SG.hu

Már az amerikai képviselők szerint is túl nagy hatalma van az IT-cégeknek

Az amerikai törvényhozók úgy gondolják, hogy túl nagy a hatalomra és befolyásra tett szert a négy legnagyobb amerikai internetes cég - az Amazon, az Apple, az Alphabet és a Facebook -, legalábbis több amerikai törvényhozó osztotta ezt a véleményt a vállalatvezetők képviselőházi meghallgatásán.

Jeff Bezos, az Amazon, Tim Cook, az Apple, Sundai Pichar, az Alphabet - a Google anyacége -, illetve Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője telekonferencián válaszolt azokra a kérdésekre, amelyeket a képviselőház igazságügyi bizottságának politikusai vetettek fel. A meghallgatás meghirdetett témája a négy óriásvállalat "uralkodó helyzetének megvitatása" volt. A négy vállalati vezetőnek azzal a váddal kellett szembenéznie, hogy cégeik tisztességtelen versenypolitikát folytatnak, túl nagy a hatalmuk és a befolyásuk, és ez nemcsak a potenciális vetélytársaknak, hanem a fogyasztóknak is árt.

A négy vezető a maga igazát hangsúlyozta. Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy cége büszke amerikai vállalkozás, Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy az okostelefonokat is gyártó vállalat egyetlen piacon sem élvez egyeduralkodó helyzetet, az Amazon alapítója, Jeff Bezos pedig az élettörténetét és az alapvető vállalati filozófiáját mutatta be.


A képviselők a cégek középszintű vezetőitől és a versenytársaktól beszerzett belső levelezésekre és más, több mint egymillió dokumentumra hivatkozva azt állították, hogy mind a négy cég a fogyasztókra nézve ártalmas vállalatpolitikát folytat. David Cicilline demokrata párti képviselő, az igazságügyi bizottság trösztellenes albizottságának elnöke szerint az általuk alkalmazott gyakorlat sok esetben az amerikai gazdaság egészére káros. A Rhode Island-i politikus hangsúlyozta: ez a négy vállalat vállalkozásokat bátortalanít el, munkahelyeket tesz tönkre, árakat emel, és ront a minőségen. "Egyszóval: túl sok hatalmuk van" - szögezte le.

Az Amazon esetében a törvényhozók különösen kifogásolták a harmadik féltől származó áruk internetes forgalmazásának körülményeit. Megállapították: a harmadik féllel "rosszul bánnak, kihasználják és félresöprik". Erre reagálva Bezos csak annyit mondott: nem tudja garantálni, hogy az Amazon alkalmanként nem sértett törvényt. Jim Jordan ohiói republikánus képviselő elsősorban azt kifogásolta, hogy a Google vagy a Facebook szerinte hátrányosan megkülönbözteti a konzervatív tartalmakat, és cenzúrázza a jobboldali álláspontokat.

Sem a képviselőházi bizottságnak, sem az albizottságnak nincs hatásköre ahhoz, hogy intézkedéseket foganatosíttasson a négy nagy tech-vállalat ellen, de javaslatot tehetnek változtatásokra a sokak által elavultnak ítélt trösztellenes törvényben. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren jelezte, hogy figyelemmel kíséri a meghallgatást. "Ha a kongresszus nem kényszeríti rá a tisztességes magatartásra a nagy tech-vállalatokat, amit nekik már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenniük, akkor majd én fogok gondoskodni erről elnöki rendelettel" - írta az elnök a mikroblogon.


Az igazságügyi minisztérium már korábban is sürgette a kongresszust, hogy szorítsa vissza az egyes online platformoknak - a Google-nak, a Twitternek és a Facebooknak - védelmet nyújtó jogi kereteket. A tárca olyan törvények eltörlését szorgalmazza, amelyek lehetővé teszik, hogy e platformok ne vállaljanak felelősséget a megjelentetett tartalmakért, illetve ne legyenek felelősségre vonhatóak értük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #13
  "Az olajvállalatokat például most valamiért nem szívatják... "

