Berta Sándor

Elfogadták az Európai Film Online Chartát

A chartát Viviane Reding, a médiáért és az információs társadalmakért felelős EU-biztos ismertette a Cannes-i Filmfesztiválon. A dokumentum szövegének kidolgozásában média­társaságok és távközlési cégek vettek részt.

Az Európai Film Online Charta szövegének kidolgozásában részt vettek a BBC, a Time Warner, a Vivendi, a Constantin Film és a France Telecom szakemberei, de a támogatók között van az EMI Music és a Telecom Italia is. Az internetes videóterjesztés a charta támogatói szerint elősegítheti az európai filmipar megerősödését, valamint jótékony hatással lehet a szélessávú beruházásokra is. A dokumentum kíváló lehetőséget nyújthat arra, hogy a jövőben a filmproducerek, a kiadók és forgalmazók egy mű kiadásakor minden részletben könnyen és egyszerűen megállapodhassanak, ezáltal elmaradhatnak a csúszások.

Az Európai Unió és a vállalatok célja a videók online közzétételének, eladásának népszerűsítése, anélkül, hogy a szerzői és a szomszédos jogok sérülnének. Utóbbi szempont a 12 oldalas Európai Film Online Charta egyik legfontosabb pontja. A szöveg szerint az internetszolgáltatóknak joga van arra, hogy megszüntessék az előfizetői szerződéseket ha egy bíróság kimondta, hogy az illető személy bűnös a szerzői és szomszédos jogok megsértésében. Amíg ez nem történik meg, addig mindenkit megillet az ártatlanság védelme.

A chartában ugyanakkor szintén fontos pontot képvisel a fájlcserélés és a fájlcserélő hálózatok ügye. A dokumentum kiemeli, hogy ez lehet a jövőben az egyik lehetséges módja az online videóeladásoknak és kölcsönzéseknek. Példaként a Warner Bros. németországi leányvállalata által üzemeltetett in2movies és az arvato mobile hasonló szolgáltatását említik, de itt is szerepel, hogy a francia internetszolgáltatók figyelmeztető e-mailt küldenek azoknak az ügyfeleiknek, akik illegálisan másolt tartalmakat töltenek le a világhálóról. Több figyelmeztetés után pedig automatikusan felbontják az előfizetői szerződést.

A digitális másolásvédelmek ügyében szintén állást foglalt a dokumentum. A DRM-rendszerek olcsó, biztonságos, megbízható megoldást jelentenek, ám csak akkor, ha a fejlesztő cég biztosítja, hogy minél több készülék támogassa őket. Kiemelik, hogy ezek nem okozhatnak inkompatibilitási problémákat és lehetőleg nyílt szabványokra kell épülniük.

Az Európai Film Online Chartát azonnal kritizálta az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) és az Európai Internetszolgáltatók Szövetsége (EuroISPA). Mindkét szervezet képviselői szerint jó lett volna, ha ők is részt vehettek volna a charta kidolgozásában, ám véleményükre senki sem volt kíváncsi. Az egyelőre csak ajánlásnak szánt chartában egyébként a támogatók vállalták, hogy semmilyen céget vagy fejlesztőt nem támogatnak, amely vagy aki másolásvédelmek kijátszására alkalmas szoftvert hoz létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ILLNeo #7
    Sziasztok!
    Érdekel titeket a filmszemle idei felhozatala. Mert itt mindent megtaláltam róla!!!
  • BiroAndras #6
    "A DRM-rendszerek olcsó, biztonságos, megbízható megoldást jelentenek"

    Biztonságos??? Melyik DRM rendszer nincs még törve???
  • junior117 #5
    Max igazad van.
  • HUmanEmber41st #4
    Én is vnet-es vagyok, de eddig csak cseket kaptam tőlük...nehogy már megmondják mire használjam a netet!!!
    Persze azért én teljesen becsületes vagyok, soha 1 filmet/zenét nem töltöttenm le sehonnét !!!
    :) :) :)
  • pemga #3
    Legutoljára nálunk ezt a Vivendi/Invitel csinálta. Igaz, figyelmeztetés nélkül, Microsoft bemondására.
  • Darth Sith #2
    ott a pont!
  • NEXUS6 #1
    Csak annyit mondanék a tisztelt EU-biztos hölgynek: hogy én évente 120-150 ezer forintot költök az internet előfizetésre, és ezzel olyan szolgáltatásokat szeretnék kiváltani, mint a napilap/heti/havilap előfizetés, telefonálás, DVD kölcsönzés, videojátékok beszerzése. Ha továbbra is baszohgatnak a szerzői és szomszédos jogokra hívatkozva, akkor kénytelen leszek visszatérni ezen szolgáltatások hagyományos formájára, mert azokra is kb ugyan ennyit költök egy évben, az újságok mellé meg mégsem mellékelnek bírósági végzést a behajtásról, felfüggesztésről és sárga csekkeket a befizetésről.

    Amennyiben álláspontjuk mellett továbbra is kitartanak, akkor én és az EU-s információs társadalom érzékeny búcsút veszünk egymástól.

    (Amúgy izélgessék szépen a szolgáltatókat T-com, meg hasonlók, mert az apénz amit tőlem várnak már az ő zsebükben van. Csókolom)

    Tisztelettel.