Berta Sándor

Nyáron sem pihennek a vírusok

Mind a McAfee, mind a Sophos számítástechnikai biztonsági cég szakemberei meglehetősen borúlátóak éveket tekintve. Az előrejelzések szerint a következő két esztendőben világszerte a duplájára nőhet a vírusok és más kártevők száma.

A McAfee nemrég vette fel a kétszázezredik kártevőt vírusadatbázisába. A szakemberek érthetően nem örültek az eseménynek. "18 évig tartott, amíg az adatbázisunkba bekerült a százezredik vírus. Ehhez képest alig két évbe tellett, mire ez a szám megduplázódott" - nyilatkozta Stuart McClure, a McAfee globális kutatásokért felelős alelnöke. A szakemberek úgy vélik, amennyiben ez a folyamat folytatódik és nem lassul le, akkor az adatbázisba a négyszázezredik kártevő 2008-ban kerülhet majd be.

A vírusok elszaporodásának oka elsősorban az, hogy a vírusírók a "termékeikkel" napjainkban már nem a hírnevet akarnak szerezni, sokkal inkább profi bűnözőkké váltak. A növekvő vírusszám egyre nagyobb gondot okoz a vírusirtókat fejlesztő cégeknek is, mivel a növekvő vírusadatbázisok miatt a régebbi számítógépekben jelentősen lelassulhatnak a biztonsági programok. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy nemrég már az Európai Unió is felszólalt az ügyben, mondván nem kielégítő az európai hálózatok biztonsága és az európai uniós vezetők egy közös európai vírusellenes stratégia kidolgozását sürgették.


Hasonló borús képet festett a Sophos számítástechnikai biztonsági cég legfrissebb jelentése is. Ebből kiderül, hogy az idei esztendő első félévében - a tavalyi hasonló időszakhoz képest- a duplájára nőtt a trójai férgek száma. 2006 januárja és június vége között a vírusok száma fokozatosan csökkent, azonban ezzel ellentétben folyamatosan nőtt a trójai férgekkel és a kémprogramokkal kapcsolatos támadások száma.

Az idei esztendő első félévének vírustoplistáját a Sober-Z vezeti, amely a fertőzések 22,4 százalékéért volt felelős. Az összesítés második helyére a Netsky-P, míg a harmadikra a magyar vonatkozású Zafir-B szorult. Előbbi a fertőzések 12,2, utóbbi pedig a 8,9 százalékéért tehető felelőssé. A lista többi helyén a Nyxem-D, a Mytob-FO, a Netsky-D, a Mytob-BE, a Mytob-EX, a MyMytob-AS és a Bagle-Zip található.


Örömhír, hogy napjainkban már csak minden kilencvenegyedik e-mail tartalmaz vírust vagy más kártevőt, tavaly ez még minden harmincötödik elektronikus levélre jellemző volt. Úgy tűnik, leáldozott a nagy vírustámadások kora is. Amíg 2004-ben a McAfee még legalább 48, minimum közepesen veszélyes "kártevőkitörést" regisztrált, addig ez a szám tavaly 12-re csökkent. Idén pedig ugyanez a szám még nulla.

Az idei esztendő első félévéhez kapcsolódik az eddigi amerikai rekordbüntetés is, amit valaha vírusok fejlesztéséért, illetve zombi-hálózatok üzemeltetéséért kiszabtak. Egy 21 éves amerikai állampolgárt jogerősen 57 havi börtönbüntetésre ítéltek. Mindenesetre meglepő lenne, ha a fiatalember lenne az egyetlen, aki ilyen tettekért börtönbe kerül. Általánosságban elmondható, hogy a vírusok többsége továbbra is a Windows operációs rendszereket támadja, a Linux és a Mac OS X ebben a tekintetben továbbra is alig veszélyeztetettnek számít. Ettől függetlenül hiába van vakáció és kánikula, a szakemberek szerint továbbra sem árt az óvatosság és a bizalmatlanság, így komoly eséllyel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #10
    "Te úgy születtél, hogy már mindent tudtál?" Talán nem

    Látadd milyen példát irtama koliban? Ha valaki virust kap az távolítsa el, ha nem megy, hivjon szakértőt (Szomszédot akárkit).

    "szopják be a "láma júzer" baromságait, akik szintét "láma júzerek", hiszen aki kiválóan ért hozzá, annak nincsen félnivalója." , nem csak ők, belassulhat az egész net, ill. pl. kapod spam-eket mindenféle zombi gépröl.
    És nem kell nagy ész, egy kártevő leszedéséhez... (használati utasítást követni nem nehéz)

    "Nem fogadsz el korlátozó tényezőt? Ezek szerint a párnád alatt shotgun-t tartasz, a magyar törvények ellenére? Mert kb. ilyen a hasonlóság. Ahogyan a házadban sem csinálhatsz "bármit", csak azért, mert a tiéd, úgy a gépedre is vonatkozhat ugyanez."
    1. PC-m magán használatára vonatkozott.
    2. Hozzáértő kutatók igazi virusokat élesztenek fel
    3. Nincs shotgun a párnám alatt (RPG-s katana van :) ), és nem is akkarom, hogy a törvényeink bárkinek megengedjék shotit a párna alá.
    4. Nem lehet mindig párhuzamot vonni a virtuális világ és a valós világ közzé , de gondolom pont neked nem kell ezt elmondani.

