Specker Balázs

A Mac lenne a vírusvédelem záloga?

A Sophos biztonsági cég azt javasolja az otthoni felhasználónak, hogy váltsanak az Apple platformjára, a Mac OS-re, mert így elkerülhetik a windowsos trójaiak és egyéb ártó programok áradatát.

A Sophos ezzel egyidőben elérhetővé tette legfrissebb toplistáját a kártevők világából. Érdekes következtetést vontak le a jelentésből, hiszen az otthoni felhasználók számára a Mac OS X operációs rendszert és ezzel együtt a platformváltást ajánlják, abból kiindulva, hogy a legelterjedtebb kártevők egyike sem fertőzi ezen gépeket.

Meglehet, csupán egy háttérben kötetett üzleti megállapodásról van szó, ám kétségkívül figyelmet érdemel az a tény, hogy a trójai programok minden eddiginél nagyobb fölényben uralják a színteret. A januártól júniusig terjedő időszakban a Sober-Z volt a legszélesebb körben elterjedt károkozó; fénykorában minden tizenharmadik emailért volt a felelős a világhálón. A Sophos ugyanakkor úgy találta, hogy csökkent a vírusok gyakorisága, így mára már csak minden 91-dik levél tartalmaz ilyen fenyegetést - ez az arány egy éve még 35-re rúgott. Most a kémszoftvereknek, a trójaiaknak és az adathalász támadásoknak áll a zászló. A vállalat szerint szoftverük jelenleg 180 292 vírus, féreg, trójai és egyéb ártó szándékú szoftver ellen nyújt védelmet.


Vírusirtó azért itt sem árt

A windowsos károkozók végeláthatatlan szaporodása vezette a vírusirtó csoportot arra a következtetésre, hogy az otthoni felhasználók nagyobb biztonságot kaphatnak az Apple platformja révén. A cég azzal érvel, hogy az első igazi maces ártó szándékú program csak 2006 februárjában jelent meg a neten, és széleskörben azóta sem terjedt el igazán. Egyik munkatársuk azt is megjegyezte, hogy a tömérdek windowsos vírus, trójai, féreg és egyéb hasonló kód teljesen veszélytelen a Mac OS számára.

"Az ilyen jellegű programok egyre növekvő száma sokakat nyugtalanít. Úgy tűnik, a Mac továbbra is biztonságos platform marad - ez talán olyan tényező lehet ami befolyásolhatja egy gépvásárlás előtt álló otthoni felhasználó döntését" - vélekedett Graham Cluley, a Sophos vezető technikai tanácsadója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #108
    "Hidd el van némi közöm a wines rendszerekhez."

    Az alapján, amit írtál, elég nehéz elhinni.
  • Equ #107
    "Nem akarlak elkeseríteni, de én meg windows driver fejlesztő vagyok."

    engem nem keseritesz el, de ha ez igaz lenne, akkor a munkaadód valószinűleg sirva fakadna, olyan tárgyi tévedéseid vannak a windowsról és előbb az alapszintű dolgokkal ill. szolgáltatásaival kellene megismerkedjél...

    "Én magam részéről ott nem használom ahol nem kell."

    Tedd azt. Csak ne akarj butaságokat terjeszteni róla, mert nem ismered...

    "Szép napot"

    Viszont
  • GHost82 #106
    Nem akarlak elkeseríteni, de én meg windows driver fejlesztő vagyok. Hidd el van némi közöm a wines rendszerekhez.
    Nem állok le veled személyeskedni. Ha úgy érzed neked a win a megváltó akkor használd egészsggel. Én magam részéről ott nem használom ahol nem kell. Szép napot
  • Equ #105
    "de komoly dolgokra csak az oo használható. "

    oo=mso
  • Equ #104
    "Win Mac"

    hogy ezek mennyire nincsenek egy szinten azt soroltam eddig fel, amiből nulla dolgot tudtatok megcáfolni... cserélbe kiderült, hogy fél évtizedes wines technológiákat sikerül mostanában a mac-be koppintani.

    "Visual studio XCode"

    remélem ez csak vicc volt...
    (vagy még életedben nem programoztál) Kb olyan mint a ms office-oo. Mindkettővel lehet egy primitiv levelet megirni, de komoly dolgokra csak az oo használható. Vagy photoshop-gimp

    "dw (foggalam nincs ez mi lehet)"

    dreamweaver kliens és szerveroldali (asp,asp.net,php,jsp) webfejlesztő fejlesztőrendszer

    "Tagadhatalan hogy a vs-nem megy macen, de winen meg nem megy mondjuk a pages."

    csak éppen nincs is rá szükség, mert pár nagyságrenddel fejletebb a vs...

