Figyelőnet

Feltörhető az amerikai elektronikus szavazórendszer

A Princeton Egyetem egyik professzora bejelentette, hogy az Egyesült Államos nagy részén használt elektronikus szavazórendszer komoly biztonsági hiányosságokkal rendelkezik. Állítása szerint egy percen belül keresztüljuthat egy közepes hacker a védelmi rendszereken, és könnyedén manipulálhatja a közeledő választásokat.

Az amerikai elektronikus szavazórendszer működési hiányosságait fedte fel Edward W. Felten számítástechnika professzor két, diplomás hallgatója segítségével a Princeton Egyetem weboldalán. Az elektronikus rendszer biztonsági hiányosságait kihasználva rosszindulatú programokat, vírusokat tölthetnek fel az esetleges támadók a texasi Diebold Inc. által működtetett választási rendszerbe. A professzor ezzel nem kevesebbet állít mint, hogy egy ilyen rendszer manipulációjával akár a választások végeredménye is befolyásolható.

A professzor és az általa vezetett csoport a hiányosságok felfedezése után, a hatóságok figyelmét nem hívta fel a biztonsági kockázatokra. Felten, az egyetemi oldalon publikált írás megjelenése után a választási rendszer gépeinek tesztelését befejezettnek tekintette. A kérdés azért került mégis reflektorfénybe, hiszen a kormányzói és kongresszusi választások novemberben lesznek az Egyesült Államokban, a most leszerepelt rendszer segítségével. Az amerikai sajtó most felkapta a hírt és a professzor tanulmánya a Forbes, és Business Week címoldalára került.


A professzor és tanítványai

A november 7-én tartandó kongresszusi választások legnagyobb tétje, hogy a republikánusok meg tudják-e majd tartani többségüket a képviselőházában, illetve a szenátusban. Elemzők szerint a választók mintegy 80 százaléka használja majd ezeket az elektronikus választási rendszereket. A kongresszusi választásokon a szavazók a 100 tagú szenátus tagjainak egyharmadáról, 33 képviselő sorsáról is döntenek. A republikánusok jelenleg 55 hellyel rendelkeznek, a demokraták 44-gyel, és egy független képviselő is ül a szenátusban, ahol minden állam két fővel képviselteti magát.

Természetesen korábban is készültek tanulmányok a rendszer biztonságáról, illetve a sérülékenység kérdéséről, ezek különösebb hibát nem találtak. Felten azonban azt állítja, hogy ennek az oka az, hogy független kutatócsoport most vizsgálta a választást lebonyolító szerverek biztonságát. Diebold - a jelenlegi rendszer üzemeltetője - ellen több cég is indított eljárást, amelyben azt állítják, hogy a szavazórendszer igen sebezhető és könnyen manipulálható. A két legnagyobb pert a Kalifornia központú Sequoia Voting Systems Inc. és a Nebraska központú Election Systems & Software Inc. indította, de a választásokig nem várható az eljárások lezárása.

Az a tény, hogy Felten, aki nem képzett hacker képes bejuttatni a rendszerbe olyan programokat, amelyek megzavarhatják a működését, komoly aggodalomra adhatnak okot a választás tisztaságával kapcsolatban. Felten szerint, számos olyan képességű hacker működik az országban, aki egy percnél kevesebb idő alatt keresztül juthat a Diebold védelmi rendszerein. A vitás kérdés tisztázására vizsgálóbizottság alakult, amely novemberig igyekszik eldönteni, hogy működhet-e megbízhat-e Amerika a saját elektronikus választási rendszerében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rigidus #4
  A hagyomanyos "papirosszavazas"-t is meg lehet bundazni, ha az ervenyes szavazocedulan a szavazatszamlalo szemely behuz egy masik X-et, leamortizalva a szavazatodat. Azokban a korzetekben ahol az ervenytelen szavazatok irrealisan magasak, ott a szavazas manipulalasa a legkevesbe sem kizart.
 • toto2700 #3
  Nálunk nincs is elekronikus szavazati rendszer! Még szerencse. Remélem nem is lesz, soha.
 • tar86 #2
  Egyetértünk! Nálunk pedig Gyurcsány.
 • toto2700 #1
  Csak így gyűzhetett Bush, korábban.