Hunter

Laptopvezérlés ütésekkel

A számítógép csapkodása eddig csupán az indulatok levezetésére, esetleg néhány alkatrész cseréjére volt jó, hamarosan azonban a gép irányításának egyik módja is lehet. A laptopok merevlemezeiben elhelyezett gyorsulásmérő érzékelővé varázsolható.

Az ötlet az IBM egyik szoftverfejlesztőjétől, Nathan Harringtontól származik, aki egy kis szoftveres segédlettel az IBM laptopok merevlemezeiben elhelyezett gyorsulásmérőt "ütés érzékelővé" avanzsálta.

Az itt látható felvételen Harrington be is mutatja, hogyan indíthatók vagy állíthatók le a különböző programok néhány pöccintéssel a laptop szélén, illetve ugyanezzel a trükkel hogyan zárható le a képernyő, majd nyitható meg újra. A lehetőségek végtelenek, állítja Harrington, csupán egy megfelelő szériájú Leonovo ThinkPad, egy Linux és a HDAPS (Hard Drive Active Protection System) driverei szükségesek hozzá. Harrington programja, ami gyakorlatilag egy frekvenciaelemző szoftver, feldolgozza a gyorsulásmérő adatait, majd a különböző eseményekhez különböző parancsokat rendel. A felhasználó választhat, hogy egy-egy ütéshez milyen utasítást társít.

Az IBM 2003-ban kezdte ellátni a ThinkPad laptopokat gyorsulásmérőkkel és a hozzájuk tartozó szoftverekkel felszerelni a merevlemezek védelmében. A gyorsulásmérő egy miniatűr konzolos tartókar mozgását kíséri figyelemmel. Ha a gépet leejtik, a merevlemez rögzíti az író/olvasó fejet, hogy megvédje a korongokat a sérüléstől.

A Thinkpad mellett az Apple MacBook laptopjai is rendelkeznek ezzel a rendszerrel, a megszállottak pedig már jó ideje felfedezték a speciális alkatrészek alternatív hasznosítási módjait, a szenzorhoz ugyanis a gép operációs rendszerén keresztül hozzá lehet férni. Amit Singh, egy kaliforniai programozó például ablakok mozgatására és egyszerűbb játékok irányítására is használja a gyorsulásmérőt pusztán a gép billegtetésével.

Harrington "Knockage" elnevezésű szoftvere az IBM-es kötődés révén kifejezetten ThinkPadre készült, x86 architektúrára, az alapelveknek azonban MacBookon is működniük kellene. Apple hardveren azonban még nem volt tesztelve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zolika8415 #30
    Sony: teljes erővel zajlik a PS3 gyártása
  • csorfab #29
    Nagyon nem hiszem hogy ez lenne a politizálás helye, légy szíves kímélj meg minket a színvonaltalan idióta megjegyzéseidtől...
  • Tetsuo #28
    LÁL ..Az adófizető amcsik pénze ilyen marhaságokkra megy, a miénk meg a Gyurcsányi zsebébe..
  • pemga #27
    Hmm, mikor fognak a winyóhőmérőre írni ilyet :P. Bár szerintem kevesebben fogják öngyujtóval pirózni a gépüket, mint ahányan ütögetnék :). De mondjuk lehetne WiFi-re is, ha árnyékoló fémlapot közelítek felé, behívja az mplayer-t. Hmm.... És van még egy pár kihasználatlan dolog a gépekben.
  • progee #26
    hogy-hogy nem írtak még ilyen vírust ???
  • Blackluck #25
    Én még azt is el tudom képzelni, h a jövőben nem ujjlenyomatolvasó lesz, hanem kopogd le a télapó ittvan-t :D
  • Szefmester #24
    a régi gépemnél win98 esetében bármikor rebootoltattam a rendszert egy asztalra csapással... nem nagy só..
  • csorfab #23
    Ezt a gyökérséget komolyan mondom... És egy IBM-es találja ki... Még ha valami elmebeteg megszállott buherátor fejéből pattan ki, azt még el lehet nézni mert nem nagyon érdekel senkit.

    Szóval ha veszek egy IBM (mostmár asszem Lenovo) laptopot, leteszem az asztalra és kijelentkezik a win, én gyilkolni fogok... :)
  • intrex #22
    Ez a lap is már jópár éves:
    http://www.kernelthread.com/software/ams/ams.html
  • intrex #21
    Basszus, hír lett belőle! :D
    Az én kis apple powerbookomon éppen 2 éve használom az ilyen motion sensor alapú programokat.