Berta Sándor

Halláskáro­so­dást okoznak az MP3-lejátszók

Néhány évtizeddel ezelőtt még szinte kuriózumnak számított, ha valakinek nagyothalló készüléke volt. Napjainkban azonban ez már mindennapos dolog és sajnos fokozatosan nő a halláskárosultak száma.

Svájcban például elképesztő méretű változások történtek: csak az elmúlt öt évben 400-ra nőtt a hallókészülékek árusításával foglalkozó üzletek száma. A Svájci Hallókészülék-gyártók Szövetségének (HSM) adatai szerint tavaly 57 000 ilyen terméket adtak el. "Európában átlagosan az emberek 10-15 százalékának van valamilyen fokú halláskárosodása" - nyilatkozta Stefan Blum, a Phonak cég befektetési kapcsolatokért felelős vezetője.

Svájcban 800 000 halláskárosult van, de közülük csak minden ötödik személy visel valamilyen készüléket. "Örömteli azonban, hogy egyre többen vállalják fel azonban ezt a testi hibájukat, betegségüket" - mondta Beat Hohmann, a Suva svájci balesetbiztosító társaság szakértője.

"Sajnos egyre több a fiatal páciens, akik észreveszik, hogy romlik a hallásuk" - jegyezték meg a Siemens Audiologie részlegének szakemberei, akik szerint ez sem véletlen. A hordozható MP3-lejátszók, a walkmanek és a koncertek tönkreteszik a fiatalok hallását. Könnyen előfordulhat tehát, hogy egyre inkább beigazolódnak azok a korábbi megállapítások, miszerint az iPod és társai erős halláskárosodást okozhatnak. Nem véletlen, hogy februárban már megkezdődött az Egyesült Államokban a jogi beadványok gyűjtése az Apple ellen, mivel nem látta el hangerő-szabályzóval a termékeit.

A Suva legújabb vizsgálatai kimutatták, hogy az MP3-lejátszók többségének zajkibocsátása túllépi a 100 decibeles európai uniós határértéket. A leghangosabb beállítások esetén ez az érték akár 103 decibel is lehet. "Ez olyan, mintha valaki hetente egy órán át közvetlen közelről hallgatna egy láncfűrészt. Ez maradandó halláskárosodást okozhat" - figyelmeztetett rá Beat Hohmann. A fejhallgatók alkalmazása esetén az érték 109, illetve 116 decibelre nőtt.

A Deafness Research nevű szervezet felmérése szerint mindez azt jelenti, hogy sok ember már 40-50 éves kora között teljesen elveszítheti a hallását. A veszély igen nagy, hiszen csak Németországban a fiatalok több mint 70 százalékának van legalább egy ilyen készüléke, Európában pedig az idén várhatóan 45 millió MP3-lejátszót értékesítenek. Svájcban 250 százalékkal nőtt az eladott termékek száma és elérte az évi 750 ezret. Ennek ellenére túl kevesen figyelnek az aggódó hangokra és sokan talán bele sem gondolnak, hogy milyen veszélyeket jelent az üvöltve hallgatott zenei élmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #65
    Nekem mondhatod, én a 1x ezer forintos normál nagy fülhallgatómon tudom milyen a jó minőség. De az mp3 lejátszómhoz (samsung yp-f1 z) adott kis füles is hozza azt a minőséget(ezen meglepődtem), de annál tuti nem 15 ezret számoltak rá a fülhallgató miatt. Bár valamennyire átengedi a külső zajokat, brutális jó, tiszta, térhatású hangokat ad srs wow-al, szóval nem úgy hallom hogy a fejemben zsong a zene.
  • VRSDM #64
    másrészt engem kifejezetetn zavar hogyha, nem ugy szol az a zene ahogy annak szolnia kéne, amit laikus észre sem vesz, de igy hogy nap mint nap ugyan azt hallgatom igy megszokom, épp ezért vettem azt a fülest amit (lásd lentebb #38) kintt vásároltam meg külföldön igy olcsóbban kijöttem mint egy magyar bolti árral... harmadrészt a gáz részéről, ha valakinek gáz felvállalni a stilusát akkor egészsségére, szerintem normális hogy jóminőségben szeretnék hallgatni zenét, ahhoz meg nem elég még a legjobb fülhalgató sem (norm. csucsminőség) (negyedrészt egyre több embert látok átszokni erre, kipróbálnak egy minőségibb darabot onnantol egyszerüen fáj a fülnek a nem azt hallja


