35
  • NEXUS6
    "A kommunista rezsim hatalmasait, köztük főként a Kedves Vezetőt szeretné büntetni az USA a különböző árucikkek importjának megtiltásával... Kim Dzsong Il a jövőben - legalábbis hivatalos úton - nem juthat hozzá az új laptopokhoz, iPod lejátszókhoz, ..."

Höhöhö, csak éppen ezt mindet ugye a baráti Kínában gyártják, az meg ugye határos Koreával.
    LOL

De szerencséjük az ÉK-iaknak hogy nincs olajuk, mert akkor azt a szegény de viszonylag rendezett országot már rég átalakították volna Rumszfeldék a saját ízlésük szerint.
    De legalább lenne meki minden városban.
  • Omega
    Itt egyszerűen annyiról van szó hogy így akarnak nyomást kifejteni a vezetőkre. Tekintettel arra hogy a személyiségük nem csak infantilis hanem még alapjáraton is full idióták, lehet akár eredményes is.
  • Petko
    nem akarok nagy filozófiai okfejtésekbe kezdeni csak egykét tömör logikai összefüggést vetnék fel:
    1. természetesen fogadjuk el hogy ÉK-ban jóval kevesebbet tudnak fogyasztani luxuscikkekből mint itt vagy US-ben
    2. az alapfelállás viszont nekem nem tűnik sokkal különbözőnek mint az itteni vagy nyugatabbi, - azaz van egy szűk vezetői (politikusi, üzleti) felső réteg akik messze több fogyasztási lehetőséggel rendelkeznek mint az alattuk levő alsó réteg, azaz a nép... kettő között egy hatalmas szakadék, esetleg van egy kihaló középréteg, akik közé én és aki ezt olvassa valószinűleg tartozik. a differencia annyi hogy az egész el van tolva egy nagy lépéssel
    3. a középkorban egy király vagy egy nemesi rangú ember helyével szerintem nem sokan cserélnének itt mo. on vagy akár észak koreai néprétegek sem, egy akkori király életének a kényelme valószinűleg pokoli lenne egy mai embernek, aki megszokta a fogyasztói társadalmat és a technológiai "kényelmi" fejlettséget
    4. szerintem egy mo.-i alsóosztálybeli (azaz átlagos) nyugdíjasnak nem sokban lehet ott más az élete mint itt (fogyasztási lehetőségekben sem)
    5. szóval tekithetjük úgy is akár hogy el van tolva egy tehcnológiailag fejlettlenebb szintre az itteni társadalom, plussz ez fenntartva fegyverrel és erőszakkal, de egyébként full ugyanez?
  • Tetsuo
    Ezzel azt akarod mondani, h tarkón lövik a csávót, aki a Nagy Vezérnek szállítja a konyakot??
    Hihetetlen, milyen értetlenek vagytok.. (szemforgatószmájli)
  • Tetsuo
    Ez egy nagyon xar példa volt..
  • Tetsuo
    Te mán agymosott vagy. :P
  • moha
    Magyar élménybeszámoló Észak-Koreáról.
  • Molnibalage
    Hol lehet megtalálni eme videot? Nem szadista vagyok, de azért jó lenne látni, hogy TÉNYLEG megtörtént.
  • ensomhet
    Azért azt nem gondolnám, hogy minden csak nyugati lejárató propaganda lenne, hisz azért az ismerhető, hogy a egyéb kommunista próbálkozások milyen eredménnyel jártak. Biztos, hogy nagy a szegénység és az éhezés ott. Főleg ez utóbbi az, ami nagyon rossz lehet, mert ha van mit enni, akkor már túl nagy probléma nem lehet.
  • stukov
    Nagyon érdekes világ lehet Észak Korea, a személyi kultusz nem kéne.
    El se tudjuk képzelni, hogy élnek ott, lényegében a világtól elzártan, és ez rohadtul bántja az USA-t. Az, hogy a krumpli miatt megöltek valakit, lehet simán nyugati propaganda is akár.
  • Dj Faustus #25
    Itt találhatsz ingyenes weboldalfordítót, ami oroszról angolra (vagy németre,...) fordít.

