SG.hu

Egyre népszerűbbek a bankkártyás fizetések

A Visa Europe 2006-os első negyedéves statisztikái is megerősítik, hogy itthon is növekszik a hitelkártyák piaca, valamint a kártyabirtokosok összes költése.

A POS tranzakciók bruttó értéke 21,2%-al növekedett elérve az 1,2 milliárd eurót. Ez a 20,6%-os POS tranzakció szám emelkedésnek köszönhető, ami elérte a 35 millió eurós összeget. A Visa kártyabirtokosok költése elérte a 6,8 milliárd eurót, ez az eredmény 13,7%-al több, mint a tavalyi adat.

A hitelkártyák száma 22%-kal 212 ezerre, az azokkal elköltött összeg (POS & ATM) közel 30%-kal 241 millió euróra emelkedett a mintegy 26,5%-kal több végrehajtott tranzakció során. Mindazonáltal, jelentősen, 21% és 20,3%-kal nőtt a kereskedő helyi betéti kártya használat forgalma (946,2 millió euró) és gyakorisága (29,9 milliárd tranzakció) is.

A hitelkártyákon realizált kereskedőhelyi költés terén szintén jelentős mértékű emelkedés volt tapasztalható a 2006 márciusát megelőző 12 hónap során: 186,3 millió eurós kártyás fizetés 22,3 %-kal haladta meg az egy évvel korábbi összeget. A hitelkártyák POS termináloknál történő használata 87%-t tesz ki az ATM-nél való készpénzfelvételhez viszonyítva - 4,7 millió tranzakcióból 4,1 milliót bonyolítottak le POS-nél -, mely jól példázza,hogy a magyar kártyabirtokosok egyre inkább tisztában vannak e kártyatípus egyik elsődleges használati funkciójával.

Az összregionális átlag hasonló statisztikáit vizsgálva kimutatható, hogy a magyar statisztikák és a Visa Europe országainak átlagolt eredményei fordított fejlődési irányt mutatnak: míg előbbi elsősorban a betéti kártyák terén mutat meghatározó fejlődést, a hazai piacon a már említett hitelkártyák bizonyultak a bankkártya piac motorjának.

A hazai bankkártya piacon megfigyelhető trendet igazolja az is, hogy az összes, 2,6 millió Visa plasztiklapból, mely a tavalyi hasonló időszakot alapul véve 10%-kal több kártyát jelent; a betéti kártyák növekedési üteme 9,2% (2.4 millió kártya) a hitelkártyás 22%-os képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!