    "Sql2005 Oracle 10"

    az oracle elég gyengén muzsikál mac-en, amúgy is inkább az mssql2000-el van egy szinten

    "Vista elvileg 2005 majd 2006 majd 2007-re lett datálva és még mindig semmi, csak egy halom béta"

    még mindig jobb, mint mikor 2 havonta vagy évente kell lecserélni az oprendszered, mert elvult, ráadásul olyan fontos (nem parasztvakitás) funkciókkal bővül ami winen egy évtizede elérhető és pl a biztonságos felhasználás alapja pl acl.

    "de nem fogok egy beta os-t használni."

    akkor a félévente cserélődő hibás komponensekkel gyártásba kerülő osx nem lehet túl jó választás. Én inkább kivárom, hogy rendesen elkészüljön egy termék és azt 4-5 évig kiszolgáljon 1-2 servicepack-el...

    "Új command line, pedig nekem mindig azt bizonygatták, hogy milyen király is a wsh, ezek szerint mégsem, mert újat kellett csinálni belőle."

    ja tehát a macos összes új funkciója is azt bizonyitja, hogy a régiek szarok voltak. Értem... Jelenleg a macos scriptelhetősége fényévekre van a fél évtizedes win2000 wsh-jától is, de a monad megejelenésével valszeg még egy évtizedet kap...
    Semmi gond nincs a wsh-val sem, többezer gépes nagyvállalati környezetekben teljesit (ezt a macos nem mondhatja el magáról) de ez mégtovább skálázhatóbbá és egyszerűbbé válik a monaddal.

    "Desktop search még mindig nincs benne a winben és nem olvastam hogy vistában terveznék (bár lehet hogy ettől lesz)"

    ebből is látszik, hogy halvány gőzöd nincs arról, hogy miket hordassz össze, 1 éve benne van a bétákban a mindenben (még a start menüben is) kereső eszköz.

    "Lesznek vistában aláírt driverek, fantasztikus. Macen nem kell driverekkel szórakoznom, mert ami a gépben benne van az megy és pont. "

    Igen, a gondjaid akkor kezdődnek el, amikor mégsem elég ami jelenleg a gépedben van. Winen ugyanúgy semmi problémád nincs, ha márkás gépet veszel már alapból úgy települ a gép, hogy minden driver fentvan. Ráadásul xp-ben is voltak aláirt driverek, sőt 2000-hez is. Látszik, hogy értesz a dologhoz.

    "Mondjuk telefon és pda szinkronizálás "

    na nézzük akkor nem a legnagyobb gyártókkal, legyen a telefon samsung, a pda egy xda. Mit kezd velük a macos?

    "és idáig nem keletkeztek felesleges duplikátumok"

    nekem winen se keletkeznek sony-ericsson-al és hp pda-val. Tehát?

    És akkor lássuk a gps-es eszközök-pda-k mac-es használatát.

    "spotligth strukturáltan keres, és különválogatja a dokumentumokat, alkalmazásokat és miután már egy éve megvan integráns része az összes programnak."

    még szerencse, hogy a programoknak nem kell támogassák a ms search-t...

    "A kereső ablak csak az explorerben és az officeban van, sehol másutt. "

    A keresőablak eleve a rendszer szerves része igy bármelyik programból előhivható, sőt teljesen nyilvános az apija igy akármilyen elérés könnyedén leprogramozható rá. Pl egy sima asp lap 4 sorból éri el az indexet...

    "egészen kényelmessé lehet tenni a wint, kb 1-2 GB egyéb program letöltésével, amik nagyrész linuxból lettek portolva. "

    pl a thunderbird és a kényelmesség? LOL
    Ez inkább abból a szempontból vicces, hogy ha te mac-en normális office programot akarsz használni, akkor ms terméket kell megvegyél...
    Nem beszélve itt a többi nagy mac-es által emlitett állandó windows emulálásáról. Winen mikor kell osx-et emuláljak, hogy bármire használni tudjam a gépem? Mikor kell apple szoftvert vegyek, ha a legprofibb alkalmazásra van szükségem?

    "Mac-en vannak smart folderek, bizonyos keresési feltételeket megadsz, és azok eredményét látod egy virtuális mappában. pl. az utolsó 2 nap fontosnak jelölt emailjei, a levelek között, vagy a múlt héten módosított office dokumentumok ..."

