MTI

Internetes infók a leépítésre kerülő köztisztviselőknek

Internetes címén "státuszváltozás" elnevezésű önálló menüponttal és erre a célra létrehozott budapesti szolgáltató irodával segíti a közszolgálatból felmentett dolgozók mielőbbi elhelyezkedését az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ).

Az ÁFSZ portálon a "státuszváltozás" menüpont alatt egyrészt elérhető egy önéletrajzi adatbázis. Az itt akár otthonról is elhelyezett önéletrajzok között szabadon válogathatnak a munkáltatók, keresve a számukra szükséges munkaerőt, illetve könnyen, gyorsan kapcsolatba léphetnek az ajánlattevőkkel. A leépítésre kerülő közszolgálati dolgozók is kereshetnek a honlapon különféle állásajánlatok között. Ezek egy része közvetlenül hozzáférhető, másik részéhez - ahol ezt a munkáltatók kérik - a munkaügyi kirendeltség közreműködése szükséges.

A menüpont segítségével a különféle magán munkaerő közvetítők ajánlatai is közvetlenül elérhetők. A menüpont alatt részletes tájékoztató is olvasható a közigazgatásból leépítésre kerülők lehetőségeiről, a javasolt álláskeresési technikákról. A leépítésre kerülő köztisztviselőknek lehetőségük van továbbá egy számukra létrehozott szolgáltató centrum igénybevételére. Ide önálló ügyintézői létszámot csoportosított át az ÁFSZ.

Amennyiben az érdekelt kéri az iroda személyes találkozót szervez magán munkaerő közvetítőkkel, tanácsadó cégekkel. Segítséget ad átképzéshez, képzéshez. A vállalkozóvá válást segítik tanácsadással, képzéssel. A kereskedelmi bankok közreműködésével szeptember végétől a vállalkozóvá váláshoz kedvezményes hitel is igénybe vehető. Az Európai Unióhoz benyújtandó pályázatok előkészítéséhez, pályázatíráshoz, menedzseléshez is képzést kaphatnak például az erre vállalkozó jelentkezők. Az irodában rendelkezésre áll az infrastruktúra az önálló álláskereséshez. Az iroda állásbörzéket is szervez. A tájékoztató javasolja, hogy az érdekeltek már a felmentési idő alatt vegyék fel a kapcsolatot az irodával. Felhívja továbbá a figyelmet a prémium évek programra, valamint a különleges foglalkoztatási forma lehetőségeire.

A prémium évek program azoknak ad lehetőséget, akik legalább 25 évet dolgoztak a közszférában és 5 éven belül nyugdíj jogosultságot szereznek. A programban résztvevők a végkielégítés helyett választhatják, hogy 5 évig a korábbi illetményük 70 százalékában részesülnek, munkakörrel nem rendelkeznek és hetente legfeljebb 12 óra munkavégzésre oszthatók be. A másik forma a 10 éves közszolgálati jogviszony után vehető igénybe. Itt egy évig kapják meg a korábbi illetmény 70 százalékát, vállalniuk kell az elhelyezkedés érdekében a munkaerőpiaci szolgáltatásban való részvételt. Ebben az esetben is hetente legfeljebb 12 óra munkavégzésre oszthatók be ezek a dolgozók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!