fontos eszköze a tudás célzott piacra juttatásának- vagy a piac bővítésének lehetősége.

A rendezvény bemutató standjain bemutatásra kerültek a Microsoft saját innovációjának legfrissebb eredményei, a Vista és az Office 2007 rendszer, valamint hazai fejlesztő partnerek példaszerű alkalmazásai. Ilyen például a Revolution Software Microsoft Dynamics NAV rendszeréhez fejlesztett likviditástervező és kontrolling modulja, amely olyan speciális funkciókat is kiszolgál, mint amilyeneket az építőipari, valamint holding struktúrában működő vállalkozások igényelnek. A Revolution Software e fejlesztését az NFT GVOP pályázatában nyert támogatás felhasználásával végezte. Az eSpirit Kft. emellett bemutatta a digitális televíziózás területén végzett fejlesztését, amely a német piacon hamarosan bevezetésre kerül.

Magyarország nemzetközi versenyképessége meghatározó szerepet játszik a gazdaság előrehaladásában. A fejlett gazdaságok mára kifinomult "tudásgyárakkal" rendelkeznek. Az ezekből folyamatosan kiáramló új elképzelések adott feltételek mellett értékesíthetők és olyan új termékekben, szolgáltatásokban, technológiákban öltenek testet, amelyek piaci megítélésében a költségtényező csak másodlagos szereppel bír. Az így megszerzett versenyelőny nagyságrendi megtakarításokat eredményez. Így válik a tudás és ennek piacosított formája, az innováció, a fejlett gazdaságok exportjának kulcstényezőjévé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!