SG.hu

A korábbiaknál veszélyesebb mobilvírus jelent meg

Az F-Secure a CommWarrior egy új, szabadon terjedő változatát észlelte. Az F-Secure kutatói szerint ugyan még nem történt túl sok fertőzés, de a CommWarrior.C az eddig felfedezett legveszélyesebb mobilvírus.

A CommWarrior.C Bluetooth kapcsolaton és multimédiás üzeneteken (MMS-en) keresztül, véletlenszerű fájlnevekkel terjed, ahogy a korábbi variánsok is. A kártevő a mobilkészülék telefonkönyvében szereplő telefonszámokra MMS üzeneteket küld, ahogy az A és a B változat is tette. A CommWarrior.C azonban a korábbi módokon kívül újabb terjedési mechanizmusokkal is rendelkezik.

A CommWarrior.C minden egyes beérkező SMS vagy MMS üzenetre automatikusan egy fertőzött MMS küldésével válaszol. Amikor a felhasználó elküld egy SMS-t, a kártevő ugyanerre a címre azonnal egy másik, fertőzött MMS-t küld. A CommWarrior.C által elküldött üzenetek olyan szöveget tartalmaznak, amelyet a kártevő a felhasználó készülékében tárolt SMS üzenetek közül véletlenszerűen választ ki. A CommWarrior.C ezenkívül bármilyen, a telefonhoz csatlakoztatott MMC kártyára felmásolja magát, így akkor is terjed, ha a fertőzött kártyát egy másik készülékbe helyezik.


Ahhoz, hogy a vírus megfertőzze a készüléket, a címzettnek - függetlenül a terjedés módjától - minden esetben el kell fogadnia és installálnia kell a vírus SIS fájlját, és el kell fogadnia az általános rendszer figyelmeztetést, amely felhívja a felhasználó figyelmét, hogy egy nem hitelesített alkalmazást akar telepíteni a készülékére.

Néhány telefonon a CommWarrior.C az operátor logót a saját logójára cseréli, amely a "CommWarriorral fertőzött" (Infected by CommWarrior) feliratot tartalmazza. A kártevő ezenkívül a telefon böngészőjében megnyithat egy Oroszországban bejegyzett weboldalt is. A megnyitott honlap tartalmának egy részét az F-Secure mobil anti-vírus oldaláról, a mobile.f-secure.com-ról másolták ki a készítők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fenjoy #2
    Sok a beteg állatt... nehogy csajoznának, buliznának, a virus írás nekik a perverzió:) Bár azt se fejetsük el hogy azért a virusirto cégeknek is megkell írni...nem lepődnek meg ha egy egy példány egy laborbol kerülne ki...

    :)
  • Sliders #1
    aki ilyen virusokat ír, annál a jómodorom nagyon gyorsan elfogy, és mondjuk az ilyet úgy szarrá kinoznám, hogy üvölteni azért h pusztítsam el.
    Nem is értem, h némely ember miért leli ekkora örömét a rombolásban, az ilyeneknek életük végéig sötét zárka, és kínzás.