Berta Sándor

Egyre több a kémprogram a pornó- és a játékoldalakon

Nő azoknak az ingyenes játékokat, illetve pornográf tartalmakat kínáló weboldalaknak a száma, amelyektől a látogatók nem csak pozitív élményekkel, hanem a számítógépre feltelepülő kémprogrammal is távoznak.

Ezek az alkalmazások az első adandó alkalommal igyekeznek megszerezni a gyanútlan áldozat bankszámlájára vonatkozó adatait, hogy ezután továbbíthassák őket a gazdáiknak, vagyis az őket kifejlesztő hackereknek.

Ők pedig az így megszerzett információk segítségével megkísérlik végigfosztogatni az adott folyószámlákat. Erre a problémára mutatott rá legújabb jelentésében a Panda Software biztonsági cég. A módszer szerint amikor az áldozat egy ilyen portálra téved, észrevétlenül feltelepül egy kis program a számítógépére, amelynek egyetlen célja van: kideríteni, hogy vannak-e a PC-n biztonsági rések.

Amennyiben a szoftver talál ilyen hiányosságokat, automatikusan feltelepül a kémprogram is, amely megkezdi a személyes és bizalmas adatok utáni keresést és amint rálel ezekre, elküldi őket a támadónak. Ilyen módszert használ például egy Sudoku játék is, ami egy animációval kezdődik. Amíg a látogató az animációt nézi, a Yazzle-Sudoku nevű kémprogram felinstallálja magát a számítógépre, majd bejegyzéseket tesz a Windows Registry-be. A képernyőn eközben maga a játék látható, a gyanútlan felhasználók tehát semmit sem vesznek észre az egészből.

"Egyre nagyobb veszélyt jelentenek a kémprogramok. A legnagyobb gond azonban az, hogy bár ezeket kellő figyelemmel ki lehet szűrni, a legtöbb internetező nagyvonalú ebben a kérdésben, nem veszi elég komolyan a veszélyt vagy úgy gondolja, vele nem történhet meg ilyesmi. Azonban a kémprogramok nem csak a legbizalmasabb adatainkban kutakodnak, de lelassíthatják és összezavarhatják a rendszerünket is" - mondta Luis Corrons, a Panda Labs igazgatója.

A szakember szerint nemcsak a vírusirtók és kémprogram elleni szoftverek feltelepítése, gyakori frissítése és rendszeres használatával lehet védekezni e kártevők ellen, hanem úgy is, hogy szkeptikusan fogadjuk az e-mailben küldött programokat és fájlokat, valamint a számítógépünkre feltelepülni akaró alkalmazásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #18
    Sajnos a kémprogramok terjedésének legfőbb okaimaguk a felhasználók!
  • schrank #17
    ha én voltam állásinterjún és lebeszéljük a dolgokat e-mailben küldenek egy üres formanyomtatványt amit kitöltve kell visszaküldeni (bankszámlaszám, TAJ, APEh,stb) és én elmentem ezt a word.doc-ot kitöltve akkor ezek kiszűrik belőle is a dolgokat
  • NEXUS6 #16
    Az első progi csak valami kis kukí, vagy valami kis java applett, ami a böngésződön fut, na ez aztán szépen letölti, magát a kémrogramot, ami lehet keylogger, vagy amit akartok.

    Ha nincs nyitott portod, nem rencergazdagként vagy bejelentkezve, illetve kontrollálod a programok regisztry bejegyzéseid (registry távoli elérése szolgáltatás letiltva + monnyuk teatimer rezidfensen fut) akkor szerintem 99%-hogy nem szedsz be ilyet.
    Ja és FF sem árt.;)))
  • fawcet #15
    Szerintem első program felderíti a hiányosságpkat, és hogy hol vannak a rendszerfájlok. Milyen vírusírtók vannak fent stb. És erre felkészített kémprogramváltozatott teszi fel a sok közül, ami legkevésbé szúrható ki az adott rendszerrel.
    Másik, hogy egyből berakná akkor lehet hogy a vírusirtó egyből megfogná.
  • kbupdate #14
    "észrevétlenül feltelepül egy kis program a számítógépére, amelynek egyetlen célja van: kideríteni, hogy vannak-e a PC-n biztonsági rések. ..Amennyiben a szoftver talál ilyen hiányosságokat, automatikusan feltelepül a kémprogram is"


    LOL, ergo települ egy program, hogy megnézze települhet e másik program:D:D:D ez de szar megfogalmazás. bassszus


    nem lenne egyszerűbb egyből a kémprogramnak települni? de szar....
  • Anteris #13
    egy vírusíró sem fog görnyölni nyomi mozillával, mert egy-két hibbanton kívül nem sokan rakják fel a gépükre.
  • NEXUS6 #12
    Manapság szokás prűdösködni.

    De ha nem lett volna annak idején pornó videocédé, amit a managerék a drágapénzért vett beépíthető CD-lejátszóikba nézegettek, akkor még mindíg floppyznánk.
  • MacrosTheBlack #11
    Előbb a luficsöcséből le kéne engedni a levegőt.
  • MacrosTheBlack #10
    Nem vagy elég neki, azt akarja hogy mi is végigmenjünk rajta.
  • fawcet #9
    Ha ágyadhoz odamászik szeretném látni hogy elzavaod, mert Ildi jobb.