Berta Sándor

Lakhely alapján korlátoznak az internetes tévék

Világszerte egyre több televízió műsora fogható immár az interneten is. Sajnos azonban ezzel párhuzamosan egyre több adó vezetői igyekeznek szűkíteni azoknak a felhasználóknak a körét, akik nézhetik az online adásokat.

Ugyan már hazánkban is megjelentek az első IP TV adások, de a korlátozás még persze csak az Egyesült Államokban hódít. A Fox amerikai televízióadó például augusztus vége óta akadályozza a nem amerikai nézők számára a műsorok megtekintését. A szakemberek már el is nevezték geoszűrésnek az új módszert. A Fox mellett a CBS és a Major League Baseball Advanced Media (MLB) is megerősítette, hogy a jövőben egyre gyakrabban és szélesebb körben fogják alkalmazni ezt a megoldást.

A Fox augusztus közepén tette elérhetővé kilenc csatornájának tartalmát online is. Egy héttel később azonban már kizárták az európai, az ázsiai, az afrikai, a közép- és dél-amerikai, valamint az ausztrál felhasználókat. Eleinte sokan még úgy próbálták meg kijátszani a szűrőt, hogy egy amerikai proxy címet adtak meg, azonban egy ideje már ez is lehetetlen, mivel a program IP-címek alapján tiltja ki, illetve engedélyezi az online nézőket. Az amerikai felhasználókat ráadásul számláik vagy hitelkártyaszámuk alapján azonosítják, majd cookiekat alkalmaznak.

A geoszűrést az amerikai televízióadók olyan cégek segítségével hajtják végre, mint az Akamai vagy a Quova. Utóbbi demográfiai adatokkal, internetszolgáltatói és a használt internethozzáférésére vonatkozó információkkal, valamint doménadatokkal látja el az egyes adókat. A cég tájékoztatása szerint összesen 1,4 milliárd IP-címet tudnak beazonosítani. Ezenkívül egy külön, folyamatosan frissített listában nyilvántartják az anonim szörfölést lehetővé tévő programokat, oldalakat és szolgáltatásokat is. Amelyik felhasználó pedig ilyen cselhez folyamodik, azt lehetséges "feketén tévézőként" regisztrálják.

Adatvédelmi szakemberek szerint ugyanakkor kétséges a geoszűrés hosszú távú sikere. Sokan aggályosnak tartják például, hogy az összegyűjtött adatokból a televízióadók egyénre szabott reklámokkal bombázhatják a nézőiket. Ez azonban már közel sem teszi a megoldást népszerűvé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackVoid #15
    Sebaj, van bittorrent.

    Egyebkent ha amugy is fizetos akkor mi ertelme korlatozni?
  • mrzed001 #14
    Amitől én félek az az, hogy ezt utána a jövőben bevezetik mindenféle VoD meg letöltéses tartalmakra is, aztán leshetünk LEGÁLISAN mi a faxhoz fogunk mi itt a végeken hozzájutni. A jogvédők meg majd verik 1000-el a mellüket, hogy ez milyen egy bűnös ország ...
    Egyébként ezért durva, hogy nem fogadták el az internet semlegességét szabályozó rendeletet, mert az szerint ezt se tehetnék meg, mert ez is egy szeparáció (diszkrimináció, rasszizmus, antiglobalizmus, ... meg még lehetne sorolni)
  • Sir Quno Jedi #13
    A másik két érvre már nem is reagáltam, mert a sávszél parasztvakítás, ezért vesznek az emberek broadband-et, ha nem használhatod, minek az egész, a licenszdíjat meg csak megoldják most is a nagyok és világszerte foghatók ugyanúgy.
  • ZsoltiMC #12
    Nem kell lazadozni, meg gyerek cipoben jar az egesz, nem indult be a nagy biznisz.
    Majd ha ugy gondoljak a szolgaltatok, hogy megeri nekik, akkor teruletre jellemzo reklamokat adnak, mint ahogy jelenleg csinaljak a hagyomanyos kabelteves MTV, Discovery es tarsai.
    #10-es pedig a reklam-problemat nem egyeduli okkent adta meg, hanem mint egy lehetseges ok.
  • Sir Quno Jedi #11
    Bullshit!

