SG.hu

Mobiltelefon vírus SMS-ben

A Kaspersky Lab mobilvírusokról szóló összefoglalója szerint az okostelefonok terjedésével a mobilvírusok már nem csak a víruslaborok kutatóinak okoznak fejtörést, hanem az egyszerű felhasználóknak is.

A 2004-ben megjelent első olyan vírusok óta, mint például a Cabir volt, a mobilkártevők száma napjainkra 200 fölé emelkedett. A kutatók előrejelzése alapján már nem kell sokat várnunk az első komolyabb, mobilokat érintő vírusjárványra sem. A Kaspersky elemzés szerint a víruskészítők tisztában vannak az okostelefonok gyengéivel. Legnagyobb részük a Nokia választásának köszönhetően Symbian operációs rendszerrel működik, emellett lassan nyer teret a Windows Mobile.

Furcsa paradoxon, hogy bár a Symbian rendszer rendkívül elterjedt, hibáiról kevesebbet tudnak a kutatók, mint a Windowséról, amely kevéssé népszerű, ám a vírusok által könnyen támadható. Alex Gostev, a Kaspersky kutatója szerint ez talán annak is köszönhető, hogy a kutatók inkább a Microsoft termékekre fókuszálnak. A közeljövőben pedig várhatóan a jobban ismert, ám kevéssé biztonságos Windows operációs rendszerrel ellátott telefonok is komolyabb piaci részesedést szerezhetnek.

A mai mobilvírusok nagyjából ugyanarra képesek, mint a számítógépes vírusok. A klasszikus vírusokon és férgeken kívül már telefonokra tervezett kémszoftverek, trójai- és hátsóajtó programok segítségével is lophatnak személyes adatokat a hackerek. A kártevők Bluetooth-on, MMS-en, vagy SMS-en terjednek és futtatható fájlokat fertőznek meg, meglévő alkalmazásokat cserélnek le, vagy tesznek működésképtelenné. Egyes fajtáik személyes adatokat lopnak, illetve törölnek, valamint hatástalanítják a telepített antivírus programokat.

Gostev az összefoglalóban arról is ír, hogy míg a számítógépeket támadó vírusok elsősorban az operációs rendszerek biztonsági réseit használják ki, a mobilvírusok az emberek hiszékenységére épülnek. "A mobil kártevők azért is tudnak gyorsan terjedni, mert egy átlagos ember nem rendelkezik informatikai tudással, hiszen csak telefonálni szeretne." Az évek folyamán a magas áruk miatt luxuscikknek számító okostelefonok ára pedig csökkenni kezdett, ezért egyre több felhasználó rendelkezik ilyen készülékekkel.

Gostev állítása szerint a számítógépes vírusokhoz hasonlóan a mobil kártevők is ugyanazokban az országokban íródnak, elsősorban Kínában és Dél-Koreában. A mobiltelefon használat népszerűsége és az okostelefonok aránya ezekben az országokban azonban magyarázatot ad az ázsiai fölényre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szombi #7
  3410
 • killahdog #6
  használj 3310 et :)

  Remélem nem gondoltad komolyan.
 • killahdog #5
  látom mrá a windows mobilok lesznek kikeszdve. Pedig azokhoz képest a symbianos gépek, hát hát... föleg a nokiák.... :) Szoval nemértem miért windowsra dili irni.

  Ameddig valaki nem használt windows mobilet, addig psszt... wm5 elég jo. Activesyncet meg ugye nem kell ecsetelni. Sokkkal jobb. Persze erre lehet nincs meg a "galaktikus sarvars episode 5 java nokia", viszont normális alkalmázok vannak rá. És talán a műfaj legnagyobb ásza a HTC, amit ismer europa qtek, tmobile gépek, vodafone v sorozat, orange, dopod, stb... neveken.
  Az én Dopod d585 öm került 32 be, ipod fehér (rühellem ájpodot de igy elég elegáns) komoly hangja van (zenemobil), windows mobile (még 5.0 is elfut), MiniSD, jo akkumlátor-samsung-, és ezerszer könyebb kezelni mint bármi mást. Egy fele ilyen tudásu, minőségű (érdemes lenne megnézni ez hogy van összerakva! ) telefont nokiaban kb 100 ért tudnék venni. Persze akkoris 128*128 as kijelzővel :D
  Sokadik windows mobileom, közben volt motorola v3 is, amit ajánlok viszont mindenkinek aki csak telefonálni akar, és nem ment el havi 5-600 sms-t. Mert 50 nél már köhög.

  Mobilvirus sms hogy on legyek: smsben ? hehh :D max mms. Vagy ha okosgyerek letölti nokijájára a sexypoker mittoménmit akkor TALÁN.

  Az meg tényleg ne vegyen okostelefont, aki max az anyját hivja fel. Annak valo a nokia. Aki meg mégis fujj windows (vannak tévhites emberek) annak meg nagyon jo választás egy p910. Na az telefonálás és üzleti dolgok. Bámulatos miket tud.
 • GulaSoft #4
  Ez megint egy bulvársajtóba való cikk az sg-től! Nagyon leesett a színvonal!!
  SMS-es vírus hahahahahahahahahahahahahaha.
 • peba #3
  Elmondom mi van.
  Okostelefon annak NEM kell, sőt (HIGHLY NOT RECOMMENDED) aki még a Windowshoz is "hülye". Láttam már ilyen telót olyan gyerek kezében, hogy rossz volt látni szegény telefont. Már nem azért, mert szét volt kopva, hanem látszott rajta, hogy azt se tudja, h neki akkor most Symbianos telója van. Nézett rám, mint a hülye.
  Aki meg nem tudja mit tesz fel a telójára, jól megjárja...
  Ésszel kell csinálni. És akkor nincs gond.
  Meg SMS-ben? Vírus? Nah, azt megnézem, ha valaki 160 karakterben képes olyan kódot küldeni, ami kárt tesz a telefonomban. Meg egyébként is, a teló az ilyesmit szövegként kezeli.

  Siemens SX1-em van, szanaszét softmodolva. : ))
 • lazly #2
  Bölcs vagy...
  Gombat se egyel, mert letezik egy gyilkos galoca nevu faj, autoba se ulj, mert haltak mar meg benne, de pl focizas kozben is haltak mar meg, ugyhogy szerintem jarni se tanitsd meg a gyereked.
  A hozzad hasonlo elmekre van szuksege orszagunknak, hogy ismet a szellemi foleny tulajdonaba legyunk, csak igy tovabb!!!
 • szombi #1
  ezér nem kell okostelefon...