SG.hu

Mobilvírusok terjednek az atlétikai világbajnokságon

A finn hírközlési felügyelet riasztást adott ki weblapján a Helsinkiben tartott atlétikai világbajnokság helyszínén terjedő mobilvírusokról.

Az F-Secure és a TeliaSonera, a skandináv és balti régió vezető telekommunikációs vállalata egyesítette erőit, hogy megakadályozzák a világbajnokság helyszínén több esetben észlelt Cabir mobilféreg terjedését. Azok a sportrajongók, akik mobilvírus fertőzésre gyanakszanak, felkereshetik a stadionban található Sonera ügyfélszolgálati központot, ahol a gyanús telefont megvizsgálják, és eltávolítják róla a vírusokat. A Sonera a helyszíni ügyfélszolgálaton segíti letölteni az F-Secure Mobile Anti-Virus szoftvert és szintén segítséget nyújt a szoftver telefonokra telepítésében. A mobilvédelmi megoldás a világbajnokság minden látogatója számára egy hónapig ingyenes.

"A Bluetooth kapcsolaton vagy MMS üzenetekben terjedő rosszindulatú kódok megjelenése teljesen általános jelenség az olyan nagy eseményeken, amelyekre országok tucatjaiból érkeznek. Ugyanez a jelenség volt tapasztalható más rendezvényeken, például a nemrégiben rendezett Live 8 koncerten is. Ha mindenképpen bekapcsolva szeretné hagyni a Bluetooth kapcsolatot a tömegben, akkor fokozottan ajánlott valamilyen biztonsági szoftver használata" - mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure anti-vírus kutatási igazgatója.

"Azon vagyunk, hogy a látogatók intelligens mobiltelefonjaik fejlett szolgáltatásaival fokozhassák a bajnokságon szerzett élményeiket. Már korábban is tettünk óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a Sonera ügyfelek telefonjait ne fertőzhessék meg ismert vírusok MMS-eken keresztül, most pedig, a világbajnokság ideje alatt egy hatékony biztonsági szoftverrel akadályozzuk meg a rosszindulatú kódok terjedését" - nyilatkozta Pasi Mehtonen, a TeliaSonera Finland mobil szolgáltatásokért felelős alelnöke.

A Helsinkiben rendezett világbajnokság az első olyan nemzetközi sportesemény, ahol a sportrajongók mobiltelefonon is követhetik a televíziós közvetítéseket. A világbajnokság ideje alatt az érdeklődők a "mobiltelevízión" a világbajnokságot közvetítő YLE finn televízió két csatornája, a nemzetközi csatornák számára összeállított összefoglalók és az egyes sportágakról szóló különkiadások mellett a hagyományos YLE TV1, az MTV3, a Nelonen, a CNN, a BBC World és a Eurosport adását is foghatják. A világbajnokságra több mint 200 országból érkeztek vendégek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #1
    hmm, nem is rossz ötlet: bluetotth bekapcsolva, és egy program figyeli, hogy van-e ismerős a közelben.

    Más okát nem látom annak, hogy bluetooth be van kapcsolva folyamatosra.