    Ha lokális TV, akkor legyen lokális TV, de akkor semmivel sem különbek, mint egy sima kábeltv, vagy földi sugárzású fos. Érdekes, hogy egy műholdas TV-t/Rádiót foghatsz a föld túloldalán is többnyire, no ez hogy van?!! Az internet nem ismer határokat, ezért lenne alternatívája a telefonnak/TV-nek, de amint elkezdik fizetőssé és "geokorlátozottá" tenni, ott a vége!

    Ha már innovációval hitegetik a népet, oldják meg, hogy területileg helyes reklámokat nyomassanak "geokorlátozás" helyett. Simán kivitelezhető, hogy a terültre jellemző reklámokat lásd.! ÉS a német RTL-t sem zavarja, hogy te az ő Audi reklámjukat nézed, pedig porbafingó csóringer kis magyar vagy...

    Áhhh, ha tényleg csak a profit érdekelné őket, megpróbálhatnának már valamit tenni, hogy legyen is nekik, de végre világméretekben!
  • Cat #10
    Kapásból rakat okot tudnék mondani a szűrésre:

    1. A reklámozók számára sokkal nehezebb eladni egy olyan adót, amit rakat külföldi néz. Egy uj zélandit nem érdekli egy amerikai áruházlánc akciója, és előfizetni sem tud semmilyen reklámozott szolgáltatásra. Ennélfogva az adó marketingese hiába bizonygatja, hogy "x millió ember néz minket", erre a cég reklámvásárlója megvonja a vállát, és közli hogy mit kezdjen a zairei userrel.

    2. Az IP TV igen erőforrásigényes, és a külföldiek épp emiatt szükséges rossznak számítanak. Sávszélesség, szerverkapacitás, stb.

    3. Az interneten sugárzott filmek licencjogai országokra le vannak korlátozva - emlékezzünk csak pl. a focivébére, több német adó ugy ahogy van lekapcsolta a külföldi elérhetőséget, mert csak a németországi sugárzási jogokat vették meg.
  • Komolytalan #9
    Szerintem több oka is lehet ennek a lépésnek.
    1. A külföldi sávszél drága, és valszínűleg szólt az ISP a tv csatornának, hogy nem kéne lelakni a full ázsiai/EU/akármi sávszélt.
    2. A reklámok amiket a műsorok közben nyomatnak nem ázsia/EU fogyasztóknak szólnak, vagyis a hírdetők jogosan várják azt el, hogy a pénzükért legalább a néző kontinesét találja el az adott tv-csatorna.
  • malkavian #8
    Ehh szánalmas ez az egész. "Feketén tévéző" meg "geoszűrő", ez még viccnek is szar. Agyrém.
  • Sir Quno Jedi #7
    Én is örültem, hogy megint van szélessávom, mondom majd jól fogok én széles sávon tv-zgetni (is). Nos lehet nézni vallási műsorokat (garatula), TV shop-ot (nekik kéne ilyesmiért fizetni, nem?), meg elcseszett közösségi adókat, amik kínzásnak is dúrvák! Haló, mivan, erre bassza el az ember a sávot???!

    A netes rádiózásban még akadnak valóban free, valóban hallgatható csatik, de az sem egy fényes jövő...
  • Sir Quno Jedi #6
    Nos a PAL/NTSC mizéria, vagy a DVD-s régiókód után íme itt az újabb, teljes mértékben DISZKRIMINATÍV kirekesztése a bantu niggereknek (gyk. rólunk van szó)!

    Mostantól 100%-ig engedélyezett tehát bármit és bármilyen módon letölteni amerikai "geokorlátozott" adókról. Mi niggerek vagyunk, MI 1xűen elvesszük azt amire szükségünk van a "kizsákmányoló" földesúrtól. Világos az üzenetük, világosak a reakcióink is.

    Innen a dzsungelből gratulálnék az "Internet mindenkié!" elvet páros lábbal sárba tipró valamennyi kiskirálynak!