    ja és annak is biztosan köze van hogyha kipróbáltok valami médiamá*k-ba egy 20e környéke vagy a felett FEJhalgatót, és egy ugyanilyen áru FÜLhallgatót, a fejhallgató kevésbé bátnja a fület, ugyanis a jobbakban, nem azt hallod hogy a füledtől 1centire vagy a fejedben zsong a zene, hanem mintha egy 200nm2 es teremben lennél és távolrol a sarkokbol szolna
  • kiisb #63
    TEEEESSSSÉÉÉÉÉÉÉK???!!!
  • Gabo #62
    Hidd el, nekem is olyan volt az árát kiperkálni, mintha a fogamat húznák. De legalább vállalnak rá garit is. A hangminősége pedig az árának megfelelő.
    Azoknak volt mázlija, akik a bevezetési időszakban vették meg. Akkor ennek az árnak a feléért megkapták. Én persze lecsúsztam róla... :o/
  • Athlon64 #61
    Hát igen. A füles minőségén is jok múlhat.
    A Sony fülesek meg tényleg nagyon szépen szólnak amig jók! Nekem 3-4db volt és mindnek az lett a baja, hogy egy idő után(kb. 1hónap)eltűnik a mély hang belőle. (2-3ezer forintos darabok)

    Most Lenco nyakbaakasztós fülesem van s bár ebben kevesebb a mély mint a Sony-nál, azért kellemes és tiszta a hangzása.
  • AtomHeart #60
    Ha tudnád, hogy berezeltem, mikor először olvastam...
  • Meridian #59
    Sztem ez iyg nagy hülyeség. Nem az MP+ lejátszó okoz(hat) halláskárosodást, hanem a hozzáadott -sok esetben igen - gyenge fejhallgató. Ha azt lesceréled egy minősgibb darabra attól nem lesz bajod.

    Mondom ezt kb 4 évnyi tapasztalat után (max vagy 95%-os hangerővel szoktam hallgatni a zenéket, egy kb 5e Ft-os Sony fülessel) és nemrég kiváncsiságból végeztettem orvosnál kivozsgálást ezzel kapcsolatban. Nos az eredmény: ritka jó a hallásom... :)

    Szóval sztem a fülesen múlik az egész - tönkremegy-e a hallásod vagy sem...
  • Sanyix #58
    LOOL hát 15000 ezer ft-ért, ki is vehetné a viszbül a zokszigéntis :D
  • LaPalma #57
    lesz ebből még nagyobb balhé is. lásd a cigarettagyártók elleni megnyert pereket
  • Gabo #56
    Sokak szerint az egyik legjobb választás a hordozható kütyükhöz: Senheiser CX300

    Az eddigi tapasztalataim nekem is ezt mutatják. Elég szépen tompitja a külső zajokat, de azért nem válsz teljesen sükketté. Tehát ha rád dudálnak azt hallani fogod.
    Mielőtt mellette döntöttem, azért kutattam egy kicsit. A Sonynak is van hasonló fülese, de annak a tartosságával voltak problémák. Illetve a Koss-nak szintén, ennek pedig a hangminősége hagyott kívánni valókat maga után.
    Persze a dologhoz hozzá tartozik, hogy ezek már nem a "tgazdaságos ocso" fülesek közé tartoznak.