    "Vírust hegeszteni" az otthoni gépemen. Nyugodtan korlátozzák csak (már ha lehetne hogyan, de az eszmeiségét gondolom érted), mert így is, úgy is igaz, hogy "senki nem húz kotont, ha nem akar kefélni".

    Értelek,
    , de anyi mindennel probálják meg korlátozni a jogaimat, hogy már itt megájt kell parancsolni! (Mert utánna netán, még elenőrizni is akarják, hogy nem -e virus amit kódolok éppen stb.. "War on Virus")
  • Morden23 #9
    Te úgy születtél, hogy már mindent tudtál?

    Amit te mondasz, az azt jelenti (maradva a jogisi példánál), hogy úgy tanítsunk meg valakit vezetni, hogy ameddig Damon Hill nem lesz belőle, addig nem ülhet autóba.
    Az ember akarva-akaratlanul a saját kárán tanulja meg a dolgokat (és néha emiatt másnak is szopóci). Ellenben, ha a te példádat követjük, akkor azok szopják be a "láma júzer" baromságait, akik szintét "láma júzerek", hiszen aki kiválóan ért hozzá, annak nincsen félnivalója.

    Nem fogadsz el korlátozó tényezőt? Ezek szerint a párnád alatt shotgun-t tartasz, a magyar törvények ellenére? Mert kb. ilyen a hasonlóság. Ahogyan a házadban sem csinálhatsz "bármit", csak azért, mert a tiéd, úgy a gépedre is vonatkozhat ugyanez.

    "Vírust hegeszteni" az otthoni gépemen. Nyugodtan korlátozzák csak (már ha lehetne hogyan, de az eszmeiségét gondolom érted), mert így is, úgy is igaz, hogy "senki nem húz kotont, ha nem akar kefélni".
    Aki otthon vírust hegeszt, az igya meg a levét. Hegesszen hasznos dologkat, ha már ilyen programozózseni.
  • turul16 #8

    Egyébként miért is olyan fontos otthon vírust írni? Nem akarok bunkó lenni, de "senki nem húz kotont, ha nem akar kefélni".

    Jó esélyel soha nem pocsékolnám az időmet virus hegesztésre, de akkoris kinek mi köze van ahhoz, mit csinálok a saját gépemel amikor nem ártok vele másnak ? Nem tűrök semilyen korlátozást, kényszert arra mit tehetek mit nem a PC-mmel (Ha másnak nem ártok vele).


    Ez megint a jó öreg "aki ért hozzá, ne annyira basztassuk, aki meg nem ért hozzá, jól nézzük le" duma?

    Nem az a jó öreg, ne szarjon már az user arra, hogy virusa van és mindenki mást fertőz duma. Szedje le, vagy takarodjon a netröl. Aki nem képes egy virust leszedni, miután kap egy linket az írtóhoz az ne használhasson netet, mint ahogy autot sem vezethet akárki.
    Kolégiumban is volt olyan, aki szart arra, hogy vírusa van míg le nem tíltották a kimenő adatforgalmát.. (pedig szoltak neki előtte is)
  • Morden23 #7
    Ez megint a jó öreg "aki ért hozzá, ne annyira basztassuk, aki meg nem ért hozzá, jól nézzük le" duma?

    Egyébként miért is olyan fontos otthon vírust írni? Nem akarok bunkó lenni, de "senki nem húz kotont, ha nem akar kefélni".
  • turul16 #6
    Ja tár hely, szolgáltatókat is, ha 1 napon belül nem vesznek észre ismert adware/spyware/worm/virus/troyan ... stb. és nem figyelmeztetik a feltöltőt, utánna a feltöltőnek van 1 napja... aztán büntetni keményen.
    És hasonló okosságokat javasolnék még..
  • turul16 #5
    "aki vírust ír, az 20 év "
    aki vírusnak lefordítja a kódját és nem sikerül megakadályoznia a kikerülését a sajátgépéröl (aktív formában), az 20 év.
    Hagy legyen jogom saját gépemre vírust irni ill. telepíteni.

    Szerintem azt is büntetni kéne pár euroval aki, megfertőződött, és igy másokat fertőz.
    Mondjuk az internet szolgáltató, figyelmeztetné , hogy gépe virus gyanus és pl. 1 napja van megoldani a problémát..., vagy bárki aki virust kap tőle figyelmeztetti, egyuttal hivatlos szerveket is akkár.
  • Morden23 #4
    Egyetértek.
  • irkab1rka #3
    1, sürgetném az állami fellépést
    2, aki vírust ír, az 20 év
    3, aki szémtech biztonsági céggel áll kapcsolatban (netán alkalmazott, befektető, stb) és ír, vagy kapcsolatot tart vírus írójával, 40 év.

    Szavazzuk meg, és ha bejön, erre is kevesebbet kell költeni az adónkból.
  • Morden23 #2
    Vírusokat készítenek a vírusirtó-gyártó cégek is, hogy legyen mi ellen vírusirtani.
  • fawcet #1
    Vírusokat készítenek majd a titkosszolgálatok is hogy kémkedhessenek.