Berta Sándor

Októberi víruslista a Kasperskytől

Nyilvánosságra hozta a legaktívabb vírusok és más kártevõk októberi ranglistáját a Kaspersky számítástechnikai biztonsági cég. Összességében elmondható, hogy egyre több gondot okoznak, éppen ezért jobban oda kell figyelni a trójai férgekre.

A két legtöbb problémát okozó kártevõ továbbra is a Mytob.c és a Nyxem.e, ez a két program immár 3 hónapja folytat ádáz harcot a legelterjedtebb kártevõ címéért. Az elmúlt hetekben bebetonozott állapotot csupán egy új féreg, a Warezov és változatainak felbukkanása törte meg. A Warezov komoly fejtörést okozott a számítástechnikai biztonsági cégeknek. A féreg október végén volt a legaktívabb, ekkor nem kevesebb, mint húsz különbözõ változata jelent meg világszerte.

A Warezov-õrület azt jelenti, hogy a mostani Top20-as víruslistán húsz kártevõ is ebbe a családba tartozik. Hasonló bemutatkozásra korábban csak a Mytob esetében volt példa. Jelenleg minden 100 kártevõbõl 27 a Warezovhoz tartozik. A szakemberek szerint amennyiben az elterjedtséget nem a változatok, hanem a víruscsaládok szerint néznénk, akkor októberben messze a Warezov lenne a listavezetõ.



Októberben a 2004-rõl ismert Netsky.q vezeti a listát, a második helyen viszont máris az egyik új jövevény, nevezetesen a Warezov.dn található. Az új víruscsalád jellemzõit tekintve sokban hasonlít a Bagle féregre, még akkor is, ha elvileg a Mydoom.a forráskódjára épül. Viszont az elterjedési módjában már igencsak hasonlít a hírhedt elõdjére. Érdekes ugyanakkor, hogy például Oroszországban teljesen más változatok jelentek meg a Warezovból, mint Európában. Az új kártevõ feltelepül a számítógépre, e-mail címeket gyûjt össze és megnyitja az utat más vírusok és férgek elõtt. A bagle volt az elsõ így mûködõ kártevõ.

Ráadásul érdekes, hogy a Warezov megjelenése és a Bagle eltûnése nagyjából egy idõre esik, így a szakemberek szerint minden bizonnyal ugyanaz a csoport készíthette mindkettõt. Mindensetre a Warezov feladta a leckét a szakembereknek és a felhasználóknak egyaránt, mivel minden eszközt bevet az adott számítógépre telepített biztonsági szoftverek kijátszására. A legfontosabb tehát a rendszeresen frissített biztonsági programokon kívül még mindig az óvatosság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!