Napi Online

Saját ATM-hálózatokat építenek a bankok

Azzal, hogy a bankfüggetlen pénzkiadó automatákat (ATM) az OTP Bank átvette, minden, a gépekhez kapcsolt korábbi kedvezmény is eltűnt. Persze ezek száma az idők folyamán jelentősen megcsappant.

Az OTP Bank egy héttel ezelőtt átvette azt a mintegy háromszáz bankjegykiadó automatát, amelyet eddig bankfüggetlenül működtetett a Euronet. A bank ezzel kapcsolatban maga kérte a Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalását: a versenyhivatali dokumentum rögzíti, hogy a hálózatbővülés, illetve az erősödő piaci dominancia nem sérti a versenyjogi előírásokat. A tranzakcióval - amelynek anyagi vonzatáról üzleti titokra hivatkozva egyetlen érintett sem közöl információt - az OTP az ATM-ek számát tekintve amúgy is elsöprő fölényét tovább növelte. Jelenleg az összes magyarországi bankjegykiadó automata több mint fele van a legnagyobb hazai bank tulajdonában.

A bankfüggetlen lánc kivonulását erről a területről a Magyar Takarékszövetkezeti Bank osztályvezetője, Kovács Mária logikusnak tartja, hiszen - fejtette ki - az ügyfelek költségeik minimalizálása érdekében elsősorban a saját bankjuk ATM-jeit keresik, ezért az Euronet hálózatának egy része veszteségesen üzemelt. Üzletpolitikai okok miatt már 2002-ben felmerült a hálózat egy részének értékesítése, de ez csak most realizálódott.

Persze a történtek biztosan nem függetlenek attól sem, hogy a pénzintézetek által korábban az Euronet-gépekhez kapcsolt kedvezményes díjak mára szinte teljesen "elkoptak". Az eladás előtt az idegen automatáknál alkalmazotthoz képest mintegy száz forinttal alacsonyabb tranzakciós költséget számított fel a Budapest Bank (BB) és a Raiffeisen. Ezek mellett egyetlen megkülönböztetést találtunk: a Citibank a számlájukon több mint 1,5 millió forintot tartó ügyfeleinél nemcsak saját, hanem az Euronet ATM-ek esetén is díjtalanná tette az első három használatot. Azzal persze, hogy ez a hálózat az OTP-hez került, minden korábbi kedvezmény egy csapásra eltűnt.

Másrészről viszont: a legnagyobb magyar banknak azok az ügyfelei, akiknek "kézre esett" egy-egy Euronet-ATM, most örülhetnek, hiszen már nem kell minden alkalommal kifizetniük a hazai pályán szokatlanul borsosnak számító 500 forintos díjat (ezt a díjpolitikát az OTP korábban éppen kiterjedt bankjegykiadó hálózatával magyarázta).

Az Euronettel szerződött bankok közül lapunk érdeklődésére csak a BB jelezte, hogy igyekeznek ügyfeleiket kompenzálni: a lakossági számlacsomagok esetében lehetségessé vált néhány díjmentes tranzakció. Ilyen - megjegyezzük, a magasabb fix havidíjas konstrukciókat kivéve valahogy szintén megfogyatkozó - lehetőség más banknál is van. Például az Erste havonta két saját, az Inter-Európa Bank (IEB) pedig egy akármilyen ATM-en végrehajtott tranzakcióért nem kér pénzt. Az OTP és a Raiffeisen ugyanezt két alkalommal teszi lehetővé (utóbbinál azonban nem minden számlatípusnál vehető ez igénybe).

A hálózat OTP-hez kerülése várhatóan kedvezőtlen hatással lesz a díjakra, hiszen a tranzakciók nem közvetlen kapcsolaton, hanem MC és a Visa hálózatán keresztül érkeznek - mondta el Braun Csaba, a Raiffeisen Bank elektronikus csatorna főosztályának vezetője. Szerinte az is problémát jelenthet, hogy az eladott ATM-ek nem tudnak majd minden eddigi tranzakciótípust szolgáltatni (egyenleglekérdezés, PIN-csere, utazási biztosítás igénylése, mobil banking igénylés). A legnagyobb hazai hitelintézet - tudtuk meg - kártyaüzletágában egyelőre nem tervez díjváltoztatást, a termékhasználat intenzitásának növelését azonban további, részben még az idén várható innovációkkal igyekeznek elérni.

A bankfüggetlen ATM-hálózattal együtt persze az Euronet nem tűnik el a kártyaelfogadói piacról. A Raiffeisen Bank nem rendelkezik saját tulajdonú ATM-mel. A fiókjaikban és az ügyfeleiknél lévő ATM-eket az Euronet üzemelteti, az OTP akvizíciója pedig ezekre az automatákra nem terjed ki. A Citibank fiókjaiban levő bankjegykiadók fenntartását és üzemeltetését is az Euronet látja el, és természetesen erre a szolgáltatásra sincs hatással az OTP akciója. A BB az előbbi bankokhoz képest más utat jár: esetében a 2004. végi kilencvennel szemben jelenleg már 110 saját ATM működik.

A CIB Bank azonban nemcsak fiókjaihoz kíván bankjegykiadókat kapcsolni. Az idén előreláthatólag húsz és harminc között lesz az általuk telepített fiókfüggetlen ATM-ek száma. Ez év végére mintegy 140 CIB-ATM lesz országszerte, 2007 végére pedig a kétszázat is meghaladhatja számuk - tudtuk meg a pénzintézettől. Az Erste Bank az év végéig 25-30 ATM felállítását tervezi, bár itt lapunk érdeklődésére azt válaszolták, hogy inkább a minőségi kiszolgálásra és az új szolgáltatások bevezetésére helyezik a hangsúlyt az automaták számának bővítésével szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!