ITTK Infinit

Csehország is biometriai igazolványokat tervez

Az adatvédelmi aggályok ellenére Prága is a biometrikus azonosítók személyi okmányokban történő alkalmazását fontolgatja. A szólásszabadság ellenére az országban börtönbüntetést kaphat, aki online fórumban becsmérel valakit. Jogi körképünk Csehországból.

A prágai Károly Egyetemen cseh és külföldi szakemberek vitatták meg a terrorizmus elleni harc jogi aspektusait. A megbeszélésen természetesen szóba került a biometrikus azonosítók alkalmazásának kérdése is. Csehország nem tartozik a terrorizmus által közvetlenül veszélyeztetett országok közé, ám mégis követni kívánja néhány EU-tagállam példáját, és két éven belül bevezetné a biometrikus azonosítók használatát az újonnan kiadott személyazonosító igazolványokban. Először az arckép digitális mása kerülne az okmányokba, később pedig a digitális ujjlenyomatok.

A kérdés - mint ahogy a többi érintett országban is - komoly adatvédelmi aggályokat vetett fel. A kormányzat részéről olyan álláspontok hangzanak el, amelyek szerint a személyes információkat tartalmazó adatbázisok létrejötte nem ad okot aggodalomra, hiszen azok adatvédelmi szempontból biztonságosak és szigorúan védve lesznek. A kérdés kezelése természetesen különösen kényes egy olyan országban, amelynek közelmúltjában számos olyan eset történt, amikor az állam visszaélt a polgárairól összegyűjtött adatokkal.

Hogy a diktatúra jogrendszere máig is érezteti hatását, arra szolgál példaként az a szomorú tény, hogy egy prágai ügyvédet a minap azért ítéltek el, mert - feltételezhetően (!) - hangot adott negatív véleményének egy internetes fórumon. Petr Partyk elégedetlen volt, amiért kerülete építési hivatalának vezetője - egy korábbi döntést érvénytelenítve - hozzájárult ahhoz, hogy újabb emeleteket építhessenek abban a háztömbben, amelyben az ügyvéd is lakik. Véleményét megírta a kerület önkormányzatának webkikötőjén található fórumba is, majd "az ő neve alatt mások is" elküldték meglehetősen agresszív stílusban kifejezett gondolataikat az ügyről. Innen már egyenes út vezetett ahhoz, hogy Partyk ellen becsületsértés bűntette miatt eljárás induljon, majd lefoglalják a számítógépét és felmondjanak neki a munkahelyén.

A Partykot elítélő bíró elmondta, hogy az államnak meg kell védenie a hatósági személyeket a munkájukat érintő kritikáktól, a "megrögzött panaszkodóktól". Az eset további szépsége, hogy Partykot úgy ítélték el, hogy a bíróságnak nem sikerült bebizonyítania, hogy az adott fórumbejegyzések valóban tőle származnak. Az igazságügyi szakvélemény szerint nem lehet megállapítani, hogy az elítélt számítógépét használták az adott webhelyhez való hozzáférésre, ám "szemtanúk szerint az elkövető használta ezt a számítógépet".

Petr Partykot 200 órányi közérdekű munka elvégzésére ítélték, amit a fellebbezés után 150 órára csökkentettek. A büntetés végrehajtásától elállt volna a bíróság, ha a terhelt beismerő vallomást tesz, és megbánást tanúsít. Partyk - arra hivatkozva, hogy az ellene felhozott vádakat nem tudták bizonyítani - visszautasította ezt, és nem volt hajlandó a közérdekű munka elvégzésére sem. 75 napi börtönre ítélték...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #1
    Kafka...