    Ez xp-n csak külön programmal érhető el, vista-ban alapból ottvan... (persze te biztos nem hallottál róla, mert csak addig jutottál, hogy 3d-ben forognak az ablakok. parasztvakitás)

    "A mac a java felé ment el a win meg a .net felé, mindkettő egy korrekt és nagy keretrendszer, jó nagy halom osztállyal, ezeken nincs mit rágni."

    Na akkor irjál java komponenseket osx-en mondjuk oo táblázatkezelőjébe, amik függvényként hivhatók bármelyik cellában...

    "Valahol írtad, hogy sok a csilli villi a osx-ben, de azt nem láttam hogy pl xp-ben is sok van"

    De legalább ki lehet kapcsolni...

    "A vistában meg az új dolgok 2/3a arról szól hogy milyen szépen fog csillogni, meg szétesni, meg forogni."

    legalábbis a lámerek csak ennyit fogtak fel belőle és bár már én is felsoroltam tucatnyi komoly módositást, az arány kb 20-80%, amiből 20% a csicsa és az amit az egységsugarú user felfog. A többi olyan technológia amiről az osx még nem is hallott...

    "Vistában is lesz az exposéhoz hasonló megoldás, amikor az ablakok 3D-ben egymást takarva lesznek megjelenítve, ez tök jó csak épp az ablak tartalma nem látszik "

    már megint olyanról beszélsz amiről halvány fogalmad sincs... mivel az ablakok átlátszók 3d-flip-nél igy látszódik a tartalmuk. De ezen kivül alt-tab-nál sőt még ha simán a taskbarikon fölé viszed az egeret ott is látszik az ablak tartalma, ráadásul realtime frissül...

    "Arra is kíváncsi lennék, hogy mikor lesz megoldva az winben hogy az 5db explorer ablakot egymás mellé tudja tenni úgy hogy egyszerre lássam mindnek a tartalmát, és ne kelljen végi alt-tabolnom minden, hogy megtaláljam amit keresek."

    ezt már a win95-ben is meg tudtad tenni

    "Ha veszel egy új macet, a telepítésnél megkérdezi, hogy volt e már mac-ed és szeretnéd e átvenni a programokat, beállításokat, és meg is tudod tenni egy fw kábel segítésével. (winben ilyet még nyomokban sem láttam működni)"

    ismét csak a hozzá nem értésed bizonyitja, mert fél évtizede elérhető a szolgáltatás, csak éppen telepités után kell elvégezni, és csak user által megszabott dolgokat viszi, akár több korábbi gépből beállitásaiból és adatiból is össze tud gyúrni egy újat... (ezt szintén elmondják egy alapszintű tanfolymon neked)

    "Mac-rendszernek alapból része egy location profile megoldás, amivel helyeket hozhatsz létre és megadhatod hogy melyik helyen pl meló, otthon kávézó mi a preferált wlan, mik a proxy beállítások, statikus vagy dinamikus az ip, bluetooth be legyen e kapcsolva vagy ki. "

    erre bár kismilli ingyenes program van, a vista-ban integrálva van, ráadásul szintén teljes publikus api-val... (egyébként már az xp-nek is volt ilyen szolgáltatása a rá előfizető programok értesültek a környezetmódosulásról, de nem nagyon használták ki a 3rd party progrmok)

    "A bt-n minden bűvészkedés nélkül meg lehet osztani a net-et, nem kell hozzá semmit hegeszteni."

    ez winen is helyből megy, akár bridgelheted is más hálózati kártyákra vagy vpn-ezhetsz rajta...

    "Ezek alapján a winnek szerintem, van mit behoznia. "

    szerintem meg neked volna mit megtanulni a windows felhasználói szintű kezeléséről. (és hol vagyunk akkor a win komoly vállalati szolgáltatásitól)

    "Ha a macfikázás előtt vennéd a fáradságot és mondjuk csak egy hétre a kezedbe kapnál egy macbookot, lehet hogy némileg változna a véleményed"

    mint mondtam volt, sokáig dolgoztam egy mac szervizben és mac alapú internetszolgáltatónál, igy láttam és tudok már eleget mac-ről, azóta méginkább wint használok...

