SG.hu

Elektronikus közbeszerzésre vált Szlovákia

Szlovákia az új EU tagállamok közül elsőként elektronizálja közbeszerzési rendszerét. Az elektronikus állami tenderezésre kifejlesztett integrált rendszert az IBM építi ki.

A projekt része a Szlovák Köztársaság 2010-ig szóló Minerva nevű tervének, amelynek célja az ország versenyképességének további fejlesztése, a közigazgatás elektronizálása, és a tudásalapú gazdaság megteremtése. Az elektronikus közbeszerzési megoldás lecsökkenti a közbeszerzések előkészítéséhez és lefolytatásához szükséges időt, valamint mérsékli az újrapályáztatáshoz kapcsolódó költségeket. A szlovák kormány a jövőben kizárólag elektronikusan fogadja el a beszállítói ajánlatokat. A cél a folyamat teljesen papírnélkülivé tétele. Ez az elektronikus eszköz - az EU irányelvekkel és az új helyi törvényekkel összhangban - sokkal átláthatóbbá teszi az áruk beszerzési folyamatát.

Az elektronikus pályáztatási rendszer a nemzeti és európai ügynökségek értesítésétől kezdve a pályázati dokumentáció internetes közzétételén, az ajánlatkéréseken és a kötelező ajánlatok beadásán keresztül egészen az ajánlatok értékeléséig támogatja majd a pályáztatási ciklust. Az IBM által ajánlott megoldást már sikeresen megvalósították számos más európai országban, így például Portugáliában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!