Néhány érdekesség (legalábbis a szerző ezt tapasztalta):
    * Nincs Internet-elérhetőség az országban (vagy fogalmazzunk úgy, hogy gyér az ellátottság)
    * Számítógépből összesen 3 darabot (!) látott.

Illetve a Wikipedia szerint:
    * 1.1 millió vezetékes telefon
    * 2003 novemberében november 20000 észak koreai vett mobilt (amiket 2004 május 24-én letiltottak),
    * A jelenlegi mobilhálózat csak a bizonyos köröknek engedélyezett (külföldieknek nem).
    * 4 televíziós csatorna

Szóval az IPod-embargó sok hatással nem lesz (maximum pár vezető beosztású embernek).
  • ensomhet
    Ez tulajdonképpen iPod reklám?
    Szerintem azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy ilyen intékzedés meggátolná a vezető srácot a cuccokhoz való hozzájutásban.

Dj Faustus: érdekesek ezek a képek, nagyon fura hangulatuk van. Sajnos az orosz szöveget nem értem, így nemtom ki készítette. Némelyiknek előre beállított hatása van, némelyik pedig "igazinak" tűnik. Lehet morbid, de vannak benne olyan dolgok amik tetsznek, pl hogy nincs minden tele reklámokkal (eltekintve a pártpropagandától), nincs semmi összefirkálva.
  • snorbi
    jaja, gondolom eddig sem hivatalos import útján jutottak be a cuccok...
  • Dj Faustus #22
    Egy kis észak-koreai élménybeszámoló szemelvényei olvashatóak angolul ebben a fórumban, az eredeti forrás (oroszul)+képek:
    [url=http://www.tema.ru/travel/choson-1/]#1[/url]
    [url=http://www.tema.ru/travel/choson-2/]#2[/url]
    [url=http://www.tema.ru/travel/choson-3/]#3[/url]
    [url=http://www.tema.ru/travel/choson-4/]#4[/url]
    [url=http://www.tema.ru/travel/choson-5/]#5[/url].

Érdekes.
  • hiftu
    Nem értem ezt a szankciót. Egy politikai futár átmegy a szomszédos államba, bevásárol, visszahozza. Ugye van diplomáciai védettsége, nem nézhetnek rá. Pont.
  • Thomas Von
    Emberek, itt nem arról van szó, hogy ÉK lakossága ne tudjon laptopot, meg PDAát és stb kütyüt venni, hanem az országot vezető diktátor, akinek kedvelt hobrótja, hogy amíg a nép éhezik, ő ilyenekkel szórakozik....Mert ott az embereknek szerint em annyija sem lenne, hogy egy USB kulcsot vegyen...Mondjuk nincs is mért...
  • kvp
    Az embargo foleg arra jo, hogy senki ne vigyen _be_ semmilyen termeket. Ha mindenki betartja (delkorea, kina, stb.) akkor nem fognak atombombat robbantani, mert nem kapnak hozza alkatreszt. A luxuscikkek tiltasa csak arra jo, hogy ha mar a nep szenved, akkor a gazdag partvezetok se kapjanak meg mindent. Peresze ha a rezsimet akarnak legyozni, akkor ennivalot es uzemanyagot nem kellene beengedni, es par ev alatt ehenhalna a lakossag. Valamiert ezt az ensz nem hagyta jova, foleg mivel kina fel attol hogy ha eszak korea megszunik, akkor az amerikai katonak a kinai hatarig mennek. (most csak az e-koeraiig tudnak)
  • Mp3Pintyo
    "ugyanis bár az amerikai kereskedelmi szervezetek, tömörülések egyetértenek a kormányzat döntésével, a csempészek folytathatják a szállításokat a busás haszon reményében."
    Ezt a baromsagot :))
    Majd jokisfiu lesz es semmit nem ker a feketepiacrol :O) Peeeeerszeeee
  • Prof William
    ÉK-ban azért is lelőnek ha szemüveget viselsz. Mert akkor szemét értelmiségi vagy aki a rendszert bomlasztod. ÉS tudom hogy ez Pol Pot nál volt de nyugodjatok meg hogy ÉK-ban még mindig ez van. Van egy Koreábol kicsempészett video amin egy 15-18 éves lányt végeznek ki mert KIKAPART EGY ZSEBREVALÓ KRUMPLIT a födből. (És mennyi krumpli fér egy zsebbe?) Felolvassák neki az itéletet és már a jó komcsi/náci módszerrel tarkón is lövik. Mi itt akik othonról netezgetünk el sem tudjuk képzelni ezt.