    "és ha bármikor becsukod elalszik, ha kinyitod biztosan folytathatod ott ahol abbahagytad "

    érdekes ezt mintha a fél évtizedes xp is tudná. ráadásul úgy állitod be ahogy akarod. Ha úgy tetszik becsukásnál nem történik semmi, ha akarod standbyba megy, ha akarod hibernál...

    "Javaslom megnézni az apple remote desktop megoldását, amivel 50-100 gépen tudsz párhuzamosan tevékenykedni."

    Fantasztikus winen meg teljes terminal server farmokat alkithatsz ki és kezelhetsz... De a mac nem a remote desktop megoldásán bukik el komoly vállalati környezetben, de ezt már kitárgyaltuk korábban, olvass vissza.
  • Equ #103
    "Az apple.com-on megnéztem hány CAD program van mac-re. 63."

    LOL ez komoly érv volt. Winre hányszáz lehet? 4-5? És? Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség. Az etalon abból még mindig az autocad és az szintén nem fut mac-en.
  • GHost82 #102
    Equ: Hát érveid súlya alatt szinte megszakadok a röhögéstől.
    Olyan szoftvereket hozol példának amiket az ms csinált kifejezetten ms-platformra.
    Win Mac
    Visual studio XCode
    Sql2005 Oracle 10
    dw (foggalam nincs ez mi lehet)

    Tagadhatalan hogy a vs-nem megy macen, de winen meg nem megy mondjuk a pages.

    A winxp 2001-ben jött ki azóta megélt 2 szerviz csomagot és jó pár frissítést.
    Vista elvileg 2005 majd 2006 majd 2007-re lett datálva és még mindig semmi, csak egy halom béta, lehet hogy én nem vagyok elég bátor, de nem fogok egy beta os-t használni. Hát lesz benne aero (mac:aqua,régebben quartz), lett volna benne winfs, ami végül nem lesz, mert nem tudják (akarják) befejezni. Új command line, pedig nekem mindig azt bizonygatták, hogy milyen király is a wsh, ezek szerint mégsem, mert újat kellett csinálni belőle. Lesznek benne átlátszó ablakok (tudom már 2k-ban is voltak, olyan is volt) ez mondjuk olyan hasznos funkció ami nélkül szerintem egy rendszer sem lehet meg Desktop search még mindig nincs benne a winben és nem olvastam hogy vistában terveznék (bár lehet hogy ettől lesz). Lesznek vistában aláírt driverek, fantasztikus. Macen nem kell driverekkel szórakoznom, mert ami a gépben benne van az megy és pont. Nem tudom szegény barátodnak milyen driverekre volt szüksége, de pl 3GB nyomtató driver van macben. Én amit idáig rádugtam az szó nélkül ment.
    Nézzük néhány dolgot tételesen:
    - Mondjuk telefon és pda szinkronizálás
    ami ugye egy modern ostől elvárható lenne (winen ugye a gyártó vagy ad valamit vagy nem és az vagy jól meg vagy nem és vagy syncel Outlookkal vagy nem)
    ha mondjuk, van egy nokia 6230 és egy palm t3 akkor winen kell egy palm desktop, és egy nokia pcsuite és mivel mindkettő máshogy kezeli a névjegyeket duplikálások lesznek (tapasztalat), mac-en egy db isync van ami kezeli a telefonokat, egységes felülettel és palm desktopot fel kell tenni szintén, amivel integrálódik az isync és egy clickel lehet sync-elni a pdat és a telefont, és idáig nem keletkeztek felesleges duplikátumok)

    Desktop search : mac: spotligth strukturáltan keres, és különválogatja a dokumentumokat, alkalmazásokat és miután már egy éve megvan integráns része az összes programnak.
    win: ms desktop search vagy google desktop, mindkettő inkább a dokumentumokban tud jól keresni, és nagyon nagy indexet csinál a gd és nem valós idejű az adatbázisa, ha létrehozok egy dokumentumot, az majd valamikor beindexelődik, de nem azonnal amint létrehozom. A kereső ablak csak az explorerben és az officeban van, sehol másutt.
    Ha én nem akarok venni officet 100-200 ezerért, akkor egy használhatatlan outlook expressem van, vagy thunderbird (ami mondjuk jó csak épp linuxból portolták). Tényleg egészen kényelmessé lehet tenni a wint, kb 1-2 GB egyéb program letöltésével, amik nagyrész linuxból lettek portolva. Meg az elmúlt 10-20 évben végül is keletkezett már jó néhány progi, de a winnek nem részei a usernek kell rá vadászni.
    Van rajta jó kis paintbrush igen profi módon, lehet vele kezeleni pl raw képeket egy fényképezőgépről, ja mégsem de azért egy 3 éves gyerek rajzait meg lehet vele szégyeníteni. (iPhoto)

    Mac-en vannak smart folderek, bizonyos keresési feltételeket megadsz, és azok eredményét látod egy virtuális mappában. pl. az utolsó 2 nap fontosnak jelölt emailjei, a levelek között, vagy a múlt héten módosított office dokumentumok ...

