MTI

Elindult a kartyaelfogadas.hu

A MasterCard a bankkártya-elfogadás kereskedelmi előnyeit népszerűsítő, versenysemleges weboldalt hozott létre hat kereskedelmi bankkal közösen.

Az oldalt a MasterCard jegyzi, a weboldal azonban nemcsak az ilyen márkájú kártyák elfogadásának hasznosságát hirdeti - tájékoztatott a nemzetközi kártyatársaság. Az oldal célja az, hogy a 7,4 millió magyar kártyabirtokos érdekében tájékoztassák a kereskedőket a kártyaelfogadás általános előnyeiről.

Gauder Milán, a MasterCard kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója szerint sok kereskedő azért idegenkedik a bankkártya-elfogadástól, mert hiányos információk állnak rendelkezésére. Úgy véli, mióta négy újabb magyar bankkal bővült az ilyen szolgáltatást nyújtók száma, érezhetően kedvezőbbek lettek a feltételek a kereskedők számára. A bankkártyák száma jelentősen nőtt az elmúlt évben, így egyre nagyobb az igény a kártyaelfogadásra még a kisebb üzletekben, kávézókban is - tette hozzá.

A kezdeményezést sikeresnek tartják, ugyanis a weboldal egyhónapos története alatt közel 1.300 kereskedő kért információt a a href="http://www.kartyaelfogadas.hu" target="new">kartyaelfogadas.hu létrehozásában résztvevő kereskedelmi bankoktól. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2005 végén a forgalomban lévő bankkártyák 65,23 százaléka, összesen 4.815.000 plasztik volt a MasterCard Europe valamelyik terméke, s e társaság termékeivel lehetett a legtöbb helyen, 19.941 kereskedő pénztáránál fizetni Magyarországon.

A pénztári elfogadóhelyek számát tekintve Magyarország jelentős lemaradásban van régiós versenytársaihoz képest. Az egy főre jutó POS terminálok száma Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában is magasabb, mint Magyarországon, jóllehet itt 2005-ben 13 százalékkal nőtt a kibocsátott bankkártyák száma, a bankkártyás vásárlások összértéke pedig 32 százalékkal.

A MasterCard szerint az üzletág dinamikus fejlődését csak akkor lehet megőrizni, ha az elfogadóhelyek hálózatának fejlődése lépést tart a bankkártyákkal lebonyolított forgalom növekedésével. A társaság ezért indította el az idén a bankokkal együttműködve kampányát, amelynek célja, hogy minél több kereskedő üzemeltessen kártyaelfogadó terminált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akyyy #1
    hibás a link