• Csatti
    Kaját nem tudnak venni, nem laptopot. :)
  • Reyes
    Ha Magyarországon atomkísérleteket végeznének, te sem azon sírnál, hogy mér' nem tudsz laptop-ot, meg PDA-t venni....
  • BiroAndras
    Szerinted Észak-Koreában hányan vehetnek laptopot meg PDA-t?
  • Inquisitor
    Lol. Egy sokkal minőségibb másik gyártótól való lejátszót ugyan úgy meg tudják szerezni, max. nem az iTunesról vesznek zenét, hanem más portálról, vagy aljas módon simán letöltik ;)
  • reaper4
    te nem vagy normális szvsz...
  • Gerygrey
    Az a nagy baj, hogy az ilyen húzásokat nem az uralkodó, hanem a nép szopja meg. Nem politizáláként, de ha mondjuk Gyurcsi atomot robbangatna kísérleti jelleggel, és én emiatt nem tudnék mondjuk PDA-t vagy laptopot venni, akkor biztos hogy kimennék a Kossuth-térre és jól összebrunyálnám a füvet.
  • lekvároshurka
    vazzeeeee fourgeee magadnál vagy? hogy gondoltad hogy jobban tudsz valamit nála?..... ááá nemis értelek :D A nevem kuss? :D wanek vazzze add ki magadbol ennél te többre is képes vagy :D
  • lekvároshurka
    Látod fourgee ? mondtam :D eza gyökér mindenkinél mindent jobban tudd :D és szerinte minden szép és jo észak koreába csak minket etett a sajto hogy ott nemis jo :P
  • wanek
    Okoska! Azt hiszed, hogy ott lelövik azokat, akik az embargós cuccokat viszik _befele_? Magadnál vagy?
  • fourgee
    Próbálj meg átszökni a magyar. meg az észak-koreai határon. Az elsőnél sokan mennének keresni téged, a másiknál meg valószínűleg lőnének... De tényleg, marha könnyű lehet ott csempészni :)
  • lekvároshurka
    wanek megsevagyok lepödve hogy te mint hires észak-koreai vezetö vagy itt az 1. hozzászolo :P a szokásos mindenkinél okosabb vagyok stilusodal bár kárlenne tagadni jolesik téged mindig elküldeni a picsába te gusztustalan joszág :D a multkor is közölted mindenkivel 1 másik cikben hogy aznemugyvan a szokásos stilusodban majd lezárod azzal: de én erröl nem vitázok többet.ergo utolso szo jogán mindig neked van igazad....nah majd folytatjuk :D tudom neked van igazad..... :D
  • szombi
    Hollandiában legális a könnyűdrog, ezért nem állíthatnak meg a francia határon,
    mert Hollandiába viszek egy kis füvet...
  • szombi
    végülis ők ellenőrzik hogy mit visznek be, nem a szomszéd!
  • I.C.ram
    Észak-Koreában lehet kb 10000 ember, aki megengedhet magának ilyen cuccokat, na bumm. Szerintem kibírják iPod nélkül is :D
  • wanek
    Ettől bizony összeroppan Észak-Kórea. MEGALOL!!!!!!!!!!!!!!!!
    Különösen attól, hogy nem kapnak majd ipodot. Nevetséges.
    Egyébként meg szerintem azt szereznek be, amit csak akarnak. Mert ugye pl. hozzánk se lehetne behozni csempészcigarettát, aztán mégis van dögivel... Látszatintézkedések ezek mindenfajta eredmény nélkül.