Gyurkity Péter

Megszűnt az eDonkey

Közel egy évig tartó pereskedés után a zeneipar sikeresen véget vetett az eDonkey2000 kliens működésének. A fájlcserélő alkalmazás tulajdonosa 30 millió dollár befizetésével kerülte el a jogi következményeket.

"A mostani megállapodással egy újabb dominó dőlt el, tovább erősítettük a legális letöltések piacát" - értékelte a fejleményeket Mitch Bainwol, az amerikai zenekiadókat tömörítő RIAA elnöke. Valóban, a BearShare, az i2Hub, a WinMX és a Grokster után újabb fájlcserélő céggel rendezték a számlát, ezúttal a MetaMachine, az eDonkey kliens fejlesztője adta be a kulcsot, véget vetve az alkalmazás fejlesztésének.

Az eDonkey hivatalos weboldalán kedden a következő üzenet várta a látogatókat: "Az eDonkey2000 hálózat nincs többé. A zenei és filmes tartalmak lopása a törvény megsértése, amely ellen világszerte számtalan bíróság - köztük az Egyesült Államok Legfőbb Bírósága - ítélkezett." Az üzenet még egy utolsó figyelmeztetéssel zárult, miszerint a fájlcserélők nem maradhatnak névtelenek, nem bújhatnak ki az ellenőrzések alól, ezt követően pedig elbúcsúztak a felhasználóktól. Bekövetkezett tehát az, amire már egy évvel ezelőtt számítottunk - az egyik egykoron legnépszerűbb P2P-kliens tűnt el a süllyesztőben.


A BitTorrent folyamatos és gyors terjedése révén az eDonkey némileg visszaszorult az utóbbi években, ám sokan szerették és használták a hálózatot, különösen a máshol nem, vagy csak nehezen beszerezhető sorozatok és régebbi alkotások miatt. Igaz, az eDonkey kliens megszűnése még nem jelenti a hálózat végét - Sam Yagan és Jed McCaleb fejlesztése mindössze 10 százalék körüli részesedéssel bírt a kliensek között, ahol a teljesen nyílt eMule vezetett és vezet továbbra is. Ennek használói tovább folytathatják tevékenységüket, mint ha mi sem történt volna.

Nem véletlen, hogy többen újabb pürrhoszi győzelemként értékelik a RIAA eredményét - bezártak egy már már megkopott népszerűségű klienst, miközben annak helyén újabb kezdeményezések hódítanak. Kérdés, hogy ezeket ugyanígy ki tudják-e kezdeni, vagy minden megy tovább a megszokott módon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • algopyrin #19
    Nem a DHT hiánya miatt zárták be ezeket a hálózatokat, hanem mert egy-egy cég állt mögöttük, akiket be lehetett perelni. Egyedül az i2hub a kivétel, az az Internet2 fájlcserélőhálózataként hívta fel magára a figyelmet. A nyílt forrású kliensekkel (eMule, Azureus, stb) nem tudnak mit kezdeni.
    A torrent kliensek DHT-ja még nem elég fejlett, a thepiratebay leállásakor érezhetően visszaesett a publikus oldalak hatékonysága, mert ezek legtöbbje trackerként a piratebayt használta. Az exeem csúfos bukása óta pedig nem volt hasonló decentralizációs próbálkozás.
  • Warton #18
    DHT

    "BearShare, az i2Hub, a WinMX és a Grokster után újabb fájlcserélő céggel rendezték a számlát, ezúttal a MetaMachine, az eDonkey kliens fejlesztője adta be a kulcsot"

    Azért meg lehet nézni, hogy miylen p2p programok tűntek el a süllyesztőben. Olyanok, amiket sziten senki, vagy alig használták. Talán a WinMX tűnik a legnagyobb névnek ezek közül. DHT-val felszerelt p2p programok esetében nem is tudom mit kapcsolnak le majd a RIAA munkatársai, mert ott nincs is kpi tracker. Azaz minden egyes felhasználóhoz ki kell menni. Az meg eléggé reménytelen feladatnak látszik.
  • Horsee #17
    check:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Distributed_hash_table
  • BobaFett #16
    Pontosan mi az a DHT ?
  • Garfield #15
    ... aminek a megfelelője meg a Kademlia az eDonkey-rendszerben és évek óta bennevan...

    Szóval lehet, hogy régi darab, de bőven az egyik legkorszerűbb hálózat.
  • kanyecs #14
    erről jut eszembe...
  • arty #13
    és ott van még a DHT is, mint fegyver a bittorrent tarsolyában ... :)
  • pemga #12
    Donkey-hoz is sok opensource server létezik, ezeket bárki üzemeltetheti. A torrent sem teljesen centralizált, ugyanaz a cucc több tracker serveren is futhat, a torrentfile-ban is lehetőség van megadni több trackerserver-t. Abban igazuk van, hogy a donkey mint olyan iiszonyatosan régi darab, még nem készült fel a "mai kor kihívásaira" :P. Jól látható az evolúciós folyamat a hálózatoknál.
  • Flashy #11
    "A mostani megállapodással egy újabb dominó dőlt el, tovább erősítettük a legális letöltések piacát" - mer aki eddig edonkey-zott az holnaptól mindent megvesz amit letöltött volna.
  • Gabe18 #10
    Aki a 30 milliót kifizette,annál van másik 30,vagy több.A felhasználók simán átállnak egy másik kliensre.A törvényalkotók zeneipari fejesek is mehetnek a fizetésükért,hisz "eredményessen" végzik munkájukat...
    Tehát végülis a kecske is jóllakott,a káposzta is megmaradt.Nem történt semmi...