Berta Sándor

Német internetes kampány az adattárolás ellen

Németországban egyre nagyobb aggodalmat okoz a tervezett távközlési adattárolás. Egy munkacsoport éppen ezért most online kampányt indított a jogszabály bevezetése ellen, egy honlapon bárki megfogalmazhatja kritikáit.

Mint ismeretes, a huszonöt európai uniós tagállam igazságügyi miniszterei idén februárban szavazták meg az egységes európai távközlési adattárolási tervezetet. A jogszabály értelmében a súlyos bűncselekmények és a terrorizmus elleni minél sikeresebb harc érdekében 6 és 24 hónap közötti időre tárolnák el az európai felhasználók telekommunikációs adatait. A jövőben rögzítik a vezetékes, mobil- és VoIP-beszélgetések, az SMS-, a chat-, az FTP-, a P2P-, az e-mail és az internetforgalom adatait. Ezek közé az információk közé tartozna az előfizető vezetékes és mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja, valamint az internetezésről szóló naplófájlok.

A tervezet a kezdetektől élénk tiltakozást váltott ki és most egy új portálon ennek akarnak teret adni a szakemberek. Az oldalon megírt tiltakozó leveleket automatikusan elküldik a német Bundestag 448 jelenlegi képviselőjének. Németországban az adattárolás időtartama hat hónap lesz, így döntött idén februárban a német parlament. A készülő jogszabályról egyelőre a német szövetségi igazságügyi minisztériumban folyik a vita, hiszen az európai uniós döntés csupán egy irányelv volt.

A vitát egyébként leginkább az váltotta ki, hogy a már említett adatokon kívül megállapítanák és eltárolnák az illető személyek tartózkodási helyét is, valamint hogy az összes információt továbbítanák nemcsak a német rendőrségnek, ügyészségnek, de a titkosszolgálatoknak és a külföldi államok (például az Egyesült Államok) hatóságainak is. "Ez minden jelenlegi jogszabállyal ellentétes lenne és hosszútávon súlyosan károsítaná az emberi és szabadságjogokat" - nyilatkozta Bettina Winsemann, a munkacsoport tagja, aki hozzátette, hogy a tervezetet a német állampolgárok 47 százaléka elítéli. Ráadásul az Európai Bíróság előtt van július óta az a beadvány, ami az adattárolási irányelv hatályon kívül helyezését kéri, vagyis közelsem egyértelmű az elképzelés támogatottsága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #4
    Mocsok dolog ez, senkinek semmi köze hozzá, kivel beszélek telefonon, kivel emailezek, és milyen weblapokat látogatok. Jól letárolják mindenkinek az adatait, aztán majd lehet pislogni, mikor feltörik az adatbázis a hackerbácsik jó pénzért...vagy esetleg maguk a terroristák... röhej ez kérem. Egyetlen célja ennek, hogy totális felügyelet minden ember felett, nemsokára naplót kell vezetni arról, hogy mikor viszem mondjuk a kocsimat mosni. Olyan ürüggyel,hogy ha a mosóban dolgozó álcázott terrorista bombát rak a kocsimba visszakereshető legyen... loller... szánalmas aki ezt kitalálta elküldeném afganisztánba kekszet kapálni.
  • junior117 #3
    szerintem csak szokásokat akarják felhasználni hogy minnél jobb spamokat tudjanak küldeni nekünk
  • Gerygrey #2
    Terrorizmus elleni harc címén kifigyelik a P2P hálózatokat, és a tizenéves kamaszt terroristacselekedet kitervelésének alapos gyanúja miatt lesittelik, ha letölt két britynyi szpírsz albumot torrentről. Fasza.
  • csorfab #1
    Basszameg, lassan a "Terrorizmus elleni harc" címen diktatúra lesz Amerikában és az EU-ban. Ráadásul az egészet úgy adják elő, hogy egy ideig az emberek észre se veszik, sőt támogatják. Kurva anyjukat.

    Volt az elmúlt fél-egy évben súlyos terrorista-támadás az EU-ban vagy az USA-ban? NEM!

    Akkor meg?

    Földbe tiporják a személyiségi jogokat...