Specker Balázs

Közfelháborodás a Facebook újításain

Felhasználók hada bírálta a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldalát újdonsült szolgáltatásai miatt. Az új funkciók révén sokan úgy érezték, sérülnek személyiségi jogaik.

A hét eleje óta Facebook-felhasználók tízezrei adtak hangot nemtetszésüknek a nemrég feltett News Feeds és Mini-Feed lehetőségek miatt, amelyek nyomon követik és közzéteszik a felhasználók oldalain zajló változtatásokat. A feldühödött felhasználók tolakodónak találták az újításokat, noha az ott megjelenő adatok saját adatlapjaikon is elérhetőek, és nem fednek fel személyes információkat. Az ügyben elindított egyik online petíció már 55 ezer aláíróra talált, sőt szeptember 12-ére még egy Facebook-bojkottot is terveznek a különvéleményen lévők.

Úgy tűnik, sok ember számára, ha minden ismerőse napi szinten értesül a vele kapcsolatos változásokról nem teljesen ugyanazt jelenti, mint amikor ezeket az információkat keresés útján találják meg az érdeklődők - írja a Wired News. A Mini-Feed funkció az ismerőslistán egy kis dobozban értesíti a felhasználót a frissítésekről. A News Feed is hasonlóképpen működik, azonban ez a mező a belépéskor jelenik meg, és az összes ismerősről közöl információkat.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-igazgatója, kedd este reagált a Mini-Feeds és a News Feeddel kapcsolatos panaszokra a Facebook blogján. "Nagyszerű dolgoknak tartjuk őket, bár tudjuk, hogy közületek többen nem örülnek neki, és tolakodónak vagy zavarónak találják. Mások attól tartanak, hogy a számukra ismeretlenek így túl sokat tudhatnak meg róluk" - írta Zuckerberg.

"Egyik személyes adatot sem láthatja olyan, aki eddig ne látta volna. Semmi, amit teszel nem kerül kiközvetítésre, csak azok kapnak értesítést, akiket érdekel, hogy mi van veled - ők pedig a barátaid" - tette hozzá közleményében az oldal vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peetking #6
    eléggé egyszerűen rövidre lehetne zárni a kérdést; Beállítások - Akarod-e használni az RSS-t? Igen/Nem

    aki nemel válaszol annak az RSS feedjében annyi álna <xml>Feature turned off by user.</xml> és volt probléma nincs probléma.
  • arty #5
    imádom, amikor az oldal üzemeltetője megmonda mi a jó nekem :) a közösségi oldalakat most amugy nem minősíteném ;)
  • duke #4
    Ugy van,igazuk van.Nem tudom mirol van szo de en is felvagyok haborodva,teljesen.
  • nickname #3
    szerintem jó kis funkció, én nagyon szeretem. Remélem nem szüntetik meg :S
  • nedudu #2
    rss feedet biztos csak a kivagyisag miatt talaltak ki. Sok idiota.
  • princza #1
    1 bolond 100at csinál