SG.hu

Biometrikus azonosító szinte minden országban

[Infinit] Mint ismeretes, az Európai Unió október végén döntést hozott arról, hogy az ujjlenyomat lesz a másik, kötelezően használatos biometrikus azonosító a tagországokban bevezetendő elektronikus útlevelekben. Azóta még a korábbinál is több hír érkezik az intelligens személyazonosító kártyák világából.

Október 26-án a G5 országok (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) javaslatára az EU Igazságügyi és Belügyi Tanácsa úgy döntött, hogy - a digitális arckép mellett - az ujjlenyomat legyen a másik kötelezően alkalmazandó biometrikus azonosító a tagállamok által a jövőben kibocsátott útlevelekben. Az EU erre vonatkozó korábbi állásfoglalása szerint az arc digitális fényképe lett volna kötelező, amely mellett egy másik, "szabadon választott" biometrikus azonosító került volna az okmányokba. A mostani döntés természetesen csak az útlevelekre vonatkozik, az egyes tagországokban használatos egyéb személyazonosító kártyákra nem.

Németországban számolgatnak: a szövetségi parlament egy hivatala - immáron második ízben - jelentést hozott nyilvánosságra, amelyben a biometrikus útlevelekre és személyi igazolványokra történő áttérés költségeit becsülték meg. A dokumentum szerint az átállás nem lesz olcsó mulatság: a legenyhébb (azaz a legegyszerűbb megoldásokat felvonultató változatra vonatkozó) becslések szerint 22 millió, míg a legdrágább verzió szerint 700 millió eurót emészt majd fel. Ehhez még természetesen jön az éves fenntartási költség, amelynek várható értéke (szintén a majdani forgatókönyvtől függően) 4,5 és 600 millió euró között lesz.

Az olasz kormány irányelveket adott ki a biometrikus azonosítók használata kapcsán. A dokumentum a közszférához tartozó szerveket látja el információkkal a biometrikus technológiák e-kormányzati projektekbe történő integrálásával kapcsolatban. Az Információs Technológia a Közigazgatásban Nemzeti Központ nevéhez fűződik a dokumentum, amely sokat segíthet az azonosító technológiák iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató önkormányzati testületeknek, hogy a jövendőbeli projektek során a jelenleginél sokkal szélesebb körben használják azokat. Az irányelvek bemutatják a létező biometrikus azonosítási módszereket, azok alkalmazási területeit, sőt, a hozzájuk kapcsolódó költségeket is.

Az Egyesült Királyságban a téma annyira a középpontba került, hogy a királynő legutóbbi parlamenti beszédében is kiemelt helyen szerepelt. A belügyminisztérium nemrég jelentette be, hogy a majdan bevezetésre kerülő személyazonosító kártyák három biometrikus azonosítót is tartalmaznak majd: ujjlenyomatot, digitális arcképet és íriszazonosítót). Természetesen azonnal hozzátették, hogy mindhárom jel egyszerre történő ellenőrzése csak a legritkább esetben, rendkívül szigorú azonosítási eljárás esetén történik majd.

David Blunkett belügyminiszter úgy látja, minél több azonosítót használnak, annál kisebb lesz az esélye annak, hogy bárki hamisíthassa a személyiket. Elhárította a privacy megsértésére vonatkozó adatvédelmi aggodalmakat, és leszögezte, hogy a kártya, bár csodát nem tesz majd, de mindenképp hasznos fegyver lesz a harcban azok ellen, akik a brit polgárok biztonságát veszélyeztetik. A királynő szintén a veszélyekre utalt beszédében: kiemelte, hogy hatalmas az igény az e- személyikre és hasonló biztonsági alkalmazásokra, tekintettel arra a globális bizonytalanságérzésre, amely az emberekben a nemzetközi terrorizmus és a szervezett bűnözés terjedése miatt fakad.

Mielőtt azt hinnénk, hogy a biometrikus azonosítók alkalmazása csak az EU- tagállamokban van napirenden, felhívjuk a figyelmet egy bulgáriai bejelentésre, miszerint az országban 2007-ben digitális arcképet és ujjlenyomatmintát tartalmazó személyi igazolványokat és útleveleket készülnek kibocsátani, amelyek megfelelnek majd az EU-követelményeknek. Azaz, az ország már az Unióba történő felvétele előtt kirukkol az új okmányokkal, amelyeken a tulajdonos neve és címe mellett még a vércsoportja is fel lesz tüntetve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Demon Eyes Kyo #12
    ezután is bűnözni fog, na :)
  • Demon Eyes Kyo #11
    Aki igazán bűnözik az eddig is bűnözni fog, ezzel azt nem tudják megszüntetni.
  • noss #10
    "Bar vannak szemelyisegi jogi kerdesek, de nagyon sok elonnyel jarhat. Egyreszt nehezebb lesz bunozni, masreszt az azonositasban is sokat segithet az e-kereskedelemben."
    Nézzd meg a Gattaca c. filmet! :)
    Gattaca
  • Demon Eyes Kyo #9
    gondolkozzál egy picikét
  • simia #8
    Gyerekek, túl sok filmet néztek...
  • Demon Eyes Kyo #7
    Én nem támogatom ezt, ezzel ismét az ember szabadságjogait nyirbálják meg. Azt a pénzt sokkal értelmesebb dolgokra is el lehetne költeni.
  • Razgon #6
    Szerintem ne fáradj. Nem mindenki érti miről is van szó. Van aki azt hiszi, hogy ezek a dolgok neki jók, érte vannnak... Pedig dehogy.

    A rendszerváltáskor az emberek sok szabadságjogot kaptak, és a politikusok rájöttek, hogy ez talán túl sok is (szerintük).

    A terrorizmus és a bűnözés elleni harc süket duma.

    A fő cél szerintem is a minél szorosabb ellenőrzés. Én egyáltalán nem tudok egyetérteni a biometrikus azonosítók használatával, ráadásul a döntéshozók túlságosan megbíznak az ilyen azonosításban.
    Pedig nem megoldás.

    Elképzelem, hogy pl. az utcán elkábítanak valakit, akinek az ujjlenyomata (esetleg pár hajszála), véletlenül "ottmarad" a bűntett helyszínén...
    Ha a rendőrség, a bíróság túlzottan bízik a biometrikus azonosítókban, akkor az illetőt semmi sem menti meg a börtöntől...

    Szóval ez megint csak az átlagembernek szívás. A pontos jelentése pedig: az államnak mindenki gyanús, az államnak mindenki bűnöző.


  • Tetsuo #5
    1et értek.
  • Tetsuo #4
    Jah, a létminimum legalább kétszer akkora mint a minimálbér.
  • TeszteloPontHu #3
    Mármint a minimálbér növekszik 4e Ft-tal.