MTI

Kóka: az állam azzal foglalkozzon, amihez ért

Az állam csak azzal foglalkozzon, amihez ért, amit csak ez a szervezet tud ellátni - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az SAP Hungary 9. konferenciáján Tihanyban hétfőn.

Leszögezte: a beindított reformok célja az, hogy legyen kisebb, olcsóbb, hatékonyabb, de a feladatait sokkal több erővel ellátó állam. Úgy vélte, az államnak rendezettebben és szervezettebben kell működnie. Hozzátette: az, hogy a megkezdett reformok végül is milyen mértékben és hogyan valósulnak meg, kulturális kérdés. Kóka János elmondta: bár ma Európa szerte az a kérdés, hogyan tud az állam visszavonulni, kivonulni az emberek életéből, egyelőre nemigen találják meg sehol sem erre a jó választ.

A miniszter, utalva Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap nyilvánosságra került, korábban az MSZP-frakció előtt elmondott, általa inspirálónak nevezetett beszédére, kifejtette: ahhoz, hogy a választ megtaláljuk, ki kell törni a jelenlegi fullasztó közegből. Hozzátette: meg kell tisztítani a politikát és a politikusokat attól a mocsoktól, ami rajtuk maradt a kommunizmusból.

Kóka János elmondta: a rendszerváltás óta nőtt a féligazságok halmaza, a politikusok pedig őszintétlenek voltak, mert a tíz igazságot feltáró mondatból kilencet sohasem mertek kimondani. Ezáltal a politikai közbeszéd hihetetlen mélységekbe süllyed - fejtette ki, amit azzal támasztott alá, hogy az ellenzék az országgyűlési választások idején 4 ezer milliárd forintos jóléti csomaggal kampányolt. Gyurcsány Ferenc beszédének nyilvánosságra kerülésével elérkeztünk arra a fordulópontra, amikor össze kell fognia az elitnek, s változtatnia kell - mondta a gazdasági miniszter.

Úgy a vélte, a kormány a reformokkal majdnem a lehetetlenre vállalkozik, de nincs más út, mint a változások politikája, mert az ellenzék, tőle szokatlanul nagy, a tavaszit is felülmúló agresszivitással most is konzervatív, populista fordulatot akar elérni. Kifejtette: hisz abban, hogy Magyarország újra a térség legsikeresebb állama lesz, Brüsszelben a konvergenciaprogramot elfogadják, az ősszel megszavazandó, jövő évi költségvetés számai hónapról-hónapra teljesülnek, s még az újabb országgyűlési választások előtt megkezdhető lesz egy adócsökkentési folyamat.

A miniszter úgy vélte, az informatika meg tudja mutatni az államnak, hogyan kell hatékonyan szervezni a folyamatokat, s ez elősegíti a reformokat is. Hozzátette: az államnak minden olyan területről ki kell vonulnia, ahol gátolja a fejlődést. Példaként Angliát és Írországot említette, ahol az állam visszavonulása segítette a gazdaság fejlődését. Ellenpéldaként Európa más, versenyképtelen országait hozta fel, ahol ugyan a jóléti rendszerek, így például az egészségügy és a társadalombiztosítás már egyre kevésbé tarthatók fenn, ám a kormányok nem tudják vagy nem akarják megtenni a szükséges reformlépéseket.

A miniszter szerint az államnak a számos feladatai közül jó néhányat át kell adnia a magánszférának mert az "jobban üzemeltet mint az állam". Hozzátette: ezért kell folytatni a privatizációt is, s ha privatizálják a Volánt, a vasút bizonyos részeit, a villamos műveket, s a Szerencsejáték Rt.-t, az jó a gazdaságnak, az országnak, a politika pedig megszabadul néhány "kezelhetetlenül komplex" feladattól. Európa lemaradásának, versenyképtelenségének alátámasztására a miniszter elmondta: a kontinensen nagyon kevés innovatív informatikai vállalkozás van, igaz, ezek egyike a SAP.

A konferencián Vahl Tamás, SAP Hungary ügyvezető igazgatója elmondta: az informatika nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalatok hatékonyabban, olcsóbban és versenyképesebben működjenek. Hozzátette: a versenyben maradás alapfeltétele az innováció, a rugalmasság, a változásokhoz való alkalmazkodás. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a termelés és a szolgáltatások globalizálódnak, hanem a munkaerőpiac is. Egy magyar munkavállalónak ma már sokszor nem egy másik magyar jelenti a konkurenciát, nem is egy európai, hanem egy kínai vagy indiai munkavállaló. Példaként elmondta: Kína és India évente 7 millió egyetemet végzett munkavállalót bocsát ki, akik mind munkát akarnak maguknak a világpiacon.

Az ügyvezető kifejtette: a vállalatok szempontjából az informatika egyre nagyobb szerepet játszik a versenyelőny megszerzésben és megtartásban. Példaként a könyvkereskedelemmel foglalkozó Amazont, az internetes telefonszolgáltatást nyújtó Skype-ot, a bevásárló központként is működő eBay aukciós házat és a magyar közösségi kapcsolati hálót, az iWiW-et említette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #5
    Dettó...
  • fflx #4
    hopp most latom csak: http://pepe792.googlepages.com/

    igy mar megertelek, igazabol kicsit sajnallak is.
  • fflx #3
    haha, jon mar az eszerv...
    jokis forum lesz ez :)
  • pepe792 #2
    TAKARODJ KÓKA keletre mert elqrtad!!!!!!!!!
  • Laci73 #1
    Rossz gazda az állam? Aligha. Csupán bizonyos embereknek nem hajt hasznot, ha köztulajdon valami.

    Itt van a szerencsétlen MÁV. Kiszervezték - többek között - az informatikai részt (mert ez ugye profitot termel), a veszteséges személyszállítás meg rohadjon más nyakán, már ahol lesz egyáltalán. Ehhez értsen az állam: ami veszteséges azt cipeltesse az adófizetők vállán, ami nyereséges, azt adja el.