  Azokat szivatja a "covid".
  Te hol toltotted az elmult fel evet?
  Illetve lattal e tozsdet az utobbi idoben.
  Meg a nemreg -11 dollaros olaj arfolyamot.
 • factorian #12
  Nem a big tech fogott össze. A média is ugyanazt a hazugságot és szemléletet fújja mint a big tech cenzúrája és ferdítése, olyan mintha az egész egy kézben lenne.
 • factorian #11
  Nem törekszik semmire XD csak be akarja oltani az egész világot (kivéve a gyerekeit és családtagjait) TÖBBSZÖR, és akkor jön a kisipulás, a marha nagy szabadságunkba a dolgok amike nem írhatok le nyilvános fórumra. :)
 • Agyturbinikusz #10
  Nagyon helyes, vallásra szervezett formában nincs szükség, egy mafia és egy pedofil hálózat éppen elég.
  Az országok közti ellentéteket a pénz generálja, ha a pénz úgy látja jónak, hogy nem kell ölni egymást áldásom rá.

  Hint John Lennon cirka 50év távlatából már erről álmodott
 • duke #9
  Ezek a vilagcegek a kokakolatol a faszbukig egymassal egyutt mukodve, nemzetek feletti vilaghatalomra tornek. Mostmar eleg erosnek erzik magukat, es ugy gondoljak nekik kell iranyitani a vilagot. Az orszagok nemzetek pedig akadalyozzak oket, ezert akarjak megszuntetni a hatarokat nyelveket, kulturat, vallast, es ha maskepp nem megy akkor forradalmat robbantanak ki mint Amerikaban.
 • Sydra #8
  Itt főleg az volt a gond, hogy ezek a cégek orrba-szájba cenzúráznak minden nekik nem tetsző véleményt és manipulálják a közvéleményt. A microsoft-nak nem nagyon van olyan felülete amit cenzúrázhatna így ő itt nem érintett.
 • kvp #7
  Pedig kenytelenek. A google a sajat fejlesztoi nyomasara leallitotta az amerikai kormanyzattal kozos MI programjait. Aztan ugyanezeket a kinai telephelyen folytatta, a kinai allammal kozosen. Na egy ilyen huzas miatt siman elvihetik a teljes vezetest es mindenkit aki tudott rola. Nem feldarabolasrol lenne szo, hanem vezetes csererol, amig a kormanyzat szamara megfelelo vezetes nem kerul a cegek elere. Onnantol meg lehet hatalmuk, csak mindenben engedelmeskedjenek a mindenkori amerikai vezetesnek. A microsoft most veletlenul pont raerzett, hogy ez egy gazdasagilag is jo huzas nekik. Az apple is hajlik arra, hogy onkent atvegye a google bizonyos piacait ha arulas miatt feldarabolnak (felszamolnak) oket. A maradekon pedig osztozhatnak a tobbiek.

  Az amazon eseteben viszont sima gazdasagi visszaelesekrol van szo, amit darabolas nelkul meg lehet oldani, birsaggal. Ami penz az allamnak es cserebe nyugodtan dolgozhatnak tovabb. Ok nem annyira techceg, mint inkabb kereskedelmi, a felhoszolgaltatasuk csak mellekuzlet.

  Az apple pedig erosen gondolkozik, hogy inkabb atallna a kormanyzat oldalara, mert az tobb penzt hoz. A google-t mindenesetre ok dobtak fel. (az apple-t pedig a microsoft :-) )
 • Kryon #6
  Tenni mondjuk úgysem fognak semmit, legfeljebb látszatintézkedéseket. A techcégek viszik a hátukon az USA gazdaságát. Ha szétverik őket, akkor a kínai versenytársak lépnek a helyükbe, ami a lassan mindenre kiterjedő digitalizációt elnézve gyakorlatilag azt jelentené, hogy apránként kínai gyarmattá válnának. Azt pedig nem akarják.
 • kvp #5
  A microsoft most azert maradt ki, mert patriotak es onkent atvettek a google altal felmondott osszes katonai es kormanyzati szerzodest. Raadasul partfuggetlenul hajlandoak kiszolgalni a mindenkori amerikai kormanyzatot. Bonusz, hogy most ok dobtak fel az apple-t es pontosan 0%-os a reszaranyuk a mobilos szegmensben.
 • Kryon #4
  Ezek a nagy techcégek tipikusan nem a republikánusokat támogatják, erről van szó. A politika mindenütt ugyanolyan. Az olajvállalatokat például most valamiért nem szívatják...