Gyurkity Péter

Feltörték az emberi RFID-­azonosítókat

A hatodik HOPE hackerkonferencia résztvevői a bőr alá ültethető, személyazonosításra használt RFID-chipeket sem kímélték: megoldásukkal megszerezhetjük mások azonosítóit, kijátszva az ellenőrző rendszereket.

A hatodik HOPE (Hackers on Planet Earth) konferenciát New Yorkban rendezték meg a múlt héten. Ennek "eredményeiről" a Reuters számolt be, ismertetve a fejlesztője szerint feltörhetetlen technológia kijátszásának módját, valamint a gyártó cég véleményét. Bár ez utóbbi a közvetlen bizonyítékok hiányára hivatkozva még szkeptikus, a hackerek eljárása komoly következményekkel járhat a technológia jövőbeni felhasználását illetően.

A bőr alá ültethető VeriChip ugyanis a személyazonosításban kaphat fontos szerepet, hiszen nagymértékben megkönnyítheti a beléptetőrendszerek feladatát, leegyszerűsítve az azonosítási procedúrát. Az ötlet ismerős lehet a sci-fi filmekből: a kézfejbe ültetett miniatűr chip által kibocsátott egyedi jel lehetővé teszi a gyors személyazonosítást, optimális esetben feleslegessé téve a különböző kártyákat, fényképes azonosítókat, és egyéb hagyományos módszereket. Az új megoldás azonban rögtön biztonsági kérdéseket vet fel, hiszen a chip megszerzésével bármely más személy identitását felvehetjük.

A HOPE konferencia résztvevői ennél is egyszerűbb megoldást választottak: egy hagyományos RFID-leolvasó, valamint egy laptopra szerelt érzékelő segítségével klónozták az egyedi jelet, tehát gyakorlatilag lemásolták az illető személyazonosítóját. Innentől kezdve azt szabadon felhasználhatták, könnyedén becsapva az ellenőrző rendszereket. A két kísérletező, Annalee Newitz és Jonathan Westhues legnagyobb eredményének azonban azt tartja, hogy ezzel megcáfolták a fejlesztő cég azon állítását, miszerint a technológia kijátszhatatlan.

A VeriChip szóvivője megerősítette, hogy értesültek az eredményről, de közvetlen bizonyítékok híján nem bocsátkozott részletekbe. Igyekezett leszögezni, hogy az általuk kidolgozott módszer biztonságosabb, mint bármelyik más megoldás, különösképpen, ha a pénztárcában hordott azonosítókat vesszük alapul.

A rádiótechnikás azonosítás (RFID) alkalmazásáról az öreg kontinensen is megoszlanak a vélemények. Az Európai Bizottság például felmérést készít a technológia felhasználásáról és elsősorban arra kíváncsi, hogy mit gondolnak az átlagemberek a fejlesztések előnyeiről és hátrányairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #30
    hmm most mondjam azt h: én megmondtam, és csak idő kérdése volt?
  • BiroAndras #29
    "amely rádiófrekvencián keresztül folyamatosan sugározhat!"

    Nem sugároz foylamatosan, csak ha leolvassák, és akkor is csak pár centi távolságra.
  • oszi1113 #28
    Nem arról van szó, hogy a technológia nem jó! De arra, hogy személyes, személyi adatokat tároljak/janak rajtat nem csak előnyöket, de veszélyeket is rejt magában, és azt már megtanultuk, ha valami veszélyeket rejt magában, akkor azok előbb utóbb be is következnek! Akár állami, politikai szinten, akár a magánszektor révén!
    Logisztikai szempontból támogatom az RFID-t, szó se róla, rengeteg potenciál van benne!
    De nem akarok egy olyan kütyüt magamba, ami olyan adatokat sugároz, amelyeket én nem akarok miindenki számára elérhetővé tenni!
  • arty #27
    ettől még ezt akkor is lenyomják a torkunkon ... tul sok pénz áramlott már bele ... :(
  • szivar #26
    HAHÓÓÓÓÓÓ! Hol vannak az RFID létjogosultságát és biztonságát bizonygató tagok, akik szerint ez egy nagyon jó és kikezdhetetlen tecnológi, mellyel az emberiség csupa jót fog kaponi? Csak nem hogy nyaralni? :D
  • oszi1113 #25
    Ha ezt meglépik, márpedig meg fogják, ebben biztosak lehetünk, akkor már csak egy baj van, éspediglen, hogy nem tudsz elrejtőzködni, mindig mindenhol követhető vagy, mindent megtudhatnak rólad! Én inkább maradok a plasztikkártyánál, meg a papír útlevélnél!
    Nem jó az, ha olyan valami van belém ültetve, amely rádiófrekvencián keresztül folyamatosan sugározhat!
    Ez főleg azért nem tetszik, mert a kereskedelem is bele fog nyúlni, és a "Külön vélemény" című filmben látott dogok valósággá válhatnak!
    Én szeretek azonos lenni magammal, és szeretnék megmaradni olyannak, hogy a rendszer csak akkor tud rólam meg valamit, ha az indokolt, és nem akkor amikor éppen úgy tartja kedve!
    Totális megfigyelés lenne az eredménye! Az USA az egész világot ellenőrizhetné, azt meg gondolom senki sem akarja!
    Plasztikkártya RFIDvel ellátva, plusz hozzá egy árnyákoló tasak, akkor már azt mondom oké! Csak akkor tudjanak meg rólam bármit is, amikor én úgy gondolom, hogy megadom rá a lehetőséget
  • Neerpelt #24
    Haha!
    Már csak atelekép hiányzik meg a Nagy Testvér...
  • winters123 #23
    hehe érdekes hogy ez csak egy embernek jutott eszébe. Szerintem is mindenek mögött ez áll.
  • skaterock #22
    én biztos, hogy nem fogok semmit se beültetni a bőröm alá
  • palcsika #21
    nincs tökéletes rendszer csak olyan aminek még nem találták meg a hibáját