Berta Sándor

Sophos: a Zafi-B a második legelterjedtebb vírus

Csökkent a hagyományos és az e-mailekkel érkező vírusok száma, viszont egyre több a kártevőkkel végrehajtott célzott támadás - derül ki a számítástechnikai biztonsági cég májusra vonatkozó jelentéséből.

Idén májusban a Sophos Labs munkatársai összesen 1538 új vírust, férget, kémprogramot és más kártevőt regisztráltak. Az új károkozók közül a legtöbb, több mint 85 százalék trójai alkalmazás volt, míg a vírusok és a férgek csupán az új jövevények 12,3 százalékát tették ki. A férgek többségét a bűnözők arra használják fel, hogy miután megfertőzték velük a magánfelhasználók és a cégek számítógépeit, fontos adatokhoz jussanak hozzá.



A legelterjedtebb kártevőnek a maga 16,7 százalékos adatával a Netsky-P számított, a második helyre a Zafi-B (11,4 százalék), míg a harmadik helyre a Nyxem-D (7,5 százalék) szorult. További elterjedt kártevők a Mytob különböző változatai (AS, P, M, FO, C), a NetskyD és a MyDoom-O, amelyek a fertőzések összesen 29,2 százalékáért voltak felelősek. A többi vírus és trójai okozta a fertőzések 35,2 százalékát. Érdekesség, hogy a legelterjedtebb kártevő, a Netsky immár két esztendeje fertőzi a világ számítógépeit, míg a Zafi szintén hónapok óta előkelő helyet foglal el a vírustoplistákon.

Az e-mailen terjedő átverések közül idén májusban a leggyakoribbnak az Olympic Torch (18,6 százalék), a Hotmail hoax (15,1 százalék) és a Justice for Jamie (4,8 százalék) számított. De szintén nem számít örömtelinek, ha egy Bonsai Kitten, Budweiser frogs screensaver, meninas da Playboy, MSN is closing down, Bill Gates Fortune vagy WTC Survivor fejléces elektronikus levelet kapunk.

A szakemberek szerint a legfontosabb továbbra is az, hogy mindenki használjon legalább egy vírusirtót, rendszeresen frissítse azt, és hogy lehetőleg senki se nyisson meg gyanús e-maileket, még akkor sem, ha azok látszólag egy ismerősétől érkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #5
    Teljesen más témáról beszélünk.
    Én nem a "hasznos" dolgokra gondoltam. Egy spyware... etc. az valakinek hasznos. Azért lett kifejlesztve, hogy megszerezzen valamit, amit később használni tud az, aki megírta/terjeszti.
    Én itt a "klasszikus" vírusra gondoltam.
    Egyszerű példa, van két emberke.
    1-es számú betör a gépedbe, ellopja az adataidat, lenyúlja a bankkártyaszámodat. Ez a delikvens, bár bűnöző, hasznos tevékenységet folytat - akár egy zsebtolvaj. Lenyúl valamit, hogy neki több legyen.
    2-es számú kománk betör a gépedbe, és letörli az adataidat, szétcseszi a munkádat/szórakozásodat, pusztán egyfajta kétes értékű felsőbbrendűségből (mondhatnám úgy is, mert "megteheti").
    1-es számú egy bűnöző. 2-es számú egy kártevő, el kéne taposni, vagy ki kéne végezni.
  • mrzool #4
    BTW, a cikkben megintcsak van jópár tévedés, pl. az utolsó előtti bekezdés... Azok nem "e-mailen terjedő kártevők", hanem egyszerű hoax-ok.

    Ha nem ért hozzá a t. cikkíró, akkor minek foglalkozik vele? Nem lenne egyszerűbb átvenni az ilyen cikkeket olyan portálokról, akik értenek is hozzá? pl. vírushíradó, biztonságportál...
  • mrzool #3
    Elfelejted a legkézenfekvőbb megoldást: ma már a szervezett bűnözés áll a kártevők nagy része mögött, milliós botneteket hoznak létre, amikkel frankón lehet spammelni, DoSolni, zsarolni. Ehhez még hozzájönnek a spyware-ekkel és egyéb adathalászati módszerekkel megszerzett adatokat... Egyéb kérdés?
  • PyRex #2
    szvsz az első feltevésed az igaz...
  • Morden23 #1
    Erről egy gondolat jut eszembe:

    Vagy a vírusirtókat gyártó cégek tervezik a legtöbb vírust, hogy legyen mi ellen használni a szoftvereiket (némi összeesküvéselmélet-szaga van).

    A másik opció, hogy unatkozó PCzsiványok írogatják őket. Akkor már csak azt kérdezem, hogy ezekre miért nem mondják ki a halálbüntetést?

    Na mindegy, ez csak egy rövid gondolat volt.