    Winen én még csak hasonlót sem láttam (ettől még lehet)

    A mac a java felé ment el a win meg a .net felé, mindkettő egy korrekt és nagy keretrendszer, jó nagy halom osztállyal, ezeken nincs mit rágni.

    Valahol írtad, hogy sok a csilli villi a osx-ben, de azt nem láttam hogy pl xp-ben is sok van (én a magam részéről még mindíg a régi 2K-s témát használom)
    A vistában meg az új dolgok 2/3a arról szól hogy milyen szépen fog csillogni, meg szétesni, meg forogni.

    Vistában is lesz az exposéhoz hasonló megoldás, amikor az ablakok 3D-ben egymást takarva lesznek megjelenítve, ez tök jó csak épp az ablak tartalma nem látszik és a lényeg vész el az exposé ötletéből.

    Arra is kíváncsi lennék, hogy mikor lesz megoldva az winben hogy az 5db explorer ablakot egymás mellé tudja tenni úgy hogy egyszerre lássam mindnek a tartalmát, és ne kelljen végi alt-tabolnom minden, hogy megtaláljam amit keresek.

    Ha veszel egy új macet, a telepítésnél megkérdezi, hogy volt e már mac-ed és szeretnéd e átvenni a programokat, beállításokat, és meg is tudod tenni egy fw kábel segítésével. (winben ilyet még nyomokban sem láttam működni)

    Mac-rendszernek alapból része egy location profile megoldás, amivel helyeket hozhatsz létre és megadhatod hogy melyik helyen pl meló, otthon kávézó mi a preferált wlan, mik a proxy beállítások, statikus vagy dinamikus az ip, bluetooth be legyen e kapcsolva vagy ki.
    A bt-n minden bűvészkedés nélkül meg lehet osztani a net-et, nem kell hozzá semmit hegeszteni.

    Vannak a macnek is fura (rosz részei) pl a programok teljes (minden beállítással) eltávolításához használni kell néha a spotligthot, vagy egy segéprogramot. (bár ezt fel lehet fogni úgy, hogy a köv installnál meg lesz a régi config)

    Ezek alapján a winnek szerintem, van mit behoznia. Én mindkettőt használom, de a macet szeretem a wint meg muszáj használnom.

    Vitába nem fogok belemászni veled, mert felesleges pont olyan, mint a pcforumon Stingel vitatkozni linuxos témában (mintha a falnak beszélnék).

    Ha a macfikázás előtt vennéd a fáradságot és mondjuk csak egy hétre a kezedbe kapnál egy macbookot, lehet hogy némileg változna a véleményed, de mivel az ronda fehér, és ha bármikor becsukod elalszik, ha kinyitod biztosan folytathatod ott ahol abbahagytad dolog számodra felesleges ezért sok sikert kívánok az 1000 gép karbantartásához és a fejlesztéshez. Javaslom megnézni az apple remote desktop megoldását, amivel 50-100 gépen tudsz párhuzamosan tevékenykedni. A wint sem lehet mindenre használni, a macet sem.
  • fv #101
    Csak arra válaszolva, hogy az autoCad nem megy mac-en: Az apple.com-on megnéztem hány CAD program van mac-re. 63.

    Itt egy link oda: http://guide.apple.com/action.lasso
  • BiroAndras #100
    "az lesz a gond a winnel sracok, hogy 2015-ben is meg csak WinXp-lesz"

    Kissé le vagy maradva. A Vistának már a bétája is elég jó otthoni használatra. Már csak pár driver kell hozzá, és teljesen átállok.
  • h4x0r #99
    Ezer bocs, hogy beleszólok a vita végén, kedves Mac-esek, de Equ melyik érvét sikerült megcáfolnotok? Törődjetek bele, hogy a PC nem akkora fos, mint akarnátok, még ha a Mac architektúrálisan jó is. Mellesleg ha a FreeBSD-t sem sikerült rendesen lenyúlniuk, akkor szégyen rájuk.